وزير علوم:
حمايت از نخبگان و نوآوران كشور نميتواند در شناسايي و معرفي آنان خلاصه شود
بسترسازي حقوقي وقانوني در حوزه فنآوري ونوآوري كشور، آهنگ كندي دارد
وزير علوم، تحقيقات و فنآوري با تاكيد بر اين كه حمايت از نخبگان، نوآوران و مخترعان كشور نميتواند تنها در چارچوب شناسايي و معرفي آنان خلاصه شود، اظهار داشت: حلقه بعد از شناسايي، حمايت مالي، علمي و امكانات تحقيق و توسعه است كه اين امر نيز مستلزم افزايش بودجه و اعتبارات مربوطه ميباشد.
به گزارش خبرنگار «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر زاهدي كه در مراسم هشتمين جشنواره جوان خوارزمي سخن ميگفت، با بيان اين كه جامعه علمي و فنآوري كشورمان طي سالهاي اخير موفقيتهاي ارزشمندي را در عرصههاي علم و فنآوري كسب كرده است، افزود: رشد كمي و كيفي توليدات علمي و گسترش كاربرد توليدات و نوآوريها در عرصههاي علمي و فنآوري و به موازات آن دستاوردهاي چشمگير محققان و دانش پژوهان ايراني در عرصههاي فناوري نوين به ويژه انرژي هستهيي، علوم زيستي ، ژنتيك، و نانو چشم انداز نويني را در افق آينده علمي كشور ترسيم كرد.
وي خاطر نشان كرد: ايران كشوري بيگانه با علم و دانش نبوده است. تمدن ماقبل از اسلام و به ويژه بعد از اسلام به ويژه پس از پذيرش دين حقه محمدي (ص) گواه حضور موفق ايراني، در عرصههاي مختلف علم و فنآوري بوده است به طوري كه رياضيدانان، شيميدانان و اخترشناسان، پزشكان، فلاسفه و فقها و شعرا و فقهاي برجسته ديني ما همگي شهرت جهاني دارند و هويت علمي ما را تشكيل ميدهند؛ اما اين واقعيت را بايد بپذيريم كه طي دو سه قرن گذشته به دلايل مختلف از قافله علوم جديد عقب افتاديم و تاسف بارتر آن كه روحيه خود باختگي بر ما غلبه كرد و اگر پيروزي افتخار آفرين انقلاب اسلامي در اين عرصه تعيين كننده نبود در صحنه جهاني به فراموشي سپرده ميشديم.
دكتر زاهدي با ابراز خشنودي از اين كه جامعه علمي ايران به بركت انقلاب اسلامي اعتماد به نقش و جسارت لازم را در رقابتهاي بينالمللي به دست آورده است، افزود: پذيرش اجتماعي و درك عموم از نوآوري اختراع و فناوري و كشاندن علم به ميدان توليد در كشور ايجاد شده و بين دولتمردان، جامعه علم و فناوري و آحاد مردم در تشويق و ترويج علم و فنآوري اتفاق نظر و همكاري لازم به وجود آمده است؛ در اين راستا شناسايي و حمايت از نخبگان، مخترعان و دانش پژوهان جوان برتر كشور امري ضروري در زنجيره پيوسته توسعه علم و فنآوري است كه خوشبختانه جشنواره جوان خوارزمي تا حد امكان به آن پرداخته است.
به گزارش ايسنا، وي افزود: واكنش خصمانه برخي قدرتها و دارندگان علم و فنآوري نسبت به ما از روند رو به رشد موفقيتهاي علمي - فنآوري ما در سالهاي اخير ناشي ميشود. ما پيشبرد علم و فنآوري را به عنوان يك اولويت در قالب خط مشي ملي واستراتژيك پذيرفتهايم و از اين فرصت به دست آمده براي جهش بنيادين فناوري بهره خواهيم گرفت؛ اما اين امر تنها با توجه جدي به نيروي انساني توانمند، خلاق و مبتكر ميسر خواهد بود.
وزير علوم و تحقيقات و فنآوري مهمترين لازمه جهش علمي - فنآوري كشور را توجه به نيروهاي متخصص كشور، پرورش نظامند نيروي انساني پويا و كارآمد و استفاده بهينه از آن در راستاي تخصصي اين نيروها دانست و تاكيد كرد: در اين سير ضروري است كه دانشگاهها، پاركهاي علم و فنآوري، مراكز رشد و سازمان پژوهشهاي علمي و صنعتي ايران و دبيرخانه شوراي عالي علوم و تحقيقات و فنآوري به مراكز يا سازماني هوشمند و ياد گيرنده كه پيوسته در حال سازگاري فعال به تغييرات محيط ملي و جهاني است تبديل شود تا بتوانيم با اجرايي كردن شعار دانايي محور از اقتصاد مبتني بر منابع طبيعي به اقتصاد مبتني بر توليد علم و فناوري دسترسي پيدا كنيم.
وي تصريح كرد: مساله شناسي نظام نوآوري كشور با تمركز بر خلق، انتقال و گسترش فنآوري با رويكردي فرابخشي از جمله مواردي است كه بايد جايگاه ويژه خود را در عرصه علم كاربردي پيدا كند و در اين راستا نه تنها وزارت علوم و تحقيقات و فنآوري بلكه تمام نهادها و وزارتخانههاي دست اندركار بايد به وظيفه ملي خود عمل كنند، از اين رو تقويت هر چه بيشتر شوراي عالي علوم و تحقيقات و فنآوري ميتواند موجب تسهيل در اين امر شود.
دكتر زاهدي تصريح كرد: بسترسازي حقوقي و قانوني در بخشهاي مرتبط با خلق و توسعه فناوري و نوآوري از جمله زمينههايي است كه متاسفانه سالهاي طولاني به فراموشي سپرده شده است و يا آهنگ كندي دارد.
مالكيت فكري سرمايه گذاري ريسك پذير، ارائه تسهيلات به بخش خصوصي و مردمي فعال در زمينه نوآوري از جمله مواردي است كه محتاج مقررات و چارچوب قانوني مترقي و پويا است.
وي در پايان با بيان اين كه در حال حاضر رييس جمهور و مجلس شوراي اسلامي متفق القول راه پيشرفت و توسعه ميهن اسلاميمان را در گسترش فعاليت نخبگان و نوآوران عرصه علم و فناوري ميدانند، بر ضرورت تصويب اعتبارات مربوطه و جاري شدن در نهادهاي علمي ــ فنآوري به عنوان حركتي بنيادي تاكيد و خاطرنشان كرد: در اين خصوص بنياد ملي نخبگان و صندوق حمايت از پژوهشگران جوان ميتوانند نقش كليدي و اساسي ايفاء كنند.
١٥:٢٣ ٢٥/٠٩/١٣٨٥