سیستم کشت قطبی جنین در آزمایشگاه شانس تولد زنده را افزایش می دهد
دکتر محمدرضا باغبان اسلامی نژاد گفت: سیستم کشت قطبی روش نوینی برای کشت جنین در محیط آزمایشگاه است تا کیفیت این جنین ها که برای IVF (لقاح مصنوعی) مورد استفاده قرار می گیرند، افزایش پیدا کند و ماندگاری و شانس تولد زنده بالا رود.
برگزیده بخش داخلی هفتمین دوره از جشنواره بین المللی تحقیقاتی رویان که با طرح "سیستم های کشت قطبی و تأثیر آنها بر تکوین جنین" در این دوره از جشنواره شرکت کرده است، در گفتگو با خبرنگار دانشگاهی مهر افزود: کشت هایی که به صورت معمول در دنیا انجام می شود کشت غیر قطبی است که البته یکی از روش های مثبت و تأثیر گذار بر روی جنین است. ما در این تحقیق در کشت ها تغییراتی ایجاد کردیم و کشت قطبی را انجام دادیم. پس از بررسی تأثیر کشت قطبی بر روی تکوین جنین مشاهده شد که این روش تأثیر بهتری از روش کشت غیر قطبی دارد.
دکتر "باغبان اسلامی نژاد" فارغ التحصیل دانشگاه تربیت مدرس و عضو هیئت علمی پژوهشکده رویان افزود: در این طرح تحقیقاتی سیستم کشت قطبی را از سلول های انسانی، سلول های رحم و لوله رحم انسان تهیه کردیم. به دلیل اینکه در ابتدا باید مطالعه بر روی مدل حیوانی باشد ابتدا سیستم کشت قطبی روی تکوین جنین موشی استفاده کردیم .
وی خاطرنشان کرد: طرحی که به جشنواره رویان ارائه شده است بر اساس مدل حیوانی است و امیدواریم بتوانیم بر روی جنین انسانی (پیش از لانه گزینی) این تحقیقات را ادامه دهیم.
عضو هیئت علمی پژوهشکده رویان اظهار داشت: با این روش کیفیت ماندگاری جنین های آزمایشگاهی بهتر می شود و تولد زنده بیشتر اتفاق می افتد.
وی اضافه کرد: مقاله این طرح در دو ژورنال در کشورهای انگلیس و آمریکا به چاپ رسیده است.
باغبان اسلامی نژاد با اشاره به نتایجی که در مراحل بالینی از این طرح استخراج می شود، گفت: این طرح در مرحله بالینی در درمان ناباروری تأثیر بسیار مثبتی دارد زیرا میزان لانه گزینی جنین افزایش می یابد. در حال حاضر بسیار اتفاق می افتد که در زمان انتقال جنینی که در محیط آزمایشگاه کشت داده شده به رحم به دلیل کیفیت پائین جنین تعداد زیادی از آنها به تولد زنده منجر نمی شوند.
وی یاد آور شد: سیستم کشت قطبی یک سیستم سه بعدی است و برای انجام این کشت از ماده ECM Gell استفاده می شود. روش کار نیز به این ترتیب است که اول یک لایه نازک از این ژل در محیط کشت تهیه می شود و پس از آن سلول های رحم و لوله رحم را بر روی آن کشت داده می شود. با این شبیه سازی جایگاه طبیعی سلول های بدن را در محیط آزمایشگاه فراهم کرده ایم تا سلول ها مانند محیط بدن رشد کنند زیرا وقتی محیط شبیه محیط بدن باشد سلول ها بهتر می توانند جنین را حمایت کنند.
وی با انتقاد از برخورد غیر علمی برخی از شرکت های تحقیقاتی گفت: در این تحقیق به دلیل استفاده از ماده ECM Gell که متعلق به یک شرکت آمریکایی به نام سیگما است، پس از اینکه این ماده را سفارش دادیم و ماده را برای ما فرستادند طرز استفاده آن را ذکر نکردند. پس از تماس با شرکت برای بدست آوردن چگونگی استفاده از این ماده به ما اعلام کردند به دلیل اینکه ایران از سوی آمریکا تحریم شده ما نمی توانیم هیچ گونه اطلاعاتی در خصوص این ماده به شما بدهیم. اما به هر حال طرز استفاده این ماده را از جای دیگری پیدا کردیم.
عضو هیئت علمی پژوهشکده رویان اضافه کرد: واقعیت این است که یا مواد به محققان ایرانی داده نمی شود، یا با تأخیر و ناقص و بدون دستورالعمل داده می شود.
١٣:٢٧ ٢٦/٠٦/١٣٨٥