١٥:٠٠ ٠١/٠٩/١٤٠٣
گفت و گو
دکتر محمد مهدی گودرزی سرپرست جهاددانشگاهی واحد همدان :
جهاد دانشگاهی با تبديل ايده به محصول مي تواند بهترين نقش را درجهاداقتصادی ايفا کند

اشاره:

دکتر محمد مهدی گودرزی سروش سرپرست جهاددانشگاهی همدان چندي پيش كار خود را در اين نهاد انقلابي آغاز كرده است.وي پيش از اين درزمينه ها و ارگانهاي مختلف به فعاليت پرداخته است.  وي در گفتگوبا روابط عمومی این واحد پیرامون سال جهاداقتصادی به بیان نکاتی پرداخته است که در ادامه از نظر می گذرد.

*به نظر شما ضرورت نامگذاری  سال 1390 به نام سال جهاد اقتصادی  از سوی مقام معظم رهبری چه بود ؟

**اگر دقت کرده باشيد ترتيب نام گذاري هاي سالهاي گذشته داراي يک حکمت بود. سالهاي اول اعتقادي و مذهبي بود و به آمادگي روحي و رواني و خودسازي مي پرداخت و کم کم به کيفيت متعالي دنيوي پرداخته شد. در انديشه اسلامي دنيا مزرعه آخرت است و اين انسان بايد بکارد تا در قيامت بتواند برداشت کند. و جهد و تلاش در اين دنيا توصيه شده است و کار بهترين تفريح تعريف شده و درآمد روزي حلال  سفارش شده است و در جايي ديگر اگر مسلماني استطاعت مالي پيدا نکند حج بر او واجب نيست. و لازمه حج که يک عبادت فردي و سياسي و اجتماعي است تمکن مالي است.

بنابر جايگاه ايران و مسلمانان در اين برهه از زمان که اقتصاد غرب دچار بحران شده و در اين راستا بدنبال به چالش کشيدن اقتصاد جهان است مقام معظم رهبري با هوشياري اين نام گذاري را انجام دادند. اين نکته حائز اهميت است که پيام رهبري يک پيام جهاني است مي توان گفت جامعه هدف ايشان مسلمين جهان است. با جمعيت يک ميليارد و سيصد ميليوني مسلمانان مي توان اقتصاد نفت، گردشگري و تجارت را در جهان بدست مسلمانان انداخت و مراودات آنها با يکديگر باعث تقويت آنها مي گردد.

رهبري فرزانه از لفظ جهاد استفاده نمودند چراکه اين تلاش اقتصادي را مي خواستند همه جانبه باشد در اسلام ميدانيم زماني از لفظ جهاد استفاده مي شود که هم بايد از جان گذشت و هم از تعلقات دنيوي لذا اگر ما خوب معنا و مفهوم اين پيام را درک کرده باشيم هر شخص و فردي بايد در اين جهاد نقش داشته باشد و تلاش اقتصادي باعث رونق بازار و همچنين رفع بيکاري و کاهش معضلات اجتماعي مي گردد.

ما در دين خود بايدها و نبايدهايي داريم و تمامي آنها قابل اجرا مي باشد حجاب و عفت براي مرد و زن واجب است از طرف ديگر در کنار اين واجب توصيه هم به امر ازدواج شده است. و يکي از مشکلات پيش روي جوانان کار و اشتغال مي باشد. پس جهاد اقتصادي در اين سال معنا و مفهومي دروني پيدا مي کند و با اين جهاد بر خيلي مشکلات و معضلات مي توان پيروز شد.

اقتصاد و رزق حلال موضوعي است که در احکام به آن توجه بسياري شده است. سعادت و کمال و تعالي مسلمين داراي فاکتورهاي تربيتي بسياري است اين فاکتورها قبل از تولد شروع تا مرگ ادامه دارد. لذا تکامل و متعالي بودن دين اسلام به همين ظرافت ها و حساسيت های همه جانبه است.

جهاد داراي دومنظر مي باشد. اول جهاد با اموال در راه دفاع از دين که در قرآن در آيه 11 سوره صف آمده است که با اموال و جان خود در راه خدا جهاد کنيد. در اين جهاد از کيان اسلامي حفاظت و از تعرض به آن جلوگيري مي کنيم. در آيه 95 سوره نساء آمده: خداوند جهادگران بامال و جان خويش را برنشستگان به لحاظ درجه برتري داده است. که اشاره به کار اقتصادي و حرکت و پويايي دارد. که خود جهاد در راه خداوند است. اگر ما با کار اقتصادي مشغول بکار کنيم و از فروپاشي يک خانواده جلوگيري کنيم يک کار جهادي و خداپسندانه است.

موضوع اقتصاد در شريعت ما خيلي مورد توجه است در اسلام غير مسلمان اجازه ساختن مسجد و تعمير آن را ندارد و همچنين آمده است در سوره نساء آيه 141: خداوند هرگز براي کافران راهي براي تسلط برمومنان قرار نداده است. لذا نباید مسلمانان در اقتصاد خود و رفع نیاز، وابسته به غیر باشند و تن به ذلت دهند. و تسلط اقتصادی می تواند سلطه های دیگر از جمله فکری و اعتقادی را در پیش داشته باشد. پس جهد و تلاش برای رفع نیاز اقتصادی واجب می گردد.

*به نظر جنابعالی بسترهاي مناسب تحقق جهاد اقتصادي چیست ؟

**يقينا براي جهاد اقتصادي بايد بستر آمده شود ما در دهه چهارم از انقلاب هستيم سه دهه کارشد تا انقلاب به ثبات خود برسد و بسترهاي مختلف علمي، زيرساختارها، نيروي متخصص، خوباوري و . . . ايجاد شده تا جهاد اقتصادي شکل بگيرد. جامعه جوان ايران نيازمند کار، مسکن و ازدواج است لذا خيلي وقت و فرست نيست نم توان به جوان گفت حالا 10 سال صبر کنم مشکل را حل مي کنيم همانگونه که در جهاد نظامي تعلل صورت گيرد مال و جان و دين توسط دشمن از بين مي رود در جهاد اقتصادي هم تعلل جايز نيست. و بسترها خيلي خوب آماده شده است وقتي متخصصان به فضا دست يافتند، سلولهاي بنيادي را استخراج کردند، راکتور اتمي را راه اندازي کردند ديگر مشکلي بر سرراه نبايد باشد و بايد مشکل اقتصادي با کمترين زمان و بدون وقفه حل گردد. قدرت اقتصادي در اجراي تفکر و انديشه يک ملت لازم است در تاريخ اسلام ثروت حضرت خديجه خيلي به اشاعه دين اسلام کمک کرد. ودر مقابله با تهاجم فرهنگي بايد بتوانيم محصولات فرهنگي توليد کنيم. مراکز فرهنگي را توسعه دهيم و به مبارزه برخيزيم و اين نيازمند يک کار جهادي است.

*با توجه به صحبت های فوق به نظر شما نقش جهاد دانشگاهي در سال جهاد اقتصادي چیست ؟

**يک وجه مشترکي وجود دارد اين هم لفظ جهاد در اين دو واژه مي باشد. يقينا جهاد دانشگاهي همانگونه که در انقلاب فرهنگي و در زمان جنگ نقش جهادي داشته در اين سال که مزين به اين نام است مي تواند نقش افرين باشد و بايد توجه داشت که اين فرمايشات رهبري بايد فراموش نگردد بايد تا حصول نتيجه ادامه داشته باشد.

جهاد با تبديل ايده به عمل مي تواند بهترين نقش را ايفا کنند ما براي دانشگاهيان خيلي هزينه مي کنيم که اين هزينه نوعي سرمايه گذاري است در صورتي که تبديل به ثروت شود و دانشگاه مشکل جامعه اسلامي را حل کند. و جهاد گران عزيز که اغلب با تفکر بسيجي وارد اين نهاد شده اند. با کمک دولت ومسئولين با کاربردي نمودن علم در پژوهشکده ها و پژوهشگاهها مي توانند توليد ثروت نمايند. اما در اين مسير بايد به جهاد کمک مالي شود اگر در مراکز علمي سرمايه گذاري مي کنيم بايد براي جهاد که اين وظيفه به دوش آن گذاشته شده است. بيشتر سرمايه گذاري کنيم.

جهاد بايد جلو علم زدگي را بگيرد چرا که بعضي مواقعه اينقدر در تئوري مي مانيم که تصميمات ما عجيب و غريب مي گردد و براي رشته هاي اسلامي هم ISI   ميخواهيم. و تحقيقات کيفي را به کمي و از نوع غربي اش تبديل مي کنيم. و مقالات ارزشمند دانشمندانم ما در مجلات غربي و آمريکايي چاپ مي گردد و اعتبار مجلات آنها را مسلمانان بالا مي برند و نتايج تحقيقات ما بايد رايگان و حتي بعضي مواقع با هزينه در اختيار آنها قرار مي گيرد.

اگر وقت استاد ما صرف توليد ثروت از تحقيقات شود بجاي مقاله بيشتر به جهاد اقتصادي نزديک مي شويم. امام علي(ع) مي فرمايند واي به آن روزي که با ميزانهاي آنها خود را بسنجيد. الان علم ما دچار چنين وضعي شده اگر در مطالعات کيفي کليد واژه اسلام باشد مقاله چاپ نمي شود و بايد اسلام حذف شود اين همين است که دشمنان اسلام مي خواهند.

جهاددانشگاهی با تجربه عملی که در طی31 سال بدست آورده می تواند در این جهاداقتصادی نقش داشته باشد اما بومی سازی علوم و تبدیل ایده به عمل باید حمایت مادی و معنوی شود. اختراع و تولید یک ماشین می تواند سرعت، میزان تولید، کیفیت را ارتقاء دهد پس باید برای رسیدن به چنین جایگاهی هزینه کرد و هزینه در پژوهش سرمایه گذاری مطمئن می باشد.

*در پايان اگر نكته اي باقي مانده بفرماييد.

**از شما و همكارانتان تشكر مي كنم.

١٠:٢٥ ٢٠/١٢/١٣٩٠
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد