افقي جديد در درمان سوختگيها در كشور
پژوهشگران ايراني به فنآوري ساخت پوست زنده انسان دست يافتند
به همت پژوهشگران انستيتو پاستور ايران، نخستين پوست زنده انسان در شرايط آزمايشگاهي در كشور ساخته شد.
دكتر محمدعلي شكرگذار، استاديار بانك سلولي انستيتو پاستور ايران در گفتوگو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار كرد: از مشكلات عمده موجود در كشور سوختگي و زخمهاي مزمن است كه در مقايسه با كشورهاي با جمعيت مشابه، تعداد سوختگيها زياد است .
وي افزود: طبق آمار مركز تحقيقات پوست، طي يك سال گذشته از دو هزار مورد مراجعه كننده بين 30 تا 60 درصد به مرگ مصدوم منجر شده كه نياز به روشهاي موثر براي درمان اين سوختگيها احساس ميشود.
دكتر شكرگذار خاطرنشان كرد: درمان بيماران سوختگي از طريق پوست مصنوعي و يا پوست زنده صورت ميگيرد كه پوست مصنوعي كه تنها از يك لايه مصنوعي (داربست خاص) ساخته شده، به رغم زيست سازگار بودن و نجات فرد از مرگ حتمي، به هر به حال پوست طبيعي نبوده و فرد از نظر زيبايي با مشكل مواجه ميشود.
وي افزود: روش موثرتر در درمان سوختگي، پيوند پوست زنده است تا به تدريج ترميم شده و حالت پوست طبيعي را پيدا كند كه حتي در صورت نياز، امكان پيوند مو بر روي آن وجود دارد اما قيمت آن سه برابر پوست مصنوعي است.
دكتر شكرگذار با اشاره به موفقيت پژوهشگران كشورمان در دستيابي به فنآوري ساخت پوست زنده گفت: در تحقيقاتمان به فنآوري ساخت پوستي دو لايه متشكل از درم كه تركيبي از كولاژن، كيتوسان و فيبروبلاست بوده و اپيدرم كه پوششي از سلولهاي كراتينوسيت ميباشد، دست يافتهايم و روشهاي استخراج و كشت سلولهاي فيبروبلاست و كراتينوسيت بدست آمده از پوست ختنه گاه نوزاد با اجازه اخلاقي از والدين آنها بررسي و ارزيابي شده است.
وي افزود: براي مشابهسازي با بافت همبند (درم) داخل داربست آن از سلول فيبروبلاست استفاده شده كه پس از آزمايشهاي انجام شده، رشد سلول و زيست سازگاري آن تاييد شد؛ همچنين روي داربست، سلول كراتينوسيت كه مشابه اپيدرم است، به كار رفته است.
اين پژوهشگر در گفتوگو با ايسنا خاطرنشان كرد: رشد سلولهاي كراتينوسيت در دو محيط، فاقد سرم (KGM) و محيط ساخته شده، بررسي شد و در ساخت داربست زيست تخريب پذير با توجه به نامطلوب بودن خواص مكانيكي كلاژن از تركيب آن با كيتوسان همراه با گاوتارآلدهيد به عنوان عامل پيوند استفاده شد و از انواع روشهاي متداول نظير Freeze Dring و Freeze gelating و porogen leaching براي ايجاد تخلخل در اين داربست پليمري استفاده شد و روشي نوين براي ساخت داربستي سازگار و تخريب پذير ارائه شد.
در نهايت با معرفي سلولها بر روي داربست به ساخت پوستي متشكل از دو لايه پرداخته شد كه پس از انجام آزمايشهاي ميكروبي و ويروسي، قابليت پيوند به بيماران را داراست.
دكتر شكرگذار در پايان خاطرنشان كرد: پوست زنده به ازاي هر پيوند 5/7 سانتيمتري، با هزينه 800 هزار تومان و مشابه آمريكايي آن با هزينه يك ميليون و 200 هزار تومان به فروش ميرسد و در حال حاضر با حمايت نهاد رياست جمهوري از اين طرح، در مراحل كسب مجوز اخلاقي براي آزمايش روي داوطلب هستيم.
گفتني است اين طرح كه با همكاري سيد رامين پژوم شريعتي و دكتر منوچهر وثوقي انجام شده به عنوان سومين طرح برتر در نخستين نشست تبادل فنآوري در حوزه علوم زيستي مورد تقدير قرار گرفت.
١٢:٢٢ ٢٦/٠٨/١٣٨٥