با فرآوري پوسته تخم آرتمياي درياچه اروميه
پژوهشگران ايراني موفق به توليد دو ماده با ارزش پزشكي - صنعتي شدند
محققان مركز تحقيقات آرتميا در اروميه، موفق به استخراج ماده «كيتين» و «كيتوزان» از جاندار دريايى «آرتميا» شدند.
به گزارش سرويس «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دكتر يوسفعلى اسدپور، پژوهشگر مركز تحقيقات آرتميا در آسياى ميانه و غربى مستقر در اروميه و مجري اين طرح پس از سه سال پژوهش و بررسي روي آرتميا تنها موجود زده درياچه اروميه توانسته است به روش فرآوري اين دو ماده كه در صنايع كشاورزي، نساجي، پزشكي، غذايي، آرايشي و داروسازي نيز تصفيه مواد هستهيي و نفتي كاربردهاي زيادي دارند دست يابد.
وي نياز دنيا را به كيتوزان ٢٠٠ هزار تن در سال اعلام و تصريح كرد: به دليل محدوديت منابع مواد اوليه طبيعي قابل دسترسي و پايين بودن درصد كتيين و همچنين هزينه بالاي نگهداري آنها توليد مواد ياد شده در جهان بسيار ناچيز است.
اين متخصص فرآوري محصولات دريايي ميباشد ارزش جهاني هر كيلو كيتوزان را ١٠ هزار دلار ذكر كرد و اظهار داشت: در صورت صنعتي شدن توليد اين ماده ميتوان سالانه ١٤٠ كيلوگرم از اين فرآورده را در كشور استخراج كرد.
گفتني است طبق اين طرح كيتوزان از پوسته تخم آرتميا كه بعد از پوست اندازي توليد نوزادها غير قابل مصرف است توليد ميشود.
آرتميا يا ميگوى آب شور، موجود كوچكى است به طول ١ تا ٥/١ سانتى متر كه در درياچه هاى شور از جمله درياچه اروميه زندگى مى كند و به عنوان يك ماده غذايى باارزش در صنعت آبزى پرورى محسوب مى شود.
اين موجود ارزنده علاوه بر داشتن ارزش غذايى بالاى خود، قابليت پايدارى و امكان غنى سازى با انواع داروها و تركيبات رنگى، آنتى بيوتيك ها و ويتامين ها در فنآورى هاى درمان و بهداشت را نيز دارد به طورى كه سالانه ميليون ها دلار تجارت جهانى را به خود اختصاص مى دهد و هر كيلوگرم سيست با كيفيت آرتميا تا ٢٠٠ دلار خريد و فروش مى شود.
به گزارش ايسنا، مركز تحقيقات آرتميا از سال ٧٩ ارزيابى ذخاير جهت تدوين نظام بهره بردارى پايدار، بررسى هاى تنوع زيستى، تهيه بانك ژنى، مطالعه و شناسايى آرتميا و ساير آبگيرها و آب هاى شور در كشور، تكثير و پرورش مصنوعى آرتميا در استخر و اراضى شوره زار، افزايش كيفيت و فنآورى تدوين نظام استاندارد جهانى (HACCP) جهت ورود آرتمياى ايران به بازارهاى جهانى را درسرلوحه تحقيقات كاربردى خود قرار داده است.
پروژه تحقيقاتى بازسازى ذخاير آرتمياى درياچه اروميه، تدوين نظام بهره بردارى پايدار در وضعيت فعلى درياچه، ترويج تكنيك هاى تكثير و پرورش آرتميا در استخرهاى خاكى و استفاده از آب هاى شور ساير مناطق كشور از جمله طرح هاى اين مركز مى باشد.
١٣:٠٦ ٠٤/٠٩/١٣٨٥