نقشه ژنتیکی سلول بنیادی در تکنیک های درمان ناباروری استفاده می شود
پروفسور جیمز آجایا (James A. Adjaya) گفت: اگر نقشه ژنتیکی یک سلول بنیادی وجود داشته باشد می توان از آن در تکنیک های ART ،PGD و IVF در درمان ناباروری استفاده کرد. در این تحقیق توانسته ایم 8 هزار ژن را بیان کنیم و نقشه زنتیکی آن را تهیه کنیم.
برگزیده اول بخش بین الملل هفتمین جشنواره بین المللی تحقیقاتی رویان در گفتگو با خبرنگار فناوری مهر افزود: در کشور آلمان تحقیقات بر روی سلول های بنیادی جنین انسانی ممنوع است و به همین دلیل این تحقیقات بر روی سلول های بنیادی جنین گاو انجام شد.
وی که با طرحی با عنوان "شیوه بررسی کامل ژنوم برای شناسایی ژن ها در مقیاس گسترده و آنالیز بیان آنها در جنین های پیش از لانه گزینی پستانداران" به عنوان برگزیده معرفی شده است، اضافه کرد: سئوال این تحقیق این است که کدام ژن ها مسئول کنترل اعمال سلول های بنیادی هستند و چگونه این فرآیند صورت می گیرد.
پروفسور آجایا در تشریح تحقیق خود خاطرنشان کرد: در روش های کمک باروری، ما درصدد کاهش یا حذف ناهنجاری های رشد، بیماری ها و یا ناباروری هستیم و در این جهت فهم مبانی مولکولی کنترل نسخه برداری ضمن تکامل قبل از لانه گزینی از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی افزود: در این طرح شیوه های مختلفی که به کمک آنها جنین شناسی کلاسیک را به بیولوژی مولکولی، غربالگری ژنوم با کیفیت بالا و بیولوژی دستگاه های حیاتی پیوند داده و پاسخ مناسبی برای سئوالات مربوط به تکوین اولیه در پستانداران ارائه داده یم.
این محقق خاطرنشان کرد: گروه تحقیقاتی ما در ابتدا نقش سلول بنیادی انسانی در رشد انسان ها را بررسی کرد و ژن هایی که به نظر می آمد مهم هستند را استخراج و بررسی کردند که اگر سلول بنیادی از بدن خارج و دستکاری ژنتیکی شود و وارد یک سلول دیگر شود محتویات سلول چه تغییری می کند، چه اتفاقی می افتد.
وی دلیل انتخاب گاو برای این تحقیق را شباهت موجود میان مراحل تکوین یک سلول جنینی در انسان و گاو دانست و گفت: دوره بارداری گاو مانند انسان 9 ماه است و شرایط بلاستوسیست در جنین گاو با وجود کمی تفاوت ها شباهت هایی با انسان دارد.
این محقق یادآور شد: برای این تحقیق تمام مراحل بلوغ تخمک را استخراج و مراحل آن را ترسیم کردیم. البته تمامی این تحقیقات بر روی جنین هایی است که در مرحله بلاستوسیست قرار دارند. این مرحله از تکوین جنین پیش از لانه گزینی جنین در رحم است.
این محقق برگزیده جشنواره تحقیقاتی رویان در خصوص علت انتخاب این زمینه تحقیقاتی گفت: تاکنون یک ژن از سلول بنیادی استخراج می شد و روی آن کار می کردند این در حالی است که یک سلول تعداد زیادی ژن دارد و باید نقشه ژنتیکی آن بدست آورده شود. اگر این نقشه ژنتیکی وجود داشته باشد می توان از آن در تکنیک های ART ،PGD و IVF در درمان ناباروری استفاده کرد.
وی گفت: در واقع در تحقیق بر روی ژن باید دورنمای بازی در برابر خود داشته باشیم. من به جای اینکه روی یک ژن کار کنم روی چند ژن کار کردم تا نتایج بهتری کسب کنم.
آجایا خاطرنشان کرد: سلول بنیادی انسانی 25 هزار ژن دارد که بر روی همه آنها کار شد. اما هیچ سلولی نیست که در یک زمان همه ژن ها در آن بیان شود. بیان شدن ژن یعنی که پروتئین های آن را بشناسند و در این تحقیق تنها توانسته ایم 8 هزار ژن را بیان کنیم.
وی اظهار داشت: در این تحقیق ژن OST4 یکی از ژن هایی است که بر روی آن کار شد و کل محتوای ژنتیکی آن خارج شد و سپس نقشه ژنومیک آن با استفاده از تکنیک macroarray تهیه شد.
وی در خصوص طرح دیگری با عنوان "تمایز اولیه در بلاستوسیست انسانی: مقایسه مولکولی توده سلولی داخلی و سلول های تروفواکتودرم" که این طرح نیز مورد توجه هفتمین کنگره بین المللی باروری و ناباروری رویان قرار گرفت.
این محقق برگزیده جشنواره تحقیقاتی رویان در این طرح در خصوص حوادث تمایزی اولیه در طول مراحل تکاملی بلاستوسیست انسانی تحقیقات انجام گرفته است و برای این منظور، اولین گنجینه اطلاعاتی mRNA از توده سلولی داخلی (ICM) و تروفواکتودرم (TE) جدا شده و از طریق تکنیک macroarray با مارکرهای رونویسی دیگر را مقایسه کرده است.
آجایا خاطرنشان کرد: نتایج مطالعه سبب افزایش دانسته ها در مورد تمایز توده سلولی انسانی و اشتقاق سلول های بنیادی جنینی و سلول های بنیادی تروفوبلاستیک از این توده داخلی سلولی شده است.
به گزارش مهر، "جیمز آجایا" دارای دکتری بیوشیمی مولکولی است و از کشور آلمان در این دوره از جشنواره تحقیقاتی رویان شرکت کرد و ابراز امیدواری کرد بتواند در زمینه سلول های بنیادی با پژوهشکده رویان همکاری کند.
١٣:١٩ ٢٩/٠٦/١٣٨٥