يك كارشناس نرمافزار:
نبود امكانات، به خروج متخصصان نرمافزار كشور منجر شده است
يك كارشناس نرمافزار گفت: وقتي يك مصرفكنندهي عادي نرمافزاري را به قيمت رايت روي CD خريداري ميكند، كدام شركت دولتي يا حتي خصوصي حاضر به سرمايهگذاري در اين حوزه ميشود؟
سعيد صادقپور در گفتوگو با خبرنگار فنآوري اطلاعات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با بيان اين كه متاسفانه در كشور ما فرهنگ كار گروهي بسيار ضعيف است و شايد به اين دليل دستاندركاران نرمافزار به شكل سنتي عادت كردند كه با گروههاي كوچك كار كنند يا به صورت انفرادي پروژهها را پيش ببرند، اظهار كرد: براي انجام پروژههاي بزرگ و از جمله پروژههاي نرمافزاري به تيمهاي بزرگ و متخصص نياز است؛ زيرا ساير كشورهاي موفق در اين حوزه با كارگروهي توانستند موفقيت لازم را به دست آورند و از طرفي مديريت آنها نيز قوي است.
وي بحث حمايت از اينگونه فعاليتها را از ديگر موارد مهم در اين زمينه عنوان كرد و گفت: پروانهي بهرهبرداري نرمافزار كه از سوي وزارت صنايع صادر و شامل يكسري معافيتهاي مالياتي ميشد، به رشد و توسعهي نرمافزار كمك ميكرد؛ به عنوان مثال در بحث سختافزار قيمت خريد و فروش معين است و ماليات آن نيز مشخص و قابل محاسبه است، ولي در نرمافزار محاسبهي قيمت تمام شده و ماليات آن به راحتي قابل محاسبه نيست؛ بنابراين اين خود يكي ديگر از عوامل مهم و قابل توجه در اين زمينه است.
وي در ادامه با اشاره به پروانهي بهرهبرداري نرمافزار گفت: شركتهايي كه داراي اين پروانه هستند از معافيتهاي مالياتي بهرهمند ميشوند، اما متاسفانه بيش از يك سال است كه نه وزارت صنايع پروانهها را صادر ميكند و نه پروانهاي تمديد شده است.
او ادامه داد: از طرفي بحث واگذاري اين مسووليت به وزارت ICT يا وزارت صنايع نيز هنوز مشخص و تعريف نشده است و نميتوان انتظار داشت در اين حوزه موفق شويم.
وي بحث قانوني را از ديگر عوامل مهم در اين زمينه ذكر كرد و گفت: باوجودي كه بحث كپيرايت در مورد توليدات داخلي پيش رفته و چند حكم نيز صادر شده است اما هنوز كاملا اجرايي نشده است؛ بنابراين ريسك سرمايهگذاري در اين حوزه زياد است و علاقهمندي كمي نيز براي سرمايهگذاري وجود دارد.
اين كارشناس در ادامه تاكيد كرد: همهي آحاد جامعه و از جمله افرادي كه در ردهي مديريت سازمانها قرار دارند، گرايش زيادي به نرمافزارهاي خارجي دارند؛ چيزي كه امروزه بيشتر با آن مواجهيم اين است كه در كشورمان متخصصان نرمافزار زياد داريم كه به خارج از كشور ميروند؛ زيرا امكان كار آن جا بيشتر است، بويژه در سالهاي اخير فرار مغزها به كشورهايي مثل كانادا و استراليا كه بر روي IT سرمايهگذاريهاي زيادي انجام داده و امكانات خوبي فراهم كردند، افزايش يافته است و اين خود به عنوان مهمترين موانع و ضعفها در اين زمينه به شمار ميرود.
وي تاكيد كرد: اگر در مديريت داخلي پروژههاي بزرگ و ملي ضعف داريم، ميتوانيم از مديريت خارجي در اين حوزه استفاده كنيم و سعي در برطرف كردن موانع و نقاط ضعف داشته باشيم.
١١:٢٣ ٢٠/٠٨/١٣٨٥