مديرتحقيقات يك شركت دارويي:
بيش از96درصد داروهاي مورد نياز كشور در داخل توليد ميشوند
اعتماد پزشكان و بيماران، مهمترين عامل رشد مراكز تحقيقاتي دارويي است
مدير بخش تحقيقات يكي از شركتهاي داروسازي معتقد است: اعتماد پزشكان و بيماران نسبت به كيفيت داروهاي ساخت داخل كشور، مهمترين عامل فعاليت بيشتر محققان و توليد كنندگان دارويي و در نهايت خودكفايي كشور در زمينه تامين محصولات دارويي است.
به گزارش سرويس «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، دكتر ناهيد رودباري گفت: براي رشد و شكوفايي هر چه بيشتر صنايع دارويي كه هم اكنون قابل رقابت با انواع خارجي هستند، «اعتماد بيماران» به داروهاي ساخت داخل كشور، نقش اساسي دارد.
وي افزود: پس از سالها تلاش محققان دارويي كشور، هم اكنون ارزيابي سلامت، كيفيت و كارايي مواد موثره، جانبي و بستهبندي داروهاي ساخت ايران با استانداردهاي دارويي اعلام شده از سوي كشورهاي اروپايي مقايسه و مطابقت داده ميشوند.
دكتر رودباري اظهار داشت: با توجه به اين كه مراحل تحقيقاتي ساخت يك دارو در كشور و همچنين مراحل اجرايي و نمونه ساخته شده آن بايد مورد تاييد بخشهاي نظارتي و كنترل كيفيت وزارت بهداشت كشورمان قرار بگيرد تا در بازار عرضه شود، ميتوان اطمينان داشت كه پشتوانه علمي و تحقيقاتي لازم پشت هر يك از داروهاي ساخت داخل كشور وجود دارد.
وي افزود: مراكز تحقيقاتي دارويي كشور شايد هم اكنون توان داروي جديدي را در سطح دنيا نداشته باشند اما از حدود 10 سال گذشته به چنان رشد علمي، نيروي متخصص و امكانات رسيدهاند كه بتوانند بيشتر داروهاي جديدي را كه در سطح جهان براي اولين بار ساخته ميشوند، فرمولاسيون كرده و با كيفيت مشابه براند اصلي آن بسازند و در اختيار بيماران قرار دهند.
دكتر رودباري تاكيد كرد كه چون شركتهاي بزرگ دنيا معمولا فرمولاسيون داروهاي اختصاص خود را به كشورهايي همچون ايران نميدهند، محققان ايراني بايد خودشان به صورت مستقل و پس از چند سال تحقيق به فرمولاسيون اصلي يك داروي خارجي دست پيدا كنند كه اين خوشبختانه هم اكنون در كشور امكان پذير است.
وي در عين حال تصريح كرد: صنايع دارويي كشور براي پيشرفت و شكوفايي هر چه بيشتر، نياز به پشتيباني معنوي و مادي دارند به طوري كه اعتماد مصرف كنندگان و پزشكان به كيفيت داروهاي ايراني و همچنين بودجه لازم براي مراكز تحقيقاتي، مهمترين عوامل رشد صنايع داروسازي و مراكز تحقيقاتي آنها به شمار ميرود.
دكتر رودباري افزود: مراكز تحقيقاتي با داشتن بودجه بيشتر ميتوانند به آموزش گسترده تر محققان، بهسازي محيطهاي آزمايشگاهي و تامين امكانات و تجهيزات پيشرفته تر برسند و با اعتماد و خريد بيشتر داروهاي ايراني از سوي پزشكان و بيماران، انگيزه براي فعاليت بيشتر فراهم شود.
وي همچنين در پايان، گفت: هم اكنون بيش از 96 درصد داروهاي مورد نياز كشور در داخل توليد ميشوند و اين در حالي است كه ميزان ارزبري اين 96 درصد بسيار ناچيز و از داروهاي خارجي وارداتي بسيار كمتر است به طوري كه سهم بازار 4 درصدي داروهاي وارداتي بيش از 40 درصد اقتصاد دارويي بيماران را به خود اختصاص ميدهد. در صورتي كه دولت ميتواند فقط با بخشي از هزينه واردات، به طرق مختلف تسهيلات لازم در اختيار صنايع داروسازي قرار دهد تا آنها نسبت به توليد داروهاي خارجي در داخل كشور همت بيشتر كنند و در نهايت از هزينه واردات كشور نيز به تدريج كاسته شود.
به گزارش ايسنا، دكتر ندا ستايش از محققان دارويي كشور نيز در اين زمينه گفت: اعتماد مصرف كنندگان نسبت به توليدات داخل كشور مي تواند پشتوانه قوي براي رشد صنعت داروسازي و انگيزه بيشتر در ميان محققان دارويي باشد.
وي افزود: ولي نبايد فراموش كرد كه كيفيت در مرحله اول چرخه بين توليد كننده و مصرف كننده است كه خوشبختانه طي سالهاي اخير كيفيت توليدات دارويي ايران به طور چشمگيري بالا رفته است اما براي شناخت پزشكان و بيماران بايد بازاريابي مناسب نيز براي هر دارو داشته باشيم.
دكتر ستايش، رشد بازاريابي محصولات دارويي در ايران را همپاي با رشد كيفي آنها ندانست و گفت: ما در بازاريابي ضعف داريم و آن هم بيش از هر چيز به داشتن بودجه لازم براي اين بخش بر ميگردد به طوري كه در خارج از كشور براي بازاريابي دارو بيشتر هزينه ميكنند، حتي وارد كنندگان داروهاي خارجي در ايران براي بازاريابي خود، هزينه زيادي ميپردازند كه هزينههاي بسيار سنگين آنها هرگز با توان و ميزان هزينه شركتهاي ايراني قابل مقايسه نيست.
وي، انگيزه محققان دارويي براي فعاليت بيشتر را يكي ديگر از عوامل مهم در رشد صنعت داروسازي ذكر كرد و افزود: اگر شناخت نسبت به جايگاه و اهميت كار تحقيقاتي در اين زمينه بيشتر شود و پشتوانه هاي لازم براي اجرايي كردن يك كار تحقيقاتي وجود داشته باشد، انگيزه محققان اين رشته نيز به مراتب بيشتر خواهد شد.
دكتر حميدرضا ادهمي يكي از كارشناسان دارويي كشور در اين زمينه گفت: اعتماد پزشك و بيمار نسبت به داروهايي ايراني، حرف اول را در افزايش انگيزه محققان و توليد كنندگان دارو ميزند.
وي افزود: اين اعتماد و رضايت مصرف كننده به دو فاكتور كيفيت و قيمت مناسب دارو برميگردد كه خوشبختانه با توجه به سياستهاي سالهاي اخير كه كارخانههاي داروسازي ميتوانند داروي توليدي خود را با نام تجاري و قيمت تمام شده خود در بازار عرضه كنند، يك رقابت سالم كه منجر به افزايش كيفيت محصولات دارويي ميشود به وجود آمده است.
دكتر ادهمي ادامه داد: با افزايش كيفيت و قيمت گذاري مناسب مطمئنا رضايت مصرف كننده حاصل ميشود به شرط آن كه پزشكان را از ميزان كيفيت و خصوصيات يك داروي توليدي آگاه كنيم كه اين نياز به اطلاع رساني صحيح براي پزشكان و مصرف كنندگان محصولات دارويي دارد.
به گزارش ايسنا، وي، رشد بيشتر فعاليتهاي تحقيقاتي كه هم اكنون روند صعودي يافته را همچنان با رويكرد كاربردي بودن لازم دانست و گفت: با توجه به نياز كشور بهتر است بيشتر بودجه تحقيقات در زمينه علوم دارويي صرف پروژههاي كاربردي و منجر به توليد محصول شود تا نياز جامعه از اين بابت تامين شود.
دكتر ادهمي افزود: هدف از گسترش مراكز رشد واحدهاي فنآوري به خصوص در زمينه دارو نيز اتصال تحقيقات دانشگاهي به صنعت بوده است كه افزايش بودجه نيز ميتواند در اين زمينه كمك بيشتري بكند.
١٤:١٦ ٠٥/١٠/١٣٨٥