به همت پژوهشگران دانشگاهي
شيره خرماي ضايعاتي كشور به نوعي پليمر پرمصرف صنعتي تبديل ميشود
بيوپليمر زانتان با كاربرد استفاده در صنايع نفت و حفاري همچنين مواد غذايي در گروه بيوتكنولوژي دانشكده مهندسي شيمي دانشگاه صنعتي اميركبير توليد شد.
به گزارش سرويس «پاياننامه» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) ، ادريس طاهر فارغ التحصيل كارشناسي ارشد دانشگاه صنعتي اميركبير با اعلام اين مطلب، خاطرنشان كرد: در حال حاضر اين نوع پليمر كه به دليل ويژگيهاي منحصر به فردي كه دارد در بسياري از صنايع ديگر از قبيل سراميك، نساجي، دفاعي و .... نيز كاربرد دارد در كشورهاي فرانسه، اسپانيا، چين و ايالات متحده توليد ميشود كه با اجراي اين طرح كه با نوآوريهايي نيز در بهينهسازي و افزايش زانتان توليدي همراه بوده امكان تبديل خرماي ضايعاتي به اين پليمر فراهم شده است.
وي تصريح كرد: 20 درصد خرماي جهان در ايران توليد ميشود كه 30 درصد اين محصول كشاورزي به دليل آفات و امراض گياهي از بين ميروند و قابليت عرضه به بازار را تحت عنوان خرماي تجاري پاييني دارند به عنوان محيط كشت صنعتي در اختيار باكتري قرار داده شد كه در 24 ساعت اول شاهد توليد توده سلولي هستيم و در 48 ساعت بعدي با متوقف شدن رشد سلولي، توليد محصول آغاز ميشود كه پس از اتمام فرايند تخمير نوبت به جداسازي محصول ميرسد.
دانش آموخته دانشگاه صنعتي امير كبير نوآوري پروژه خود را استفاده از روشهاي CCD از زير شاخههاي روش RSM جهت بهينه سازي و افزايش زانتان توليدي براي اولين بار در سطح دنيا بيان كرد و در ارتباط با خصوصيات منحصر به فرد اين پليمر به حلاليت بالاي آن در آب سرد و گرم ، سوسپانسيون كنندگي نگهداري و عامل افزايش دهنده ويسكوزيته اشاره كرد.
وي در پايان درباره زمينههاي كاربرد اين بيوپليمرميكروبي در صنايع غذايي و نفت كه عمدهترين بخشهاي مصرفكننده اين محصول هستند اظهار داشت: بيوپليمر زانتان جهت بهبود طعم غذا، افزايش ويسكوزيته و همچنين نگهدارندگي آن بدون ايجاد هيچگونه رنگ و طعم خاصي و در صنعت نفت به منظور افزايش بازيافت نفت و نيز در فرمولاسيون گل حفاري كاربرد دارد.
١٢:٥٨ ٢٦/٠٦/١٣٨٥