به همت پژوهشگران دانشگاه صنعتي شريف
ليزر بخار مس با سيستم خنك كن هوا طراحي و ساخته شد
يك دانشجوي فيزيك دانشگاه صنعتي شريف در تحقيقات پايان نامهاش به طراحي و ساخت ليزر بخار مس با سيستم خنك كن هوا موفق شد.
به گزارش خبرنگار «پاياننامه» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، اين ليزر كه توسط محمد واحدي در اين تحقيق ليزري ساخته شده است، بدون استفاده از سيستم خنك كن آب كه نياز به ژاكت گران قيمت استيل دارد، صرفا با گردش هوا خنك ميشود؛ بنابراين گذشته از كاهش شديد قيمت به دليل استفاده از قطعات ساده مثلا آلومينيوم به جاي استيل و پيركس به جاي كوارتز و همچنين استفاده از منبع تغذيه طراحي شده بسيار ساده و در عين حال كاملا كارا، زمان آغاز ليز نيز در اين ليزر به حدود 20 دقيقه كاهش يافته است.
ليزر بخار مس يكي از قويترين و پربازدهترين ليزرهاي مرئي است كه به علت طول موجهاي نوساني سبز و زرد و توانهاي خروجي زيادش در كاربردهاي تحقيقاتي، صنعتي و درماني مورد توجه خاص است.
به گفته پژوهشگر، در اين تحقيق اثر هيدروژن نيز بر ليزر طراحي شده بررسي و افزايش توان خروجي و بهبود مشخصات كاري ليزر مشاهده شد. همچنين براي دستيابي به توانهاي بالا در ليزرهاي بخار مس با قطر كوچك نيز ميتوان از دو يا چند تيوب ليزري در آرايش نوسانگر و تقويت كننده استفاده كرد اما در عين حال فرايند همزمانسازي بين تيوبها مشكل و حائز اهميت ميباشد.
اعمال ميدان مغناطيسي نيز ميتواند سبب افزايش توان خروجي شود در اثر ميدان مغناطيسي نيروي F=J*B بر پلاسماي گاز وارد ميشود و چون اين نيرو در راستاي سمتي ميباشد سبب چرخش پلاسما ميشود.
چرخش گاز جايگزيني ذرات گرم اطراف محور با ذرات سرد اطراف ديواره تيوب و اين امر كاهش جمعيت اتمهاي مس در تراز پايين (شبه پايدار) را سبب ميشود؛ بنابراين با اعمال ميدان مغناطيسي جمعيت معكوس و در نتيجه توان خروجي ليزر افزايش مييابد.
١٠:٠٨ ١٧/٠٤/١٣٨٥