بيش از ۶۰درصد ناتوانيهاي ذهني عامل ژنتيكي دارند
آخرين يافتههاي علمي كه به تازگي در كنگره بينالمللي ژنتيك انساني در استراليا ارائه شده، نشان ميدهد بيش از ۶۰درصد از ناتوانيهاي ذهني منشا ژنتيكي دارند.
به گزارش پايگاه اينترنتي "بي بيسي" پروفسور هانس- هيلگر روپرتز كه از محققان ارشد موسسه ژنتيك مولكولي ماكس پلانك آلمان است در سخنراني خود گفت: تقريبا دو درصد از جمعيت جهان به اين نقص ژنتيكي مبتلا هستند.
وي گفت:هر چند در رديابي بسياري از نقائص ژنتيكي در انسان ميتوان از نمونههاي جانوري و شبيهسازي بيماري در آزمايشگاه استفاده كرد اما به دليل اين كه هنوزدانش كافي براي مطالعهناتواني ذهني درحيوانات آزمايشگاهي وجود ندارد بنابراين در حال حاضر برطرف كردن چنين نقصي در انسان ها غيرممكن به نظر ميرسد.
به گفته پروفسور روپرتز مطالعات پژوهشگران موسسه ماكس پلانك آلمان نشان ميدهد پسران بيش از دختران در معرض بيماريهاي ژنتيكي به خصوص نارساييهاي ذهني هستند.
پروفسور روپرتز گفت:تحقيقات اخير نشان داده است حساسيت بيشتر پسران به بيماريها به علت وجود تنها يك كروموزوم جنسي ايكس است در حالي كه دختران داراي دو كروموزوم جنسي ايكس هستند و اين كروموزوم اضافي ميزان مقاومت دختران را در برابر بيماريهاي ژنتيكي افزايش ميدهد.
از جمله نتايج تحقيقات جديدي كه در اين كنگره ارائه شده است تفاوت هاي ژنتيكي در ميزان سوخت و ساز نيكوتين است كه منجر به اعتياد افراد به سيگار ميشود.
"راد لي آ" از موسسه علوم زيستي نيوزيلند در سخنراني خود گفت:حدود بيست درصد از نيوزيلنديها سيگاري هستند اما بوميان نيوزيلندي كه به نام مائوري شناخته ميشوند تا حدود ۴۶درصد سيگاري اند.
تحقيقات نشان داده ميزان نيكوتيني كه در بدن افراد سيگاري باقي مي ماند به وجود ژني بستگي دارد كه سوخت و ساز نيكوتين را كنترل ميكند، بنابراين اگر اين ژن فعال نباشد ترك سيگار مشكل تر ميشود.
به گفته راد لي آ علت درصد بالاي سيگاريها در ميان بوميان نيوزيلند غير فعال بودن ژن مربوط به سوخت و ساز نيكوتين در سلولهاي آنهاست.
يكي از سخنرانيهاي روز سوم همايش به موضوع آزمايشهاي خانگي براي اثبات اختلالات ژنتيكي اختصاص داشت.
پروفسور ديانا بيانچي از دانشگاه پزشكي تافتز در بوستون گفت از دهه ۱۹۹۰اين موضوع به اثبات رسيده كه تحليل سلولهاي خوني مادر ميتواند به رديابي بيماريهاي جنين منجر شود اما تحقيقات جديد او نشان داده است كه گروهي از سلولهاي پايه ( (stem cellنيز ميتوانند با حفظ تواناييهاي تخريبي خود براي ساليان دراز در بدن مادر باقي بمانند و منجر به بروز بيماريهاي مختلف در بدن مادر و فرزندان او شوند.
به گفته پروفسور بيانچي اكنون ميتوان با شناسايي رشتههاي دي ان اي ناقص در سلولهاي پايه از وجود بيماريهاي ژنتيكي در جنين مطلع شد.
نكته جالب در اين پژوهش اين است كه با استفاده از تكنيكهاي تشخيص "دي ان اي" راه براي توليد نرم افزارهايي هموار خواهد شد كه با كمك آنها مادران باردار ميتوانند با آزمايش دي اناي و انتقال دادهها به نرم- افزار علاوه بر بيماريهاي بالقوه جنين از جنسيت آن نيز آگاهي يابند.
** " ژن سرعت" ، ژنتيك و ورزش
ژنتيك و ورزش نيز از ديگر موضوعات مورد بحث در كنگره بينالمللي ژنتيك انساني است.
دانيل مك آرتور از بيمارستان كودكان وست ميد در سيدني استراليا مي گويد توانسته است فعاليت ژني به ناماي سي تي ان ۳را شناسايي كند كه هر تغيير كوچكي در آن منجر به افت سرعت هنگام دويدن ميشود.
براساس مطالعه مك آرتور يك ميليارد نفر از جمعيت جهان چنين ژن تغيير يافتهاي را كه به "ژن سرعت" موسوم است حمل ميكنند اما آزمايشهاي ژنتيكي بر روي دوندگان دوهاي سرعت نشان داده است كه اين ژن در بدن آنها دست نخورده باقي مانده است.
كنت استوري از دانشگاه كارلتون كانادا كه براي بينندگان برنامههاي علمي تلويزيون و خوانندگان مجلات علمي چهرهاي شناخته شده است نيز در اين همايش حضور دارد.
علت شهرت كنت در تحقيقات او بر روي گونهاي از قورباغه هاست كه قادرند سرماي زياد تا حد يخ زدگي را تحمل كنند.
علت چنين قدرت تحملي در قورباغههاي يخي وجود يك ژن منحصر به فرد در سلولهاي آنهاست كه دماي مايعات بدن را شبيه به مايع ضد يخ بالا نگه مي دارد و به قورباغهها اجازه ميدهد تا در دماي يخ زدگي نيز به حيات خود ادامه دهند.
كنت استوري روز سه شنبه در يك برنامه زنده راديويي كه با حضور تماشاگران در يكي از سالنهاي دانشگاه ايالتي كوئينزلند برگزار شد درباره يافتههاي جديد خود براي علاقمندان توضيح داد.
تواناييهاي رسانهاي كنت در گفتگو با علاقمندان ژنتيك بارها باعث هيجان و تشويق تماشاگران حاضر در محل ضبط برنامه شد.
كنگره بينالمللي ژنتيك انساني كه از روز يكشنبه ششم اوت ( ۱۵مرداد) در بريزبن استراليا آغاز به كاركرده تا روز جمعه يازدهم اوت ( ۲۰مرداد) ادامه خواهد داشت.
١٥:٤٣ ٢٠/٠٥/١٣٨٥