١٥:٤٨ ٠١/٠٩/١٤٠٣
گفت و گو

جهاد دانشگاهی فضايي برای تبدیل ایده ها به پدیده ها؛
رئیس جهاد دانشگاهی آذربایجان شرقی:
تبدیل کردن جهاد اقتصادی بعنوان یک فرهنگ ضروری است

اشاره:

رئیس جهاد دانشگاهی استان تبدیل کردن جهاد اقتصادی بعنوان یک فرهنگ را ضروری مي داند و خاطر نشان مي كند: نهادینه کردن این فرهنگ بسیار حساس و ظریف، باید هوشمندانه و با ابزار کاملا تخصصی و علمی صورت پذیرد و این امر چه در جامعه و چه در دانشگاهها بسیار مهم است.وي در گفتگويي به تبيين ديدگاه هاي خود درباره جهاد اقتصادي پرداخته كه در ادامه از نظر مي گذرد.



*دکتر احمد فرشبافیان در گفتگويي تفصيلي  کلمه جهاد را همواره توام با ایثار دانست و افزود: ایثار لازمه هر جهادی است و لذا جامعه دانشگاهی، فرهیختگان جامعه و سرچشمه های عقلانیت در هر جامعه باید به نوبه خود در گذشت و ایثار اقتصادی پیشرو باشند. دکتر فرشبافیان از جهاد دانشگاهی بعنوان جدی ترین متولی تولید علم و فرهنگ در جامعه و نهاد دانش سالار جامعه یاد کرد و افزود: می بایست با نمایش جایگاه خود، جهاد اقتصادی را با نگاه علمی _ فرهنگی و با روحیه جهادی، مبتکرانه و نوآورانه پیش ببرد. وی محورهای اصلی این فعالیتها را اصلاح بخش هایی از دانش و رفتار اقتصادی غلط موجود در جامعه، تولید دانش و طراحی نظام اقتصادی جدید متناسب با فرهنگ، داشته ها و سرمایه های ملی براساس قزآن و اسلام و دقت و حمیت بر تداوم این حرکت و پرهیز از انحراف در مسیر حرکت در خط ولایت عنوان کرد.

 وی با تاکید بر اینکه «تولید علم و فرهنگ سازی علمی» وظیفه دانشگاه و مهم تر از آن جهاد دانشگاهی است گفت: این مهم در سایه ی نگاه دین مدار، وطن دوستی و پرهیز از منفعت شخصی امکانپذیر است. دکتر فرشبافیان با اشاره به نقش دانشگاهیان و بخصوص اساتید علوم اقتصادی دانشگاهها در تحقق اهداف سال جهاد اقتصادی، گفت: اساتید علوم اقتصادی دانشگاهها می توانند با ارائه نظرات و تئوریهای علمی و تحقیقاتی خود و بررسی مسائل و مشکلات روز اقتصاد جهان از بروز معظلات و مسائلی که اقتصاد دنیا هم اکنون با آن روبروست پیشگیری نمایند. وی تبدیل کردن جهاد اقتصادی بعنوان یک فرهنگ را ضروری دانست و خاطر نشان کرد: نهادینه کردن این فرهنگ بسیار حساس و ظریف، باید هوشمندانه و با ابزار کاملا تخصصی و علمی صورت پذیرد و این امر چه در جامعه و چه در دانشگاهها بسیار مهم است. گام نهادن در راه توسعه اقتصادی یک کشور نیاز به عزم جدی دارد رئیس جهاد دانشگاهی با بیان اینکه گام نهادن در راه توسعه اقتصادی یک کشور نیاز به عزم جدی دارد گفت: هرگاه لفظ جهاد به کار می آید پیامی مبنی بر تلاش همه جانبه فراگیر و توام با فداکاری و از خودگذشتگی برای نیل به اهداف و آرمانها دارد.

وی از نامگذاری سال 1390 بعنوان سال جهاد اقتصادی بعنوان شروعی مطمئن برای ایجاد تحولات اساسی و ساختاری برای حل مشکلات اقتصادی کشور یاد کرد و افزود: این پیام نشان می دهد به رغم اقدامات خوبی که انجام شده توقعات رهبری نظام، بالاتر از روندهای موجود است و اهدافی که با شرایط معمول قابل دسترسی نیست، نیازمند تلاش همه جانبه و فراگیر است. وی گفت: مفهوم «جهاد اقتصادی» در فرمایشات مقام معظم رهبری با شاخصه هایی همچون افزایش بهره وری، کاهش نرخ بیکاری، توانمند سازی بخش خصوصی، رشد سرمایه گذاری، تقویت تعاونی ها و ایجاد زیر ساختهای لازم برای رفع موانع تولید همراه است. وی با اشاره به اینکه از نگاه حضرت امیرالمومنین (ع) صبر، یقین، عدل و جهاد چهار پایه استوار ایمان است گفت: با ارزشترین جهاد اقتصادی در دانشگاهها حرکت فرهنگی و تعلیم و تربیت می باشد که محور اصلی مبارزه با غرب است.

 وی با تاکید بر هدف گذاری در جهت درونی کردن ارزشهای معنوی و اخلاقی در قشر دانشجو بعنوان مهمترین عضو دانش پژوه و جویای علوم مادی و معنوی گفت: به موازات تحقق این امر، ارتباط با صنعت به شکل جهادی بمنظور آشنایی بهتر و بیشتر با علوم جدید و ایجاد انگیزه در زمینه تحقیق و پژوهش بیشتر و جدی تر و نهایتا دستیابی به ابتکارات، اختراعات و تولیدات جدید و به روز دنیا می تواند دانشگاه را بعنوان مهمترین پشتیبان و بازوی اقتصادی دولت اسلامی مطرح نماید. دکتر فرشبافیان با یادآوری مسائل روز دنیا و با بیان اینکه امروز دنیای غرب قصد جلوگیری از پیشرفت ما را کرده است، و با تحمیل تحریم ها و جلوگیری از پیشرفت ملت ایران، استقلال و عزت ما را هدف قرار داده اند گفت: در این میان شاهد ایستادگی رهبر معظم انقلاب اسلامی در برابر این هجمه ها هستیم بطوریکه، رهبر فضای جهادی جدیدی برای جوانان و ملت پر افتخار ایران آماده کرده است و این امر مستلزم بسیج تمام نیروهای کشور برای شکست طرح های ظالمانه غرب علیه ملت ایران است. دانش بنيان بودن جهاد اقتصادی از ضروريات تحقق اهداف سال جهاد اقتصادی است.

 وی جهاد دانشگاهی را پتانسیل و بستری برای ترویج روحیه خلاقیت و نوآوری در دانشگاهها، تبدیل ایده ها به پدیده ها و زمینه ی ایجاد بلوغ خلاقانه اندیشه های دانشجویان عنوان کرد و افزود: جهاد دانشگاهی سعی دارد، با ابزارهای علمی و فرهنگی بستری برای ورود قشر نخبه مومن و متعهد و ایده پرداز در جامعه فراهم کند و در سال جهاد اقتصادی با اتخاذ رویکرد پیوست فرهنگی در برنامه های اجرایی خود، به تحقق اهداف سال جهاد اقتصادی شتاب بخشیده است. دکتر فرشبافیان با اشاره به اینکه انقلاب ما براساس فکر و اندیشه و تفکر متعالی فرهنگی، به این چنین جایگاهی دست یافته، رویکرد علمی را در تمامی مباحث فرهنگی و علمی امری اجتناب ناپذیر ذکر و خاطر نشان کرد: قدم برداشتن در هر عرصه ای بدون داشتن نگرش تخصصی و علمی ابتر خواهد ماند و اینجاست که نقش دانشگاهها و متولیان علمی فرهنگی هر چه بیشتر در تمامی حوزه های ریز تا درشت جامعه هر چه بیشتر ملموس می شود.

 رئیس جهاددانشگاهي آذربايجان‌شرقی گفت: دانش بنيان بودن اين جهاد از ضروريات موضوع است، همانطور كه صبغه علمي و فرهنگي جهاد دانشگاهي عامل پايايي و پويايي برنامه‌ها و اثرگذاري اين نهاد مقدس انقلابي است، بايد قبل از هرگونه برنامه ريزي اساسي در اين خصوص از مباحث علمي وتخصصي آن غافل نبود. رئیس جهاد دانشگاهي آذربايجان شرقی با اشاره به اينكه دانشگاه‌ها با توليد علم ابزار لازم براي تحقق جهاد اقتصادي را فراهم مي‌كنند، گفت: تمامي برنامه‌ها و فعاليت‌هاي جهاد دانشگاهي در حوزه‌هاي مختلف نويد ده و ارمغان تبلور جهاد اقتصادي و بهره وري با كمترين امكانات و بيشترين بازدهي در حوزه‌هاي علم و پژوهش‌هاي كاربردي و فرهنگ و آموزش است كه اين مدل مي‌تواند الگوي خوبي در تحقق اين مهم در سطح مجموعه‌ها و ادارات باشد. براي تحقق اهداف جهاد اقتصادي بايد نيم نگاهي به گذشته داشت دکتر فرشبافیان یادآور شد: براي تحقق جهاد اقتصادي نباید از توجه به تجربیات کسب شده در گذشته غافل بود و حداقل بايد نيم نگاهي به گذشته داشته وعلت عدم رشد و نقاط ضعف را شناسايي و سپس در برنامه‌هاي تعريف شده براي آينده نيز عوامل تاثیر گذار در کاهش ضريب تحقق جهاد اقتصادي را پيش بيني، و براي آن برنامه ریزی کرده و مديريت كنيم.
 وی لازمه ی تحقق کامل اهداف جهاد اقتصادی را ترویج الگو سازي صحيح و شيوه‌هاي علمي نهادينه كردن آن و اصلاح و بهبود عادات و روزمرگی هایی كه رفتار و انديشه‌ها، بخش‌هاي صنعتي، كشاورزي، علمي و دانشگاهي آموزشي و بسياري از حوزه‌ها را زمین گیر کرده و به نوعي بهره وري را پايين آورده، دانست. وی شناسايي و اتصال واقعي، عملي و كاربردي دانشگاه و صنعت را از ديگر موارد وظايف دانشگاه‌ها در حوزه تحقق کامل اهداف جهاد اقتصادی ذكر كرد و ادامه داد: در اين راستا دانشگاه‌ها مي‌توانند با ابزارهاي مطالعاتي و پژوهشي در بحث شناسايي، علت يابي، نيازسنجي و اصلاح و توسعه آن نقش آفريني مثمر ثمر داشته باشند. دکتر فرشبافیان گفت: جهاد اقتصادي بايددر راستای کار مضاعف و همت مضاعف باشد و همچنان كه جهاد به معناي تلاش و كوشش مضاعف است، تلاش و همت مضاعف نيز پشتوانه جهاد اقتصادي است.

 وي اقتصادي بالنده را لازمه استقلال و عزت جامعه اسلامي عنوان كرد و افزود: جهاد اقتصادي كمتر از جهاد هشت سال دفاع مقدس نيست و همچنان كه قرآن بر لفظ جهاد تاكيد دارد، بدون جهاد نفس جهاد اقتصادي نيز ميسر نخواهد شد. استقلال كشور با اقتصاد شکوفا محقق می شود دکتر فرشبافیان با تاكيد بر اينكه استقلال كشور با اقتصاد محقق می شود گفت: بايد با بومي كردن علم و پايين آوردن قيمت توليد و افزايش كيفيت كالاها بدون افزايش قيمت، اقتصاد را به سمتي هدايت كرد كه قابل مقايسه و رقابت با اقتصاد جهاني باشد. وی ادامه داد: بايد مشكلات هر صنعت و اولويتهاي پژوهشي دانشگاهها مشخص شود تا با ارايه آن به اساتيد، فعاليتها و تحقيقات دانشگاه در جهت حركتي هدفدار براي رفع مشكلات استان باشد. وی تصریح کرد: با كارآمدي در حوزه‌هاي اقتصادي مي‌توانيم در منطقه و كشورهاي اسلامي الگوسازي كرده و يك كشور قدرتمند و به عنوان الگوي اقتصادي ساير كشورهاي منطقه باشيم. دکتر فرشبافیان بي نيازي كشور از واردات فناوري را لازمه جهاد اقتصادي دانست و افزود: تشويق و فرهنگ سازي جامعه در بهره گيري و استفاده از كالاها و متخصصين داخلي مي‌تواند در اين زمينه موثر باشد. وی گفت: جهاد اقتصادي نيازمند يك جهش و حركت پرشتاب است كه بايد در این ماههای آخرسال تمام تلاش خود را برای تحقق بیشترین برنامه های پیش بینی شده بکار بست.

١٠:٢٥ ١٧/١٢/١٣٩٠
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد