نمايندهي ايران در يونسكو:
اثر استاد عطاردي در مورد تاريخ خراسان در حفظ امنيت ملي و استراتژيك نقش بسزايي دارد
نمايندهي ايران در يونسكو گفت: وقتي يك اجماع جهاني در باب تعلق و انسجام يك مجموعهي فرهنگي به وجود ميآيد اين اجماع سپري استراتژيك ايجاد ميكند كه به سادگي نميتوان آن را در هم شكست و پايههاي مردمي آن را متزلزل كرد.
به گزارش خبرنگار حقوقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر احمد جلالي، نمايندهي ايران در يونسكو طي سخناني با عنوان تمدن خراسان بزرگ در همايش گراميداشت استاد عزيزالله عطاردي، تصريح كرد: كار بزرگ ايشان در باب تاريخ خراسان، تنها يك اثر علمي مورد علاقهي كساني كه به تاريخ و ميراث تشيع و تمدن اسلامي و ايراني علاقهمندند نيست بلكه اين آثار در حفظ امنيت ملي و استراتژيك ما نيز نقش بسزايي دارد. يعني معناي سياسي اين كارهاي فرهنگي كمتر مورد توجه قرار گرفته است.
وي افزود: در جهان امروز هويتهاي فرهنگي در خيمهي يك پهنهي جغرافيايي ماندگار ميشوند و اين پهنهي جغرافيايي حكايت از رسميت دادن به آن هويت فرهنگي و جمعي دارد و وقتي يك اجماع جهاني در باب تعلق و انسجام يك مجموعهي فرهنگي به وجود ميآيد اين اجماع سپري استراتژيك ايجاد ميكند كه به سادگي نميتوان آن را در هم شكست و پايههاي مردمي آن را متزلزل كرد.
وي گفت: كار استاد در جهت همبستگي و وحدت معنوي فرهنگ خراسان بزرگ است. به همين جهت سالهاست كه در جهان اجماعي به وجود آمده كه بر اساس آن كنوانسيونهاي محكمي به نام كنوانسيونهاي حفظ ميراث فرهنگي و ميراث معنوي در يونسكو تدوين شده و ميشود. به اين لحاظ كه همه پي بردهاند كه براي حفظ خودشان و نه فقط براي لذت موضعي بردن بايد اين هويتهاي تاريخي را نگاه داشته و ابزارهاي بينالمللي اختراع كنند كه بتواند اين هويتها را به نامشان ثبت كند.
وي خاطرنشان كرد: اگر تاريخ و تمدني به نام تاريخ و تمدن خراسان بزرگ ثبت شده است باعث شده توجه فرهنگي و عمومي نه فقط در شيعيان، كه در همهي اهالي خراسان بزرگ به اين مركزيت به وجود آيد. دو عامل به نفع ايران براي امنيت شرقي وجود دارد؛ يكي مركزيت زبان فارسي كه به نام خراسان در تاريخ ما شكل گرفت و خراسان پايگاه مقاومت فرهنگي بود در مقابل كساني كه ميخواستند اسلاميت را با عربيت اشتباه بگيرند و توانستند بگويند اسلام يك آوا نيست بلكه يك صداست و اين صدا از آن كسي است كه آن را بهتر بشنود و خراسان گام بزرگي در بهتر شنيدن آن صدا برداشت و زبان فارسي به عنوان حامل بخش مهمي از معارف معنوي ما شكل گرفت.
دكتر جلالي افزود: دوم وجود قطب معنوي امام رضا (ع) در مشهد است كه قبلهي فرهنگي محسوب ميشود و اين قبلهي فرهنگي با تاريخ علم و ادب ما توام شده است. اين مجموعه كار استاد را ريشه ميدهد؛ چنانكه ريشه اين قبله بودن را سامان داده است.
١٣:٥١ ١٠/٠٩/١٣٨٥