به همت محققان دانشگاه اروميه
طرح توليد نيمه صنعتي «سديم پربورات» با همكاري پتروشيمي اراك اجرا ميشود
پژوهشگران دانشگاه اروميه در تلاشند با همكاري مجتمع پتروشيمي اراك امكان توليد انبوه ماده شيميايي پرمصرف و وارداتي سديم پربورات را در كشور فراهم كنند.
دكتر مجيد اسم حسيني، استاديار بخش شيمي دانشگاه اروميه با اعلام اين مطلب در گفتوگو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) خاطرنشان كرد: اين طرح در سال 1382 با حمايت مالي معاونت پژوهشي دانشگاه اروميه با همكاري دكتر آشوري و مهندس ابراهيمي با هدف تهيه اين ماده با ارزش از سنگهاي معدني حاوي بوراكس در بخش آزمايشگاهي و رساندن آن به مرحله نيمه صنعتي و نهايتا توليد صنعتي تدوين و آغاز شد.
وي اضافه كرد: در ادامه به دليل كمبود اعتبارات پژوهشي دانشگاه اين طرح در فاز آزمايشگاهي متوقف شد كه اخيرا با توجه به استقبال خوب شركت پتروشيمي اراك اميدواريم بتوانيم ضمن توليد نيمه صنعتي اين محصول، آن را در اين واحد پتروشيمي به توليد انبوه برسانيم.
اسم حسيني در خصوص موارد استفاده سديم پربورات خاطر نشان كرد: اين ماده به عنوان سفيد كننده از سالهاي قبل در كشورهاي پيشرفته جايگزين پركربنات و پرفسفاتها در مواد شوينده و پودرهاي شستوشو شده است كه علت اين امر دوام مناسب اين ماده و راحتي انبارداري آن است.
استاديار بخش شيمي دانشگاه اروميه با بيان اين كه اين ماده به نوبه خود داراي نواقصي است، ادامه داد: با افزودن ساير مواد ديگر به شويندهها اين نواقص برطرف ميشود. همچنين از سديم پربورات در صنايع پليمر، صنايع پزشكي و عمدتا صنايع شست و شو به عنوان سفيد كننده استفاده ميشود.
اسم حسيني اضافه كرد: در سالهاي اخير در كشور ما نيز از اين ماده در پودرهاي شست و شو استفاده شده و روز به روز نياز به اين ماده هم در كشور بيشتر ميشود؛ به طوري كه در سال گذشته نزديك به هشت هزار تن از اين ماده وارد كشور شده كه تقريبا معادل 10 ميليون دلار ارز به دليل نداشتن توليد داخلي از كشور خارج شده است كه اين امر اهميت توليد اين ماده را در داخل كشور نشان ميدهد.
وي در ادامه به ايسنا گفت: از آنجا كه 70 درصد معادن بور جهان در كشور تركيه است به نظر ميرسد كه كشور ايران نيز به دليل همسايگي با اين كشور معادن غني از بور داشته باشد كه از آن جمله ميتوان به معادن استان زنجان اشاره كرد كه عيار بسيار مناسبي براي توليد اين ماده وجود دارد كه اين موضوع تحقيقات بيشتري را از ديدگاه زمينشناسي و اكتشافات معدني ميطلبد.
دكتر اسم حسيني خاطرنشان كرد: در اين طرح سديم پربورات از سنگهاي معدني قره گول زنجان به شيوه آزمايشگاهي با بازدهي بسيار مناسب تهيه شده و هم اكنون در حال تهيه نيمه صنعتي آن ميباشيم كه اميدواريم با توجه به مكاتبات صورت گرفته با پتروشيمي اراك اين ماده با ارزش را در داخل كشور تهيه و گامي ديگر در جهت خودكفايي برداريم.
وي در پايان گفت: با توجه به اين كه اين ماده توليد داخل نداشته و در جهان كشورهاي محدودي اين ماده با ارزش را به صورت صنعتي توليد و به فروش ميرسانند، تحقق اين طرح ميتواند كشور ما را در رديف معدود كشورهاي توليد كننده سديم پربورات قرار دهد كه ضمن تامين مصرف داخلي گامي در جهت صادرات اين ماده برداشته شود.
١٣:١٤ ٢٤/١٠/١٣٨٤