وزير علوم: گسترش علم نياز به اعتبارات دارد
خبرگزاري فارس: محمدمهدي زاهدي گفت: حمايت از نخبگان و مخترعان نبايد به شناسايي و معرفي خلاصه شود بلكه حلقه بعد از شناسايي، حمايت مالي، علمي وامكانات تحقيق و توسعه است كه اين نيز مستلزم افزايش تحقيق و توسعه در كل بودجه و اعتبارات مربوط است.
به گزارش خبرنگار علمي خبرگزاري فارس، محمدمهدي زاهدي، وزير علوم تحقيقات و فناوري در مراسم تقدير از برگزيدگان هشتمين جشنواره جوان با اشاره به اينكه جامعه علمي و فناوري كشور، طي سالهاي اخير موفقيتها و دستاوردهاي ارزشمندي را در عرصههاي گوناگون كسب كرده است، گفت: رشد قابل توجهي كمي وكيفي توليدات علمي در عرصه بينالمللي كشور، گسترش كاربرد نوآوري درصحنه توليد و فناوري و به موازات آن دستاوردهاي چشمگير و بيسابقه محققان، فناوران، و دانشپژوهان ايراني در عرصه فناوريهاي نوين به ويژه فناوري صلحآميز هستهاي، نانوتكنولوژي، ژنتيك و فناوري زيستي ، چشمانداز اميدبخش را در افق آينده علمي كشور گشوده است.
وي با بيان اينكه مطلب كه ايران كشوري بيگانه بانوآوري، علم ودانش نيست افزود: رياضيدانان ما، شيميدانان، اخترشناسان، پزشكان، و فلسفهدانان ما همچون خوارزمي، خيام، رازي و بوعلي سينا كه همگي شهرت جهاني دارند، هويت علمي ما را تشكيل ميدهند اما بايد اين واقعيت را بپذيريم كه ما طي دو سه قرن گذشته به دلايل مختلف دچار فترت و ركورد شدهايم واز قافله علوم جديد عقب ماندهايم و اگر انقلاب اسلامي اتفاق نميافتاد ما در عرصه علمي درصحنه جهاني فراموش شده بوديم.
وزير علوم اضافه كرد: به بركت انقلاب اسلامي، دوباره جامعه علمي كشور، اعتماد به نفس و جسارت لازم را براي ورود به عرصه علم و فناوري در صحنههاي بينالمللي بدست آورده است.
وي با اشاره به اينكه هم اكنون ما پيشبرد به علم و فناوري را به عنوان يك اولويت در قالب خط مشي ملي و استراتژيك پذيرفتهايم گفت: براي رسيدن به اين هدف بايد توجه جدي به نيروي انساني توانمند، خلاق و مبتكر شود وامروزه مهمترين مسير جهش علمي، فناوري كشور توجه به نيروهاي متخصص كشور، پرورش نظامند نيروي انساني در بستري پويا وكارآمد و نگهداري واستفاده بهينه در راستاي تخصص اين نيروها است.
محمد مهدي زاهدي ادامه داد: در اين مسير ضروري است كه دانشگاهها، پاركهاي علم و فناوري، مراكز رشد و سازمان پژوهشهاي علمي و صنعتي ايران و دبيرخانه شوراي عالي علوم، تحقيقات و فناوري به مراكز يا سازماني هوشمند و يادگيرنده كه پيوسته د ر حال سازگاري فعال به تغييرات محيط ملي و جهاني است تبديل گردد تا بتوانيم با اجرايي كردن شعار "دانايي محوري" از اقتصاد مبتني بر منابع طبيعي ، به اقتصاد مبتني بر توليدعلم وفناوري دسترسي پيدا كنيم.
وي با اشاره به اينكه بسترسازي حقوقي و قانوني دربخشهاي مرتبط با خلق و توسعه فناوري ونوآوري از جمله زمينههايي است كه سالهاي طولاني به فراموشي سپرده شده است، خاطر نشان كرد: مالكيت فكري، سرمايهگذاري ريسكپذير، ارايه تسهيلات به بخش خصوصي و مردمي فعال در زمينه نوآوري از جمله مواردي است كه محتاج مقررات و چارچوبه قانوني مترقي و پويا است.
وي با تاكيد بر اين نكته كه حمايت از نخبگان، نوآوران و مخترعان كشور نميتوانند در چارچوب شناسايي ومعرفي آنان خلاصه شود گفت: حلقه بعداز شناسايي ، حمايت مالي،علمي وامكانات تحقيق و توسعه است كه اين نيز مستلزم افزايش تحقيق و توسعه در كل بودجه واعتبارات مربوط ميباشد.
وي راه پيشرفت ايران رادر گسترش فعاليت جوانان و نخبگان دانست وافزود: ضروري است تا درحركتي بنيادين اعتبارات مربوط به اين مهم، تصويب و در نهادهاي علمي وفناوري جاري شود تا بهره اصلي پيشرفتهاي اخير علمي كشورمان نصيب مردم كشورمان شود و در اين خصوص بنياد ملي نخبگان و صندوق حمايت از پژوهشگران ميتوانند نقش كليدي واساسي ايفا كنند.
١٧:٤٤ ٢٥/٠٩/١٣٨٥