پژوهشگران ايراني موفق به ساخت واكسن سالك شدند
رييس آزمايشگاه انگل شناسي مولكولي انستيتو پاستور ايران از موفقيت پژوهشگران كشورمان در ساخت نخستين واكسن ليشمانيوز پوستي و احشايي با استفاده از ژن A2rel خبر داد.
دكتر محمدرضا رضوي در گفتوگو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار كرد: واكسن در حال حاضر ساخته شده كه نياز است در طبيعت بر روي گروهي از سگها آزمايش شود كه اميد داريم با در اختيار داشتن امكانات مورد نياز اين كار به زودي صورت گيرد.
وي در خصوص نحوه انجام پروژه و ساخت واكسن اظهار كرد: در تيم تحقيقاتي بخش انگلشناسي انستيتو پاستور ايران با استفاده از واكسن، با ورود ژن انگل به بدن بيمار در شرايط مناسب، در برابر اين بيماري پاسخ ايمني گرفته شد و در شرايط آزمايشگاه با استفاده از ناقل مناسب ژن بيماري ليشمانيوز احشايي (كالاآزار) را وارد وكتور مناسبي كرده و در بدن جانوران آزمايشگاهي بر ضد انگل محافظت ايجاد كرديم.
دكتر رضوي خاطرنشان كرد: ليشمانيوز بيماري است كه در اثر آلودگي با گروهي از تك ياختهها به نام ليشمانياها ايجاد مي شود و به دو شكل پوستي با ايجاد ضايعات پوستي و مخاطي و نيز به صورت احشايي كه معمولا كودكان به آن مبتلا شده و با ميزان بالاي مرگ و مير همراه است، ظاهر ميشود.
رييس آزمايشگاه انگل شناسي مولكولي انستيتو پاستور ايران افزود: اين بيماري بومي خاورميانه است و 90 درصد آن در اين منطقه و 10 درصد در خارج از خاورميانه اتفاق ميافتد و نياز است متخصصان منطقه، راهي براي پيشگيري از افزايش اين آمار بيابند.
وي خاطر نشان كرد: مخزن اين بيماري در طبيعت، حيوان است كه در نوع پوستي معمولا جوندگان و سگ و در نوع احشايي سگ و ساير گوشتخواران عامل بيماري را در خود حفظ ميكنند و بعد به كمك پشه به انسان منتقل ميشود.
دكتر رضوي در خصوص درمان بيماري گفت: با توجه به عوارض دارو و مقاومت احتمالي انگل به دارو، بايد بيماري را در طبيعت و يا با استفاده از واكسن كنترل كرد تا از گزش پشه ناقل بيماري - پشه خاكي كه به زحمت با چشم ديده ميشود و معمولا از توري روي پنجرهها نيز وارد ميشود - جلوگيري كرد.
وي در خصوص آمار افراد مبتلا به اين بيماري در كشور به ايسنا گفت: آمار مبتلايان به اين بيماري در كشور در سال گذشته در نوع پوستي 21 هزار و 400 نفر (5/31 نفر به ازاي هر صد هزار نفر) و در نوع احشايي 133مورد (2/0 نفر به ازاي هر صد هزار نفر) بوده است.
همچنين در نوع احشايي، استان آذربايجان شرقي به عنوان كانون اصلي بيماري شناخته شده و مواردي نيز در استانهاي فارس و خراسان ديده شده است و در كانونها 67 هزار نفر در معرض آلودگي قرار دارند.
رييس آزمايشگاه انگل شناسي مولكولي انستيتو پاستور ايران در گفتوگو با ايسنا در خصوص علائم ابتلا به بيماري ليشمانيوز گفت: علائم بيماري در نوع پوستي به اين صورت است كه در محل گزش، زخمي ايجاد ميشود كه با توجه به نوع انگل منتقل شده، اشكال متفاوتي دارد و در كمتر از يك سال اگر فرد مشكل نقص ايمني نداشته باشد، خود به خود خوب ميشود، اما ضايعه ايجاد شده در آينده مشكل زيبايي را براي فرد ايجاد ميكند.
وي در پايان خاطر نشان كرد: در نوع ليشمانيوز احشايي نيز پس از گزش پشه و ورود ژن بيماري در خون، وارد كبد و طحال شده و سبب بزرگ شدن كبد و طحال، كاهش وزن، بي اشتهايي، سوء تغذيه و اختلال در اندامهاي درون بدن و حتي مرگ و مير ميشود.
١٣:٠٧ ١٣/٠٩/١٣٨٥