رييس موسسه تحقيقات بينالمللي ماهيان خاوياري:
تشكيل بانك ژن ماهيان خاوياري در كشور ضروري است
رييس موسسه تحقيقات بينالمللي ماهيان خاوياري از دستيابي پژوهشگران ايراني به بيوتكنيك غذاي ماهي خبر داد.
به گزارش خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دكتر محمد پوركاظمي در حاشيه بازديد خبرنگاران از موسسه با اعلام اين مطلب خاطرنشان كرد: با خودكفايي در اين تكنيك ديگر نيازي به تهيه غذاي ماهي از خارج كشور نميباشد و از طريق دو دستگاه غذاساز كه از خارج وارد كردهايم ميتوانيم فضاي كنستانتره روي لارو بچه ماهي و غذا براي مولدين را توليد و در اختيار بخش خصوصي قرار دهيم.
وي گفت: بر اساس پروژههاي كه از بانك جهاني داشتيم و طي آن 100 هزار دلار به ما كمك كردند موفق به پرورش حدود 9 هزار ماهي سه گرمي به 450 گرم و حدود 7 هزار و 500 تاس ماهي شديم. همچنين 16 تن گوشت توليد كرديم و دو هزار تاس ماهي ايراني و 6 هزار فيل ماهي را با وزن حدود هزار و 480 گرم رهاسازي كرديم كه طي مراسمي صورت گرفت كه با وجود مشكلات جاري زنده نگهداشتن ماهي در مدت 8 سال براي اين كه به خاويار برسد كار بسيار طاقت فرسايي بود.
وي افزود: يكي از ديدگاههاي ما اين بود كه سرعت رشد بچه ماهيان را در آب شيرين و آب شور مقايسه كنيم بنابراين با امكانات اوليه آب دريا را پمپاژ كرده و در حوضچههايي اين كار را انجام داديم. نتايج اوليه نشان داد ماهي در آب شور استرس كمتري دارد و ناراحتي پوستي و زخمهاي سيستم آب شيرين را ندارد. آنچه كه ما به فكر آن هستيم اين است كه عملا محيط پرورش، تاثير زيادي بر روي طعم گوشت و خاويار خواهد داشت و در نتيجه هدف ما اين است كه 5 تا 6 سال ماهيان را در آب شيرين و دو سال آخر را با آب شور پرورش دهيم در نتيجه توليد خاويار با آب دريا خواهد بود.
به گزارش ايسنا، وي تاكيد كرد: شيلات ايران در برنامه چهارم توسعه بايد يكهزار و 510 تن گوشت ماهي خاوياري توليد كند هم اكنون كه در سال دوم برنامه قرار داريم بيشتر ماهيان در اختيار مراكز تكثير قرار دارد، بايد با انجام پروژههاي تحقيقاتي اين اميدواري را به بخش خصوصي بدهيم كه از مرحله لارو تا توليد خاويار هيچ نگراني نداشته باشند و همچنين در طي 10 سال موفق شديم بيوتكنيك انجماد اسپرم اين ماهيها حتي ماهي سفيد، قزل آلا و كپور را در اين موسسه كار كنيم.
دكتر پوركاظمي با اشاره به تحقيقات انجام شده بر روي آلودگيهاي دريايخزر گفت: بر اساس آخرين مطالعات آلودگيهاي درياي خزر كاهش پيدا كرده است.
رقباي خارجي ما براي اين كه خاويار خود را در بازار به فروش برسانند تبليغات منفي بر روي بازارهاي ما انجام ميدهند به طوري كه يك سايت اسپانيايي شديدا بر روي خاويار ايراني تبليغات منفي انجام داده و خاويار اسپانيايي را بهتر از خاويار ايراني عنوان كرده است.
وي افزود: دريا به لحاظ بسته بودن داراي آلودگيهاي نفتي، صنعتي و كشاورزي است اما به لحاظ خود پالايشي دريا و مدت زماني كه يك آلاينده بر روي گونه تاثير گذاشته و روي بدن ذخيره شود طولاني خواهد بود.
به عنوان مثال برخي مطالعات نشان ميدهد كه آلودگي در گوشت و خاويار وجود ندارد اما در كليه ماهي اين آلودگي موجود است در نتيجه كليه و كبد ماهي مصرف خارجي ندارد ما نيز توصيه ميكنيم كه مورد مصرف قرار نگيرد.
وي گفت: يك بيماري ويروسي به نام VNN در كفال ماهيان درياي خزر ظاهر شده وظيفه ما اين است كه آن را بررسي كنيم و مشاهده كنيم كه آيا اين بيماري در ماهيان خاوياري ظاهر ميشود يا نه كه اين پروژه تحقيقاتي هم اكنون در دست اجرا است.
رييس انستيتو تحقيقات بينالمللي ماهيان خاوياري در ادامه با بيان اين كه تشكيل بانك ژن از جمله اقداماتي است كه بايد در كشور صورت گيرد، افزود: در اين زمينه طرحي تدوين شده كه نياز به سه ميليارد تومان پول داريم اين طرح از سه قسمت تشكيل شده است يك قسمت آن مربوط به نگهداري ماهيان به صورت زنده است كه بايد اين ماهي را متناسب با شرايط درياي خزر و حداقل نژادهاي خودمان را از لحاظ ژنتيكي شناسايي كرده و بر حسب فرمول ژنتيكي و محاسبات تغذيهاي بتوانيم به عنوان مثال يكهزار ماهي را زنده نگه داريم.
وي گفت: در زمينه سلولهاي بنيادي ماهيان خاوياري ميتوانيم با پژوهشكده رويان اين كار را انجام دهيم تا مجموعه ذخاير ژنتيكي خوبي براي ماهيان فراهم شود.
رييس موسسه تحقيقات بينالمللي ماهيان خاوياري خاطرنشان كرد: در سال 85، 35 پروژه تحقيقاتي را در دست اجرا داريم، 18 پروژه تحقيقاتي مصوب مؤسسه ميباشد و به لحاظ ارتباط با دانشگاهها 13 پروژه دانشجويي در مقطع كارشناسي ارشد و دكتري در دست اجرا است.
١٦:٠٧ ١٨/٠٩/١٣٨٥