١٥:١٨ ٠١/٠٩/١٤٠٣
گفت و گو
بانوي جهادگر برگزيده در جشنواره سراسري زن و پژوهش :
زمينه مشاركت بانوان پژوهشگر در جهاددانشگاهي فراهم است

اشاره:
جشنواره سراسري زن و پژوهش آذر ماه گذشته با هدف معرفي زنان پژوهشگر و پژوهش هاي برتر، بررسي مسائل پيرامون پژوهش و تحقيق در ميان زنان و ارتقاي توانمندي هاي زنان در حوزه پژوهش برگزار شد.
از نكات برجسته اين جشنواره انتخاب دو تن از محققان جهاددانشگاهي به عنوان پژوهشگر برتر بود. خانم دكتر شهپر حقيقت عضو هيات علمي جهاددانشگاهي واحد علوم پزشكي تهران و خانم مهندس عاطفه عجمي عضو هيات علمي جهاددانشگاهي واحد صنعتي شريف به ترتيب در بخش پزشكي و فني و مهندسي اين جشنواره به عنوان پژوهشگران برتر معرفي شدند . به همين منظور گفت و گويي كوتاه با  اين بانوان  پژوهشگر جهاددانشگاهي انجام داديم كه تقديم خوانندگان عزيز مي شود .

دكتر شهپر حقيقت ، پژوهشگر جهاددانشگاهي واحد تهران ؛
زمينه مشاركت بانوان پژوهشگر در جهاددانشگاهي فراهم است

خانم دكتر شهپر حقيقت مدير كلينيك تخصصي بيمارهاي پستان و عضو هيأت علمي ٍهاددانشگاهي واحد علوم پزشكي تهران در اين جشنواره با ارائه مقاله اي تحت عنوان «تدوين پروتكل تشخيصي و درماني بيماري هاي پستان »  كه حاصل بيش از 2 سال تلاش در جهاددانشگاهي است و تاليف كتابي در اين زمينه ، از سوي هيات داوران به عنوان پژوهشگر برتر معرفي شد. درخصوص سوابق دكتر حقيقت گفتني است تاكنون 5 مقاله از وي در نشريات معتبر علمي به چاپ رسيده است .
وي همچنين در اجراي 11 پروژه تحقيقاتي در زمينه بيمارهاي پستان با جهاددانشگاهي همكاري داشته است . چاپ كتابي با موضوع روشهاي تشخيص و درمان بيماريهاي پستان به زبان انگليسي و مشاركت در برگزاري 50 كارگاه آموزشي در زمينه بيماريهاي زنان در سطوح مختلف علمي از ديگر سوابق علمي اين جهادگر دانشگاهي است . از ايشان سئوالاتي كرده ايم كه در ادامه مي آيد:
- به عنوان يك پژوهشگر موفق در حال حاضر وضعيت پژوهش در كشور را چگونه ارزيابي مي‌كنيد ؟
در يك نگاه كلي به وضعيت تحقيقاتي كشور به نظر مي رسد هرچند تحقيق و پژوهش در جامعه هنور جايگاه واقعي خود را نيافته است ، اما با سياستگزاري هاي اخير كشور و بويژه اختصاص بودجه به بخش پژوهش در اغلب سازمانها و مراكز ، حركتهاي ارزشمندي آغاز شده كه در صورت ساماندهي و توجه بيشتر ، امكان بهره برداري مفيد و كاربردي از اين پژوهشها در برنامه ريزي هاي آينده كشور وجود خواهد داشت .
علاوه بر اين شناساندن مفهوم پژوهش و تحقيق و ارزش آن در حفظ منابع كشور ، در كنار توجه مسئولان به كاربردي شدن پروژه هاي تحقيقاتي كمك بيشتري مي كند .
درخصوص توجه به مسئله پژوهش در جهاددانشگاهي چه نظري داريد ؟
جهاددانشگاهي بعنوان يك نهاد فعال در حوزه هاي مختلف علمي ، فرهنگي و پژوهشي ، آغازگر حركتهاي مهمي در جامعه علمي كشور بوده و توانسته جايگاه ويژه اي در عرصه تحقيق و پژوهش كشور بدست آورد .
اجراي بسياري از پروژه هاي تحقيقاتي مهم كشور توسط پژوهشگران اين نهاد و محققان جهاددانشگاهي در بسياري از تحقيقات كاربردي و توليدي كشور ، گوياي توفيق بسيار زياد اين نهاد در انجام رسالت خود است .
چه توصيه اي براي بانوان پژوهشگر داريد ؟
در حال حاضر زمينه فعاليت هاي علمي و پژوهشي براي خانمها فراهم شده و زنان مي توانند قابليت ها و توانايي هاي علمي خود را بروز دهند ، البته اين مسئله در جهاددانشگاهي به نظر مي رسد نمود بيشتري داشته لذا شايسته است با توجه به اين زمينه مساعد ، بانوان به ويژه پژوهشگران جهاددانشگاهي حداكثر تلاش خود را بكار گيرند تا با بهره برداري از امكانات موجود ، هرچه بيشتر توانمندي خود را در كسب موقعيت هاي برتر علمي و پژوهشي اثبات نمايند .
درخصوص اهتمام به مسئله پژوهش چه انتظاري از مسئولان داريد ؟
با در نظر گرفتن اين مسئله كه محققين اين نهاد غالبا جوانان مستعدي هستند كه با كمترين توقع و انتظار مالي و به خاطر علاقه اي كه به فعاليت در زمينه پژوهش داشته اند جذب اين نهاد شده‌اند،  انتظار مي رود كه مسئولان جهاددانشگاهي نيز همچون هميشه با دلسوزي بيشتر حامي پژوهشگران و محققان باشند تا زمينه ارتقاي علمي و شكوفايي هرچه بيشتر استعدادهاي جوان فراهم آيد .

