١٢:٥٦ ٠١/٠٩/١٤٠٣
گفت و گو
رييس جهاددانشگاهي واحد استان خوزستان عنوان كرد:
جهاددانشگاهی از موقعیتی منحصر بفرد در استان خوزستان برخوردار است/
جهاددانشگاهی می تواند نقشی مهم در توسعه علمی کشور داشته باشد

 اشاره:

جهاددانشگاهی واحد خوزستان از سال 59  تشکیل شد و مانند ساير مجموعه ها و واحد هاي اين نهاد در سي و سه سال گذشته توانسته است خدمات ارزنده اي را به كشور ارايه دهد.اين مجموعه  و عملكرد موفقيت آميزش ما را بر آن داشت تا گفتگويي را با دكتر مجتبي مقبل الحسين رييس جهاددانشگاهي واحد خوزستان ترتيب دهيم.در ادامه ماحصل اين گفتگو تقديم مي شود.
 
 
لطفا در ابتدا مختصری از تاریخچه واحد خوزستان را توضیح دهید؟


جهاددانشگاهی واحد خوزستان از همان سال 59 و ابتداء در ساختمان سه گوش دانشکده ادبیات  دانشگاه اهواز تشکیل شد. یک ماه بیشتر از تشکیل این نهاد انقلابی نگذشته بود که جنگ تحمیلی آغاز گردید. جهاددانشگاهی تشکیل شد تا نشان دهد که نیروهای طرفدار انقلاب فقط مردم عادی نیستند و بلکه دانشجویان و دانشگاهیان مومن وانقلابی هم از کمربستگان انقلابند. درآن ایام دشمن می خواست اینجور وانمود کند که در ایران مردم دو گروهند یک طرف نیروهای حامی انقلاب و طرف دیگر دانشگاهیان و متخصصین هستند که با انقلاب کاری ندارند حرف جهاد از ابتدا این بود که دانشگاهیان و
دانشجویان و متخصصین با انقلاب و در خدمت انقلاب هستند. و امروز بعد از گذشت بیش از سه دهه، این ادعا بر همگان روشن و اثبات شده است. در خوزستان با شروع جنگ تحمیلی بنابر ضرورتهای موجود در دانشگاه جهادگران دانشگاهی با توجه به اساسنامه این نهاد که در آن زمان وظیفه مشارکت در مدیریت دانشگاهها را برای این نهاد دیده بود نقشی مهم در اداره امور دانشگاه و سازمان دهی نیروها و امکانات دانشگاه در راستای دفاع مقدس ایفا نمودند و جهاد خوزستان به پایگاهی عظیم برای اعزام نیرو به
جبهه ها و مقاومت در مقابل بعثیانی که تا بیست کیلومتری اهواز پیش آمده بودند بدل شد. بدنبال تثبیت موقعیت نیروهای انقلابی در درون دانشگاهها و آغاز فتوحات رزمندگان اسلام در جبهه های جنگ، جهاددانشگاهی خوزستان وارد فاز سازماندهی تشکیلات درونی خود و شکل گیری بخش های مختلف از جمله بخش طرح و تحقیقات و بخش فرهنگی شد. از جمله نیازهای بسیار ضروری استان در زمان جنگ نیازهای پزشکی بود لذا مرکز پزشکی جهاد خوزستان شکل گرفت. در دهه 60 کلیه فعالیتهای فرهنگی دانشگاهی در دانشگاهها توسط جهاددانشگاهی برنامه ریزی و انجام می شد. همانگونه که می دانید
جهاددانشگاهی از ابتدا تا کنون با چالشهای زیادی روبرو شده است و ناظر مصوبه های مختلفی از سوی شورای عالی انقلاب فرهنگی بوده است.
 
به نظر شما این واحد در حال حاضر به چه میزان به اهداف خود دست یافته است؟


جهاددانشگاهی خوزستان از بخشهای بسیار متنوع و مطرحی در خوزستان تشکیل شده است موسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی بالغ بر چهارهزار دانشجو دارد. مرکز پزشکی خدمات ارزنده ای را ارائه می نماید و پژوهشکده تکنولوژی تولید و گروههای پژوهشی جهاد خوزستان از ثمرات فعالیتهای سه دهه گذشته این نهاد در خوزستان هستند.
 
 
 
جهاد دانشگاهی چه جایگاهی در سطح استان خوزستان دارد؟


جهاددانشگاهی از موقعیتی منحصر بفرد در استان خوزستان برخوردار است. علماء استان و مسئولین اجرائی در سطح استان ارزش و جایگاه  ویژه ای برای جهاددانشگاهی قائل هستند حضور نمایندگان جهاددانشگاهی در کلیه شوراهای استان و تعاملات بسیار عالی جهادگران با روحانیت و مسئولین اجرائی در استان شاهدی بر این مدعاست که نمونه اخیر آن را در افتتاح مرکز تحقیقات ناباروری جهاددانشگاهی در خوزستان با حضور آقای دکتر یادگاری ریاست محترم جهاددانشگاهی و حضور نماینده محترم ولی فقیه در استان خوزستان حضرت آیت اله موسوی جزایری ، حضرت آیت اله شفیعی نماینده مردم در مجلس خبرگان رهبری، استاندار محترم خوزستان جناب آقای دکتر سید جعفر حجازی،  فرمانده لشکر ولیعصر سردار شاهوارپور،  فرماندارمحترم اهواز مهندس فدعمی و  شهردارمحترم اهواز آقای مهندس کتانباف و روسا و مسئولین دانشگاههای استان برگزار گردید.
 
 
در حوزه فرهنگی مهمترین فعالیتهای و برنامه های این واحد چیست؟


در حال حاضر این معاونت یکی از با سابقه ترین فعالان عرصه فرهنگی در دانشگاههای اهواز بویژه شهید چمران و جندی شاپور (علوم پزشکی) بوده و کماکان به فعالیتهای متنوعی در عرصه دانشجویی و دانشگاهی مشغول است که طی حدود 8 سال اخیر راه اندازی مبتکرانه دو خبرگزاری منطقه یک ایسنا و ایکنا موجب رشد و بالندگی حوزه کار و تعامل این معاونت با دانشجویان استان شده است و درگاهی برای آشنایی مدیران اجرایی استان و دانشگاهیان با جهاددانشگاهی است اما گذشته از این دو خبرگزاری برگزاری دوره های آموزشی، فرهنگی و هنری متنوع، میزگردهای پژوهشی و فرهنگی برگزاری
کارگاههای آموزشی بویژه جهت دانشجویان، انواع مسابقات و نمایشگاهها که به مناسبتهای مختلف طراحی و اجرا می شود دایره کار و فعالیت فرهنگی این نهاد است.
 
 در حال حاضر چه برنامه هایی را در حوزه پژوهش دنبال می کنید و تاکنون به چه دستاوردهایی رسیده اید؟


با توجه به مزیت نسبی استان خوزستان که استانی صنعتی بخصوص در زمینه های نفت، پتروشیمی، فولاد و... می باشد و در راستای تحقق اهداف سند جایگاه جهاددانشگاهی در چشم انداز 20 ساله کشور، رویکرد این نهاد در سطح استان خوزستان از این به بعد بیشتر پژوهشی است و در کنار فعالیتهای فرهنگی و آموزشی و ارائه خدمات تخصصی تقویت گروههای پژوهشی بویژه در زمینه های فنی مهندسی و گروههای بین رشته ای مشترک بین علوم پایه و فنی مهندسی از برنامه های اصلی جهاددانشگاهی خوزستان است. عقد قراردادهای ارائه خدمات تخصصی و تدوین دانش فنی تجهیزات و سیستم های پیچیده نفت از
آنجمله است. از سایر موفقیت های پژوهشی جهاددانشگاهی خوزستان می توان به طور مختصر به موارد زیر اشاره کرد:
-       تدوین و توسعه دانش فنی ساخت مته حفاری دندانه ای با انجام مطالعات راهبردی و بکارگیری فن آورهای نوین (شرکت ملی حفاری ایران)
-       طراحی و ساخت دستگاه سیار صحت سنج سیستم های اندازه گیری خودکار و امکان سنجی افزایش دقت دستگاه (تانک پروور) با شرکت پایانه های نفتی ایران
-       بررسی، مطالعه وساخت شهر الکترونیکی شهرک قائم و اجرای شبکه زیرساخت ارتباطی (شرکت ملی حفاری ایران)
-       تدوین دانش فنی ساخت قطعات و تجهیزات شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
-       کاربرد تله متری در حفاظت خطوط لوله های زیرزمینی شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب
-       بررسی استفاده از انرژی خورشیدی در تاسیسات رو زمینی فرآورش نفت و گاز(شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب) و طرحهای متعدد دیگر.

 
درخصوص فعالیتهای  حوزه آموزش و اشتغال این واحد توضیح دهید؟


یکی از اولین فعالیتهای جهاددانشگاهی خوزستان تاسیس مرکز آموزش کوتاه مدت بود. این مرکز در دو زمینه آموزش زبان انگلیسی و کامپیوتر فعالیتهای درخور توجهی انجام داد و نتیجه آن تبدیل شدن این مرکز به موسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی خوزستان در سال 1374 بود. در این موسسه که به عنوان نخستین و بزرگترین موسسه آموزش عالی غیرانتفاعی در استان خوزستان شناخته می شود 4000 دانشجو در 17 رشته در مقاطع کاردانی، کارشناسی و کارشناسی ارشد مشغول به تحصیل هستند.
 مرکز آموزش عالی علمی کاربردی جهاددانشگاهی شعبه اهواز از سال 1377 در کنار موسسه آموزش عالی جهاددانشگاهی خوزستان راه اندازی شد. این مرکز نیز به مانند موسسه نخستین و بزرگترین مرکز علمی کاربردی در استان خوزستان می باشد. در حال حاضر 2900 دانشجو در 23 رشته در مقاطع کاردانی و کارشناسی دوره های ترمی و پودمانی مشغول به تحصیل هستند.
با ورود جهاددانشگاهی خوزستان به عرصه آموزش عالی، آموزش کوتاه مدت چند سالی در این واحد چندان پیگیری نشد و از سال 1386 با راه اندازی مرکز آموزش کوتاه مدت شماره یک، بار دیگر شاهد ورود جدی به عرصه آموزش کوتاه مدت بوده ایم. این مرکز با بهره گیری از ظرفیتهای آموزشی موجود در جهاددانشگاهی توانسته است دوره های مناسبی به ویژه برای دستگاههای اجرایی استان برگزار نماید. با توجه به پتانسیل غنی استان، امید می رود در صورت حمایت معاونت آموزشی دفتر مرکزی شاهد رشد جهشی فعالیتهای آموزشی تخصصی در واحد خوزستان باشیم.
 
دفتر اشتغال دانش آموختگان واحد یکی از دفاتر اشتغال سازمان  همیاری اشتغال دانش آموختگان است که فعالیت این دفتر متمرکز به برگزاری دوره های آموزش کارآفرینی و مهارت های کسب کار ویژه دانش آموختگان و افراد جویای کار در سطح استان و همچنین انجام خدمات مربوط به اطلاع رسانی شغلی از طریق سامانه اطلاع رسانی شغل جهاددانشگاهی خوزستان می باشد، این دفتر طی سال های اخیر به بیش از 6500 نفر در قالب دوره های آموزش کارآفرینی و مهارت کسب وکار آموزش داده وبالغ بر 000/15 نفر را در قالب خدمات مشاوره شغلی همراهی نموده است. از جمله برنامه های آتی این دفتر تدوین
و برگزاری دوره های تخصصی شغلی و همچنین انجام طرح های پژوهشی در حوزه اشتغال و توانمندی شغلی است. از جمله طرح های شاخص در این خصوص می توان به طرح تدوین سند توسعه اشتغال و سرمایه گذاری استان خوزستان اشاره کرد.
 
 به نظر شما جهاددانشگاهی در زمینه رشد و توسعه علمی کشور چه نقشی می تواند ایفا نماید؟


جهاددانشگاهی باید و می تواند نقشی مهم در توسعه علمی کشور داشته باشد. این با ارائه ایده ها وابتکارات نو در عرصه های علمی و فن آوری کشور شدنی است در جهاددانشگاهی باید پروژه های بزرگ علمی تعریف و طراحی و مدیریت شوند. و براساس برنامه های کنترل پروژه مدون کار بین تخصصهای مختلف تقسیم شود و با بازرسی حین ساخت و کنترل کیفی طبق استاندارد و نقشه های طراحی شده اجزاء تحویل و پروژه های بزرگ انجام پذیرند.
 
 نکته پایانی اگر باقي مانده بفرماييد؟


نکته پایانی اینکه جهاددانشگاهی برای ایفای چنین نقش مهمی باید بیش از پیش مورد توجه و حمایت قرار گیرد.ح/الف

١٤:٥٦ ١٩/٠١/١٣٩١
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد