> عضوكميسيون آموزش و تحقيقات مجلسهفتم:
عزل و نصبهاي سياسي موجب بيرغبتي اساتيد و وجه علمي براي رياست دانشگاههاست
توجيه وزير علوم براي عدم انتخاباتي شدن روساي دانشگاهها قابل قبول نيست
عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلسهفتم گفت: عدم موافقت با انتخاباتي شدن روساي دانشگاهها را نميتوان با روزيخواري دانشگاهها از دولت توجيه كرد.
علي سرافرازيزدي در گفت و گو با خبرنگار پارلماني" ايلنا" در واكنش به سخنان وزير علوم در خصوص عدم شرايط لازم در دانشگاهها براي انتخاباتي شدن روساي دانشگاهها به دليل عدم استقلال مالي دانشگاهها گفت: اين مساله اصلا دليل موجهي نميتواند باشد.
وي افزود: اگرچه دانشگاههاي دولتي بودجه خود را از دولت ميگيرند ولي انتخاب رييس دانشگاه ميتواند به وسيله هياتعلمي و هيات امناي دانشگاه باشد.
عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلسهفتم، ارايه اعتبار توسط دولت به دانشگاهها را كمك به اداره دانشگاه خواند و گفت: اين بودجه در حقيقت طبق قوانين كمك تلقي ميشود، هرچند دانشگاهها بايد تلاش كنند از طريق كارهاي پژوهشي و خدماتي به استقلال هرچه بيشتر دست يابند.
سرافرازيزدي با تاكيد بر لزوم استقلال دانشگاهها و ايجاد رقابت سالم بين دانشگاههاي كشور براي شناساندن خود در سطح جهاني گفت: دانشگاهها نبايد خود را محدود به روزي مقدر دولت براي آنها بكنند.
وي افزود: متاسفانه در طول 27 سال پس از انقلاب به دليل انتخاب روساي دانشگاهها توسط وزير و دولت، ديدهايم كه هميشه تقريبا بيش از 90 درصد سياسي بوده و شايستهسالاري و معيارهاي علمي در آن نقشي ايفا نميكند.
وي افزود: اين موضوع موجب شده تا به شخصيتهاي علمي در دانشگاهها توهين شود، چرا كه با آمدن هر وزير جديد اين شخصيت علمي به ناچار بايد تعويض شود و همين مساله موجب شده كه در حال حاضر در دانشگاهها اساتيد عالم و موجه كمتر رغبت دارند تا رييس دانشگاه شوند، چرا كه ديدهاند كه در اين چند سال اين عزل و نصبهاي خطي و جناحي و سياسي صورت ميگيرد و رييس دانشگاه در جايگاه و قدرت مناسب علمي خود نسبت به اين خطر جدي دانشگاهها است.
سرافرازيزدي افزود: دانشگاهها بايد با ارتباط با صنعت، كشاورزي و جامعه به سميت استقلال مالي خود پيش بروند و الان در سطح دنيا بسياري از دانشگاههاي بزرگ با تكيه به خدمات پژوهشي خود كاملا مستقل اداره ميشوند.
وي افزود: ما بايد به سمتي برويم كه دانشگاههاي ما از حالت آموزشي به سمت پژوهشي و سازندگي پيش برود و مسايل و سرنوشت كشور در دانشگاهها رقم بخورد.
عضو كميسيون آموزش و تحقيقات مجلسهفتم افزود: درحال حاضر ما يك حلقه مفقودهاي بين دانشگاهها و جامعه و نظام خود داريم كه بايد اين حلقه را رفع كرد و هر جا كه نظام براي پشيبرد اهداف جامعه نياز به سياستگذاري دارند، بايد از خدمات پژوهشي دانشگاهها بهره بگيرند ولي چنين امري در جامعه ما وجود ندارد.
وي افزود: جداي دانشگاهها از سرنوشت نظام و جامعه موجب عقبماندگي و درجازدن ما خواهد شد.
سرافرازيزدي ادامه داد: مطمئنا روساي انتخابي دانشگاهها بر اساس معيارهاي علمي و شايستهسالاري از طريق نخبگان و هياتهاي علمي و امناي دانشگاهي دلسوزي كمتر از دولت نخواهند داشت.
١٣:٤٣ ٣١/٠٤/١٣٨٥