مهندس عاطفه عجمي ، پژوهشگر جهاددانشگاهي واحد صنعتي شريف :
سرمايه گذاري در پژوهش ، هزينه محسوب نمي شود

خانم عاطفه عجمي عضو هيات علمي جهاددانشگاهي واحد صنعتي شريف داراي مدرك كارشناسي فيزيك و كارشناسي ارشد مهندسي صنايع است . وي در اين جشنواره عنوان پژوهشگر برتر شاخه فني و مهندسي را كسب نمود . خانم عجمي از سال 1365 تاكنون به عنوان عضو گروه فيزيك ، مسئول بخش تحليل و طراحي اپتيكي در مركز تحقيقات و خدمات اپتيك و مدير برنامه ريزي و توسعه معاونت پژوهشي در جهاددانشگاهي واحد صنعتي شريف مشغول به فعاليت مي باشد .
اين محقق جهادگر تاكنون در اجراي طرح هاي پژوهشي متعدد توسط جهاددانشگاهي و ساير مراكز و سازمان ها ،  مشاركت داشته و در دانشگاه جامع علمي كاربردي نيز تدريس مي كند . با اين پژوهشگر موفق جهاددانشگاهي در ادامه بيشتر آشنا مي شويم .
لطفا ضرورت توجه به موضوع تحقيقات و مشكلات فراروي اين بخش را بيان كنيد ؟
امروزه جايگاه و نقش اساسي و كليدي پژوهش و تحقيق در امر توسعه به منظور كشف و استخراج تازه هاي علمي  امري انكارناپذير است . مساله تحقيقات و نوآوري در ايران نيز يك ضرورت غيرقابل اغماض است و اگر چه جايگاه علمي كشور در سطح جهاني در مقايسه با برخي كشورهاي توسعه يافته هنوز مطلوب نيست اما بايد با تلاش و كوشش هرچه بيشتر اين فاصله را كاهش دهيم .
در حقيقت سرمايه گذاري در پژوهش يك نوع سرمايه گذاري براي آينده است و اين تفكر كه اعتبارات تحقيقاتي را يك هزينه مي داند ، اشتباه است . به نظر مي رسد در حال حاضر بايد اولويت‌هاي تحقيقاتي كشور مشخص شده و براساس آن برنامه ريزي گردد. در واقع از طريق توسعه تحقيقات مي توان به توسعه كشور كمك كرد . ميزان استفاده از پژوهش هاي كاربردي ارتباط مستقيمي با ميزان توسعه يافتگي جامعه دارد . هزينه هاي تحقيقاتي بايد به ارزش افزوده تبديل شود .
متاسفانه شكافي ميان نتايج تحقيقات و استفاده از آنها وجود دارد و اگر حاصل پژوهش به صحنه‌هاي عمل واجرا انتقال يابد مي توان به گسترش بيش از پيش تحقيقات اميدوار شد .
تخصيص بودجه ناچيز به امر پژوهش ، تعداد كم پژوهشگران در كشور ، عدم وجود مديريت كارآمد براي پژوهش ، حمايت هاي ناكافي محققان و نبود رابطه تنكاتنگ و نزديك بين بخش صنعت و دانشگاه از مهمترين مشكلاتي است كه در بخش پژوهش كشور وجود دارد .
تحقيقات صورت گرفته توسط پژوهشگران جهاددانشگاهي را چگونه ارزيابي مي كنيد ؟
جهاددانشگاهي  به عنوان يكي از متوليان امر پژوهش در كشور متاثر از اين مشكلات است . به رغم اين مسئله با عنايت به حساسيت مسئولان و برنامه ريزان نسبت به پژوهش و تلاش ايثارگرانه پژوهشگران جهاددانشگاهي ، مي توان گفت اين نهاد توانسته است جايگاه خود را در حوزه تحقيقات كشور تثبيت كند و از جمله نهادهايي است كه توانسته با برنامه ريزي و انجام تحقيقات بنيادي و كاربردي گام هاي موثري در تحقق اهداف توسعه علمي كشور بردارد .
چه پيشنهادي براي بهبود حركت علمي و گسترش تحقيقات در جهاددانشگاهي داريد ؟
به نظر من سرمايه گذاري و افزايش بودجه هاي پژوهشي يكي از راهكاري تقويت حركت علمي اين نهاد است . همچنين به نظر مي رسد با اقداماتي همچون تشويق پژوهشگران و محققان و  استفاده عملي از نتايج پژوهش هاي انجام شده ، ايجاد بانك اطلاعات پژوهشگران جهاددانشگاهي و حمايت‌هاي همه جانبه بتوان در طي اين مسير با موفقيت بيشتري حركت كرد .ح/الف


١٠:٢٨ ٢٢/٠٣/١٣٨٤
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد