٢٠:٤٩ ١٣/٠٩/١٤٠٣
گفت و گو
در گفتگو با رييس جهاد دانشگاهي واحد اميركبير عنوان شد:
جهاد دانشگاهي يك تفكر و فرهنگ است
اشاره :

جهاد دانشگاهي واحد صنعتي اميركبر يكي از واحدهاي باسابقه اين نهاد در استان تهران است. اين واحد از ابتداي تشكيل جهاد دانشگاهي در دانشگاه صنعتي اميركبير كار خود را آغاز كرد و خوشبختانه طي 30 سال گذشته در عرصه‌هاي مختلف فرهنگي، علمي – تحقيقاتي و آموزشي موفقيت هاي فراواني داشته است. به منظور آشنايي بيشتر با فعاليت‌هاي اين واحد گفتگويي را با دكتر ميررضا طاهري اطاقسرا رييس جهاد دانشگاهي واحد اميركبير انجام داده‌ايم كه در ادامه تقديم خوانندگان محترم مي‌شود.

** در ابتدا درخصوص روند شكل گيري ، تاريخچه و توسعه واحد اميركبير توضيح دهيد ؟

* همانطور كه مستحضريد روند تاسيس جهاد دانشگاهي واحد اميركبير همانند ديگر واحدها بدين صورت بود كه دانشجويان و اساتيد متعهد ، مذهبي و انقلابي بعد از  پيروزي انقلاب اسلامي و با تعطيلي دانشگاه دور هم جمع شدند و تصميم گرفتند فعاليت هاي پراكنده خود را كه در همه زمينه ها و بيشتر زمينه فرهنگي بود متمركز كنند. خوب در همان سال 1359 كه فرمان تاسيس جهاد دانشگاهي داده شد سه نفر هم از دانشگاه اميركبير در ستاد تشكيل جهاد دانشگاهي حضور داشتند و همزمان فعاليت جهاد دانشگاهي در دانشگاه اميركبير نيز متمركز شد و به صورت جدي وارد كار شد.

در ابتدا امكانات واحد از خود دانشگاه بود . در هر دانشكد‌‌ه هم يك دفتر داشتيم، كلاسها و كارگاه‌ها ، آزمايشگاه‌ها هم در اختيار جهاد بود تا اين كه مصادف با جنگ ايران و عراق شد . در سال هاي ابتدائي اغلب فعاليت‌هاي جهاد دانشگاهي فعاليت هاي فرهنگي براي دانشجويان بود البته سهمي هم در مديريت دانشگاه داشتيم. با شروع جنگ تحميلي و نيازهاي جامعه جهاد دانشگاهي وارد عمل شد . و در حوزه پژوهش و تحقيقات جنگ تلاش هاي بي وقفه اي انجام داد.

واحد اميركبير در همين مقطع نيز در حوزه نشر كتاب و انديشه هاي انقلاب اسلامي و تبليغات جنگ ، انجام پروژه‌‌هاي پژوهشي نظامي و ساخت ماشين هاي نظامي ، پل سازي ، سنگرسازي ، صنايع موشك ضد تانك ، كامپوزيت و پوشاك فعاليت عمده و چشمگيري داشت.

اواخر دهه 70 نقطه عطفي در فعاليت هاي جهاددانشگاهي بوده است . در واحد صنعتي اميركبير پس از چند سال وقفه در امر پژوهش ، برنامه ريزي براي توسعه امور پژوهشي انجام شد. البته لازم به ذكر است وقفه اي كه ايجاد شده بود به خاطر تحصيلات تعداد زيادي از نيروهاي جهادگر در كشورهاي ديگر بود، بخشي از نيروها كه از جهادخارج شده بودندو جذب وزارتخانه ها و صنايع شده بودند.

با شروع دوره جديد در امر پژوهش و تحقيقات ، جهاد دانشگاهي واحد صنعتي اميركبير مبادرت به تشكيل گروه هاي پژوهشي كردو فعاليت هاي خود را توسعه داد.

** مهمترين برنامه ها و دستاوردهاي پژوهشي و تحقيقاتي تاكنون چه بوده است؟

*  در جهاد دانشگاهي واحد صنعتي اميركبير ما 3 گروه پژوهشي را راه اندازي كرديم .

1- گروه پژوهشي تكنولوژي نساجي 2- گروه پژوهشي تكنولوژي پليمر 3- گروه پژوهشي معدن محيط زيست گروه پژوهشي تكنولوژي نساجي كه در سال 79 خودم پايه گذاري كردم البته واقعاً عرض مي‌كنم با بضاعف اندك و با كمك اعضاي هيات علمي دانشكده مهندسي نساجي دانشگاه اميركبير توانستيم اين گروه را راه اندازي كنيم .

با فعاليت در اين گروه توانستيم چهار محصول را در اختيار متقاضيان قرار دهيم.

1- پارچه هاي ضدآتش كه اين پارچه ها ويژه كار مقابل آتش ، شعله و پايش مذاب مي‌باشد . لازم به ذكر است كه تاكنون اين تكنولوژي از خارج وارد شده است .

2- لباس روي نظامي كه از مخلوط پنبه و پلي آميد درست شده كه با حمايت مؤسسه آموزش و تحقيقات صنايع دفاعي بوده است .

3- ساخت قالب پارچه اي براي قالب گيري بتن در زير آب

4- توليد پارچه ويژه لباس زير ، اين پارچه ويژه كساني هست كه شرايط حمّام به صورت روزانه ندارند غالباً كاربرد نظامي دارد.

البته متاسفانه در بازار براي عرضه محصولات و خدمات به نهادهاي مربوطه دچار مشكل هستيم و به نظرم فروش محصولاتي كه حاصل از دستاوردهاي پژوهشي باشد، همت سازمان هايي را مي‌طلبد كه مصرف كنندگان اين محصولات زيرنظر آن سازمان ها هستند. درگروه پژوهشي تكنولوژي پليمر كه متاسفانه به دليل نبود تجهيزات آزمايشگاهي مجبور شديم اين گروه را به صورت نيمه فعال نگه داريم . البته در زمينه هاي آموزشي و برخي طراحي هاي تحقيقاتي مشغول فعاليت هستند و آخرين پروژه آن يك طرح تحقيقاتي است كه با همكاري سازمان‌هاي دفاعي مي‌باشد.

گروه بعدي ، معدن و محيط زيست است كه پيشينه آن نسبتاً زياد است و طرح هاي مختلفي در زمينه دفع مواد و تصفيه مواد زائد همچنين پروژ هايي در زمينه معدن و زمين شناشي و فرآورده هاي مواد معدني و طرح هاي نيز در زمينه زيست محيطي انجام داده و در حال انجام است.

در مجموع در زمينه نساجي مي‌توانيم ادعا كنيم اگر يك مركز پژوهشي اول نباشيم حتماً دوم هستيم البته براساس تجهيزات و امكاناتي كه ما داريم.

گفتني است كه درصدد تشكيل گروه پوشاك و دوخت و دوز به منظور تحقيق در اين زمينه نيز هستيم.

** مهمترين برنامه ها و دستاوردهاي فرهنگي اين واحد چيست؟

*  در بخش فرهنگي بايد عرض كنم كه همانطور كه اطلاع داريد جهاد دانشگاهي با رسالت كار و تحول فرهنگي تاسيس و راه اندازي شد و درتمام دانشگاه ها و در اين دانشگاه هم در بخش فرهنگي و ارتباط با دانشجويان جهاد دانشگاهي واحد اميركبير هم مستمر ، فعال و ويژه كار مي‌كند . براي مثال همايش بزرگداشت مقام استاد، ديدار از خانواده شهدا و ايثارگران، كلاس هاي مختلف و متنوع فرهنگي ، برگزاري مسابقات هنري ، كتابخواني و ... البته واحد انتشارات ما يكي از بخش هاي فعال، مهم و ويژه اي مي‌باشد كه به قطع مي‌توانم بگويم جزو برترين هاست و از وجوه تمايز آن انتشار كتاب هاي فني و مهندسي است. با توجه به اين كه دانشگاه هم رشته هاي فني و مهندسي دارد ، تقريباً 99% كتاب هاي فني و مهندسي را ما منتشر مي‌كنيم .

چاپ و نشر كتاب دراين واحد سابقه 30 ساله دارد. و ما ساليانه حدود 70 عنوان كتاب منتشر مي‌كنيم و يك مركز فروش هم داريم كه روزانه مراجعه كنندگان و متقاضيان زيادي دارد.

** در بخش آموزش چه برنامه ها و دستاوردهايي داشته ايد؟

*  در بخش آموزش نيز ما يك مركز آموزش كوتاه مدت داريم كه عمدتاً در زمينه آموزش زبان و كامپيوتر فعاليت مي‌كنند.

آموزش‌هاي زبان براساس برنامه هاي جديد و سيستم هاي پيشرفته اي است كه از طرف معاونت آموزشي جهاد دانشگاهي ابلاغ شده است .

معمولاً فراگيران ، از خود دانشگاه هستند و به دليل استقبال گسترده ما فقط در تابستان امكان جذب فراگيران غير از دانشگاه را داريم.

در بخش آموزش كامپيوتر ، آموزش برنامه نويسي و نرم افزارهاي فني و مهندسي و تخصصي را داريم و مي‌توانيم ادعا كنيم در بخش نرم افزارهاي فني و مهندسي و تخصصي در بين واحدهاي جهاد دانشگاهي مستقر در تهران جزو فعال ترين ها هستيم.

در حوزه آموزش آمادگي براي برگزاري كلاس هاي كنكور در مقطع كارشناسي ارشد و بالاتر در رشته‌هاي مكانيك ، معدن ، مهندسي شيمي و پليمر و نساجي داريم . پيگير هستيم آموزش هاي تخصصي كه معمولاً براي تكنسين ها و متخصصين مهندس شاغل در صنايع مختلف اجرا مي ‌شود را برگزار كنيم .

** نقش جهاد دانشگاهي در تحقق جهاد اقتصادي و اقدامات واحد اميركبير در اين راستا را چگونه ارزيابي مي‌كنيد؟

*  به حق نامگذاري امسال به نام جهاد اقتصادي از سوي مقام عظماي ولايت به درستي ، هوشمندانه و ضروري بود.

به نظرم من جهاد دانشگاهي در اين زمينه با تجاري سازي يافته هاي پژوهشي خود و تلاش بي وقفه در برقراري ارتباط و شناساندن محصولات خود نقش به سزايي ايفا مي‌كند و تاثيرگذاري مي باشد.

البته نهادها و سازمانهاي عمومي و دولتي مي‌بايد براي فراهم كردن نيازهايشان به جاي استفاده از بازارهاي خارجي از محصولات و تحقيقات جهاددانشگاهي استفاده كنند كه اين باعث رشد و پايداري توليد، پژوهش و توسعه در كشور مي‌شود . ما در جهاد دانشگاهي واحد صنعتي اميركبير نيز برهمين اساس با تجاري سازي محصولات حاصل از پژوهشهاي خود ، همچنين توسعه فعاليت هاي پژوهشي و تحقيقاتي و حذف هزينه هاي غيرضروري درصدد هستيم هرچه زودتر اين شعار به تحقق بپيوندد.

** واحد اميركبير در چه زمينه اي مي‌خواهد به قطب علمي و فناوري تبديل شود، چه برنامه اي داريد؟

* براي استفاده از ظرفيت هاي موجود دانشگاه، اعم از فضا ، آزمايشگاه ها ،اعضاي هيات علمي و دانشجويان فعال و با توجه به اين كه دانشكده نساجي دانشگاه صنعتي اميركبير به عنوان بزرگترين دانشكده نساجي دركشور و شايد خاورمانه محسوب مي‌شود و در بين دانشگاه‌هاي داراي رشته نساجي ، اين دانشگاه داراي رتبه اول است ، فلذا با توجه به همه اين پتانسيل ها و وجود گروه پژوهشي تكنولوژي نساجي شرايط تشكيل قطب نساجي در اين واحد مهياست و ما مجدانه پيگير آن هستيم.

** با تشكر از جنابعالي ، اگر نكته اي باقي مانده بفرماييد؟

*  در پايان بايد عرض كنم جهاد دانشگاهي يك تفكر است. يك فرهنگ است و اداره سازمان و .. نيست . روحيه جهادي باعث شد كه اين مجموعه معطل كار نماند و خودش مسائل و نيازهاي جامعه را بررسي و حل كند و جهاد اين پتانسيل و ارزش را دارد و اميدوارم به اين نهاد انقلابي بيشتر اهميت داده شود و مسئولان امر توجه ويژه اي داشته باشند و اين تفكر و فرهنگ را با حمايت خود تقويت كنند و از آن استفاده نمايند.الف/ر

١٢:١٧ ١٨/٠٣/١٣٩٠
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد