گزارشي از كنفرانس بينالمللي ژنتيك انساني
كنگره بينالمللي ژنتيك انساني كه با شركت بيش از ششصد نفر از متخصصان تراز اول و گروهي از دانشجويان اين رشته از ۱۵مرداد( ششم اوت ) در بريزبن استراليا آغاز به كار كرده محلي براي تبادل مهمترين دستاوردهاي پژوهشي در علم وراثت است.
به گزارش پايگاه اينترنتي "بي بيسي" يكي از مهمترين موضوعات اين همايش درمان نقائص ژنتيكي با استفاده از همانندسازي (كلونينگ) است كه تا پيش از اين رتبه نخست تحقيقاتي در اين زمينه در اختيار محققان كره جنوبي بود اما با افشاي جعلي بودن بخشي از تحقيقات پروفسور هوانگ در زمينه همانندسازي در سال ۲۰۰۵اكنون نشانهاي از حضور پژوهشگران كرهاي در اين همايش به چشم نميخورد.
سخنران افتتاحيه همايش پروفسور جان برن رئيس موسسه ژنتيك انساني بريتانيا بود كه اكنون به عنوان يكي از پيشتازان درمان از طريق همانندسازي شناخته ميشود.
او در سخنراني خود بر نقش سلولهاي بنيادين در درمان بيماريهاي ژنتيكي تاكيد كرد هر چند كه استفاده از اين روش را به پذيرش اصول اخلاقي مشروط دانست.
درمان ديابت و بيماريهاي وراثتي قلب با استفاده از رفع نقائص ژنتيكي يكي ديگر از مباحث مهم در اين كنگره به شمار ميرود.
پروفسور ويلي بورك از دانشگاه واشنگتن كه از جمله زنان پيشگام در تحقيقات بهداشت عمومي است و اكنون رياست انجمن ژنتيك انساني آمريكا را به عهده دارد بر نقش تحقيقات ميان رشتهاي در سه زمينه وراثت، محيط زيست و عوامل اجتماعي در ريشه يابي بيماريها تاكيد كرد.
به عقيده پروفسور بورك تنها در سايه توسعه چنين تحقيقاتي ميتوان اميدوار بود كه تصوير دقيق تري از بيماريها در طول زمان و در ميان جوامع مختلف به دست آيد.
از جمله نتايج پژوهشي ارائه شده در اين كنگره ميتوان به تحقيقات جديد در شناسايي تلفات انساني حاصل از فرو ريختن برجهاي تجارت جهاني در نيويورك و سونامي در اندونزي اشاره كرد.
پروفسور مايكل كانلي از دانشكده پزشكي دانشگاه اينديانا با اشاره به روشهاي جديد تشخيص آزمايشگاهي گفت:اكنون ميتوان با تقريب بيش از ۹۵ درصد با استفاده از "دي ان اي" به دست آمده از يك سلول به ارتباط خويشاوندان با يكديگر پي برد و اين روش به ما كمك كرده است كه شناسايي تلفات انساني را با دقت بيشتري انجام دهيم، علاوه بر اين در حال حاضر بسياري از روشهاي جرم شناسي بر پايه تحليل دي اناي صورت ميگيرد كه منجر به ارائه تصوير دقيق تري از صحنه جرم ميشود.
پروفسور پيتر هارپر از دانشگاه كارديف در انگلستان در سخنراني خود به اين موضوع اشاره كرد كه هنوز هيچكس نميداند در دوران شوروي سابق چه تحقيقاتي در زمينه ژنتيك انساني انجام شده است اما ميتوان با صراحت گفت كه بخشي از آن كارها را بايد در رده تحقيقات بدنام ژنتيكي رده بندي كرد و اكنون بسياري از محققان رشته وراثت از آشكار شدن زواياي پنهان چنان تحقيقاتي در دوران شوروي سابق واهمه دارند.
او گفت:با اين همه بايد همه آنچه در آن دوران رخ داده آشكار شود تا محققان بتوانند با عبرت گرفتن از گذشته در مسير صحيح گام بردارند.
نقش كشورهاي در حال توسعه در تحقيقات ژنتيكي از جمله موضوعات مطرح در اين همايش است.
پروفسور خوزه ماريا كانتو از دانشگاه گوادالاخاراي مكزيك كه عضو كميته اخلاق در سازمان ژنوم انساني نيز هست در سخنراني خود گفت پژوهشها در رشته ژنتيك چنان پرخرج است كه عملا بسياري از كشورهاي جهان سوم قادر به دنبال كردن چنين تحقيقاتي در مقياسهاي جهاني نيستند.
علاوه بر اين هزينه استفاده از حقوق مادي اكتشافات ژنتيكي نيز براي محققان كشورهاي در حال توسعه بسيار زياد است و تنها چاره براي حل چنين معضلي اين است كه محققان چنين كشورهايي با استفاده از حق دسترسي به اكتشافات و اختراعات علمي كه توسط سازمان ملل نيز به رسميت شناخته شده است بتوانند به تحقيقات خود در رشته ژنتيك ادامه دهند.
به اعتقاد پروفسور كانتو اگر متخصصان ژنتيك در كشورهاي در حال توسعه نتوانند ارتباط خود را با تحقيقات تراز اول جهاني حفظ كنند تمامي وعده هاي متخصصان علوم پزشكي براي مهار بيماريها نقش بر آب خواهد شد.
كنگره بينالمللي ژنتيك انساني كه در شهر بريزبن استراليا برگزار مي شود تا روز جمعه ۲۰مرداد(يازدهم اوت )به كار خود ادامه خواهد داد.
١٤:١٣ ١٩/٠٥/١٣٨٥