شهردار آينده پايتخت کيست؟
در حالي که تنها 5 روز به برگزاري سومين دوره انتخابات شوراها باقيمانده ، گمانه زني درباره شهردار آينده پايتخت رونق گرفته است.
اگرچه هيچيک از ائتلاف هاي بزرگ انتخاباتي در تهران ، شهردار پيشنهادي خود براي پايتخت را معرفي نکرده اند ، اما منابع نزديک به اردوگاه انتخاباتي اصولگرايان و اصلاح طلبان مي گويند که هر کدام از آنها براي انتخاب شهردار به توافق هاي نانوشته اي دست يافته اند.
منابع نزديک به اردوگاه انتخاباتي اصولگرايان و اصلاح طلبان مي گويند که هر کدام از آنها براي انتخاب شهردار به توافق هاي نانوشته اي دست يافته اند
اين در حالي است که برخي سياستمداران از هر دو جناح سياسي کشور ، معرفي شهردار قبل از برگزاري انتخابات را نادرست عنوان کرده اند چرا که به اعتقاد آنها انتخاب اعضاي شوراي شهر تحت تاثير نام شهرداران معرفي شده صورت خواهد گرفت اما پاره اي از کارشناسان بر اين باورند ، معرفي شهردار آينده از سوي هر يک از گروههاي سياسي مي تواند به مردم فرصت بهتري براي انتخاب بدهد.يک منبع نزديک به ائتلاف «رايحه خوش خدمت» که فهرستي نزديک به ديدگاه هاي رئيس جمهور به مردم معرفي کرده است به خبرنگار جام جم گفت که بزرگان اين ائتلاف تصميم گرفته اند در صورت پيروزي کامل در انتخابات ، «صادق محصولي» را به عنوان شهردار آينده تهران معرفي کنند. محصولي ، فردي است که محمود احمدي نژاد سال گذشته وي را براي تصدي وزارت نفت به مجلس معرفي کرد اما نمايندگان مجلس از دادن راي اعتماد به وي خودداري کردند. اين منبع نزديک به ستاد حاميان دولت افزود: «پيش از اين نام مهرداد بذرپاش براي شهرداري تهران مطرح بوده و برخي ايشان را براي تصدي اين مسووليت انتخاب کرده بودند اما پس از مدتي نظر آنها عوض شد ، چرا که براساس قانون ، شهردار تهران بايد داراي سوابق اجرايي باشد و آقاي بذرپاش هيچ سابقه اجرايي در گذشته نداشته است». بذرپاش تا قبل از استعفا براي ثبت نام در انتخابات شوراي شهر ، مشاور رئيس جمهور در امور جوانان بود. وي گفت :«پس از منتفي شدن شهرداري آقاي بذرپاش ، نظر مسوولان دولتي بر انتخاب آقاي محصولي است». در همين حال «ائتلاف بزرگ اصولگرايان» نيز که فهرستي انتخاباتي با محوريت مهدي چمران ، عباس شيباني و مرتضي طلايي منتشر کرده است ، از ادامه مسووليت محمدباقر قاليباف در شهرداري تهران حمايت مي کند.اصولگرايان اگرچه تاکنون رسما در اين زمينه موضع خود را اعلام نکرده اند اما به اعتقاد اغلب ناظران ، در صورت پيروزي اين ائتلاف در انتخابات ، قاليباف تنها گزينه آنها براي تصدي شهرداري تهران است اما در اردوگاه اصلاح طلبان هنوز توافق نهايي براي انتخاب شهردار آينده تهران صورت نگرفته است.
يک سياستمدار اصلاح طلب که در جريان مذاکرات درون اين جبهه است شب گذشته به جام جم گفت که اصلاح طلبان در صورت پيروزي از ميان اسحاق جهانگيري و بيژن نامدارزنگنه يک نفر را به عنوان شهردار آينده پايتخت معرفي خواهند کرد. وي گفت : «هنوز در اين زمينه صحبت نهايي نشده اما بر روي اين دو نفر اتفاق نظر وجود دارد.» وي گفت که از نظر او شانس جهانگيري بيشتر است «اما هنوز نمي توان در اين زمينه اظهار نظر کرد.» وي يکي از دلايل ترديد اصلاح طلبان در اين زمينه را اميدواري کمتر اصلاح طلبان نسبت به اصولگرايان براي پيرورزي در انتخابات شوراها دانست و گفت :"در صورتي که اصلاح طلبان نتوانند اکثريت شوراي شهر تهران را نيز به خود اختصاص دهند ، امکان ائتلاف با بخشي از اصولگرايان در اين زمينه وجود دارد. برخي ناظران معتقدند در صورت حضور نامزدهاي ائتلاف هاي مختلف در شوراي شهر تهران ، اصلاح طلبان با ائتلاف با اصولگرايان از ادامه شهرداري قاليباف حمايت خواهند کرد.
شوراي شهر دوم ، شورايي موفق
احمد توکلي ، دبير مرکز پژوهشهاي مجلس با اشاره به اين که شوراي شهر دوم در تهران در انتخاب شهردار جديد اختلاف نظر داشتند ، گفت: پس از انتخاب قاليباف و با توجه به اين که بين اعضاي شورا اختلاف نظر وجود داشت ولي خيلي خوب با هم رفتار کردند. توکلي در گفتگو با فارس خاطرنشان کرد مهمترين کار شوراي شهر در تهران ، انتخاب دو شهردار موفق همانند احمدي نژاد و قاليباف بوده است.
احمد توکلي در گفتگو با فارس افزود: شوراي شهر دوم در تهران هم شهرداران موفق انتخاب کردند و هم رابطه مناسبي با شهرداران منتخب خود داشتند. به اعتقاد توکلي ، هيچ سابقه اي از کشمکش در اين شورا ديده نشده است ؛ در حالي که همه مي دانند اعضاي شوراي شهر در انتخاب شهردار اختلاف نظر داشتند. نماينده مردم تهران در مجلس شوراي اسلامي تاکيد کرد: شايسته مي دانيم که اصولگرايان باز هم خدمتگزار مردم باشند ، چرا که نشان دادند کاملا اجتماعي هستند و اختلافاتشان به حوزه کاري سرايت نمي کند. وي افزود: شوراي شهر فعلي ترکيبي از تخصصهاي ذي ربط شهرداري همانند عمران ، شهرسازي و اجتماعي است.
توکلي با اشاره به اين که در دور دوم شوراي شهر تهران تقريبا شخصيت سياسي وجود نداشت ، گفت : غير از عباس شيباني که او هم در اين دوره اصلا سياسي برخورد نکرد ، فرد سياسي ديگري در شوراي دور دوم نبود. وي با بيان اين که آثار سياسي کاري شوراي اول ، در انتخابات دور دوم شوارهاي شهر و روستا ظاهر شد ، گفت : کارهاي آن باعث شد مشارکت مردم در انتخابات در شهري مثل تهران با 7 ميليون نفر جمعيت ، زير 300 هزار نفر باشد. رئيس مرکز پژوهش هاي مجلس گفت : در انتخابات شوراي دوم 2 حادثه همزمان اتفاق افتاد ، عدم مشارکت مردم در انتخابات و شکست دوم خردادي ها. توکلي اضافه کرد: برنده انتخابات در شوراي شهر دوم ، رقيبان دوم خردادي ها يعني اصولگرايان بودند و اصولگرايان از کشمکش ها و اشتباهات دوم خردادي ها درس عبرت گرفته و کاملا اجتماعي برخورد کردند.
الگوي موفق مديريت در تهران
اسماعيل گرامي مقدم ، سخنگوي حزب اعتماد ملي درخصوص شهردار آينده تهران در صورت پيروزي اصلاح طلبان در انتخابات شوراي اين شهر گفت : يکي از الگوهاي موفق مديريت در تهران براي ما کرباسچي است که قطعا از ديدگاه ما و برنامه هاي او براي اداره شهر تهران بهره خواهيم برد. وي در عين حال خاطرنشان کرد: اول بايد منتظر نتيجه انتخابات باشيم و اگر مردم اصلاح طلبان را براي شوراي شهر تهران انتخاب کنند، آنها تصميم درستي خواهند گرفت و شهرداري توانمند و داراي سابقه اجرايي تعيين خواهند کرد.حسين مرعشي ، عضو کارگزاران سازندگي نيز با بيان اين که ما قاليباف را شهردار موفقي مي دانيم ، گفت اما اين طور نيست که اگر پيروز شويم ايشان را به عنوان شهردار معرفي کنيم.
هنوز در مورد شهردار بحثي نداشته ايم.
شان شوراها با مجلس و دولت متفاوت است
در همين حال مرتضي طلايي با اعتقاد به اين که شان و جايگاهي که شوراها دارد با شان و جايگاه مجلس و دولت متفاوت است ، گفت : مجلس و دولت شان ملي و فراملي دارند و مربوط به مسائل کلان کشور هستند اما شوراها با مسائل روزمره کشور مرتبط هستند. همان مسائل ريزي که باعث سردي ها و گله ها و بعضا دلخوري ها مي شود و اگر روي هم انباشته شود مردم را ناراضي مي کند. وي با تاکيد بر اين نکته که نبايد نگاه شوراي شهر به مردم ابزاري باشد و مردم را يکي از متغيرهاي شهر بداند ، افزود: در رويکردهاي شهري نمي شود با سازمان محوري برخورد کرد.
١٢:١٣ ١٩/٠٩/١٣٨٥