١٣:١٨ ٠٧/٠٩/١٤٠٣
اخبار ديگر رسانه ها
با هدف افزايش دقت ايستگاه‌هاي هواشناسي
راديو سوند ديجيتالي براي نخستين بار در كشور طراحي و ساخته شد

پژوهشگران سازمان پژوهش‌هاي علمي و صنعتي ايران موفق به طراحي سيستم راديو سوند ديجيتالي جهت افزايش دقت ايستگاه‌هاي هواشناسي در داخل كشور شدند.
دكتر شروين اميري، عضو هيات علمي سازمان پژوهش‌هاي علمي و صنعتي ايران در گفت‌وگو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) ، اظهار كرد: با توجه به اهميت اندازه‌گيري پارامترهاي مختلف جو نظير دما، فشار، رطوبت و سرعت و جهت باد در لايه‌هاي مختلف جو براي علم هوانوردي و سازمان هواشناسي كشور، اين مركز نيازمند به تجهيز سيستم‌هاي دقيق اندازه‌گيري اين پارامترها است.
وي افزود: تمام فرودگاه‌هاي دنيا براي رساندن اطلاعات مختلف از لايه‌هاي جو به هواپيماهايي كه قصد پرواز دارند، از اين سيستم استفاده مي‌كنند، به نحوي كه تمام اطلاعات مورد نياز را در سطح كشور خود جمع آوري كرده و به صورت شبكه در اختيار ارگان‌ها و سازمان‌هاي هواپيمايي قرار مي‌دهند.
عضو هيات علمي سازمان پژوهش‌هاي علمي و صنعتي ايران در معرفي اين سيستم، گفت: اين سيستم از فرستنده‌اي راديويي تشكيل شده كه در باند UHF كار كرده و به حسگرهاي اندازه‌گيري پارامترهاي جو (دما، فشار، رطوبت‌، باد) و يك GPS مجهز است كه موقعيت اين فرستنده را در هوا مشخص مي كند ، به طوري كه فرستنده به وسيله بالني به هوا پرتاب شده و در حين بالا رفتن، تمام پارامترها را با دقت بالا و در رنج دو متر اندازه‌گيري مي‌كند.
وي ادامه داد: اين فرستنده تا ارتفاع 30 كيلومتري سطح زمين صعود كرده و در اين نقطه به دليل كاهش فشار، بالن باد كرده و اين افزايش حجم سبب تركيدن بالن شده و فرستنده سقوط مي‌كند.
دكتر اميري با اشاره به يكبار مصرف بودن هر فرستنده، ياد آور شد: با توجه به نياز بالاي كشور به اين سيستم، موضوع ساخت آن در سازمان پژوهش‌هاي علمي و صنعتي ايران مطرح و نمونه پژوهشي و به دنبال آن نمونه نيمه صنعتي در مرداد ماه سال گذشته ساخته شد و طي چند نوبت در فرودگاه مهرآباد و سازمان هواشناسي كشور تست‌هاي عملياتي خود را انجام داد.
وي در تشريح بخش زميني كه مكمل فرستنده است به ايسنا گفت: در اين سيستم گيرنده زميني وظيفه دريافت اطلاعات از فرستنده، پردازش داده ها و استخراج پارامترهاي مورد نياز هواشناسي را دارد كه بدين ترتيب اطلاعات را به صورت كدهاي هواشناسي براي شبكه جهاني هواشناسي ارسال مي‌كند.
وي افزود: در كنار بخش‌هاي فرستنده و گيرنده، بخش كاليبراسيون سنسورها به عنوان سيمولاتور سه پارامتره ساخته شده كه در آن مي توان پارمترهاي فشار، دما و رطوبت را كه وابسته به يكديگر هستند را با سيستم كنترلي پيچيده‌اي، تنظيم كرده و هر يك از فرستنده‌ها را جهت كاهش خطاي سنسورهاي موجود در آنها، قبل از ارسال به هوا، داخل اين سيمولاتور، كاليبره كرده و در زمان دريافت اطلاعات، اصلاح خطاها توسط گيرنده انجام مي گيرد.
عضو هيات علمي سازمان پژوهش‌هاي علمي و صنعتي ايران، اظهار داشت: اين طرح در حال حاضر در مرحله توليد بهينه سازي طرح قراردارد و تصميم داريم با توليد محدود آن خطاهاي احتمالي را رفع كنيم تا در فصول مختلف سال و ساعات مختلف شب و روز با ارسال فرستنده‌ها به بالا پارامترهاي جو را اندازه‌گيري كرده و در اواخر سال نمونه توليدي خوبي داشته باشيم.
دكتر اميري با اشاره به استفاده برخي از فرودگاه‌هاي كشور از نمونه‌هاي وارداتي اين سيستم، خاطر نشان كرد: تاكنون 10 فرودگاه كشور به اين سيستم مجهز هستند كه با توجه به محدوديت‌هاي موجود نسبت به عرضه اين فرستنده به كشورهاي مختلف، در ايران روزانه در دو نوبت فرستنده به هوا پرتاب مي‌كنند كه در طول سال، حدود 10 هزار فرستنده مورد نياز سازمان هواشناسي كشور و سازمان‌هاي نظامي است.
وي در پايان با اشاره به توليد قطعات مورد نياز اين سيستم در داخل كشور، اظهار كرد: اين سيستم علاوه بر كاربردهاي هوا نوردي، با توجه به قابليت تشخيص سرعت باد، كاربردهاي نظامي در مناطق جنگي دارد و مي‌توان از آن براي تعيين آلودگي هواي اين مناطق به گازهاي شيميايي نيز استفاده كرد.

١١:٣٨ ١١/٠٤/١٣٨٥
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد