معاون پژوهشي دانشگاه بينالمللي امام خميني (ره):
نيازمند برنامهريزي قوي در حوزه پژوهش هستيم
عدم ارتباط با مراكز صنعتي مانع كاربرد يافتههاي پژوهشي شده است
معاون پژوهشي و فنآوري دانشگاه بينالمللي امام خميني (ره) با بيان اين كه نيازمند برنامهريزي قوي در حوزه پژوهش كشور هستيم، عدم ارتباط دانشگاهها و مراكز تحقيقاتي با صنايع را جديترين موانع استفاده از نتايج طرحهاي پژوهشي در كشور عنوان كرد.
دكتر مهدي زنديه، معاون پژوهشي و فنآوري دانشگاه بينالمللي امام خميني (ره) و دبير هفته پژوهش استان قزوين در گفتوگو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) به آسيب شناسي وضعيت پژوهشي استان قزوين پرداخت و اظهار داشت: وضعيت پژوهشي استان خوب هست اما ما از آن راضي نيستيم و به آن بسنده نخواهيم كرد. استان قزوين يكي از نزديكترين مراكز به پايتخت ميباشد كه از نظر ثروت استاني غني محسوب ميشود و از لحاظ امكانات صنعتي نيز از استانهاي قوي كشور است و از لحاظ دانشگاهي بيش از 20 دانشگاه در استان وجود دارد پس بايد در اين امر بهتر عمل كرد.
وي افزود: دانشگاه بين المللي امام خميني (ره) به عنوان دانشگاه مادر استان قزوين بايد با همه دانشگاهها و مراكز صنعتي در سطح استان همكاري پژوهشي داشته باشد البته ما متولي امر پژوهش در ساير نهادها نيستيم و نمي توانيم براي ساير نهادها برنامهريزي داشته باشيم.
به عنوان مثال بودجه پژوهشي برخي از مراكز در سال گذشته برگشت خورده است در حالي كه نبايد وضعيت پژوهش در استان اين گونه باشد و اين مراكز ميتوانند با دانشگاهها ارتباط داشته باشند تا از بروز چنين وضعي جلوگيري شود.
وي درباره راهكارهاي رسيدن به سطحي ايده آل در زمينه پژوهش در استان قزوين اظهار داشت: دانشگاه بين المللي امام خميني (ره) با تلاشهاي فراوان در زمينه پژوهش روندي رو به رشد داشته كه اين امر نيز قطعا در استان بدون تاثير نخواهد بود. هر گاه دانشگاه از لحاظ علمي و پژوهشي قوي تر شود باعث رشد صنايع استاني نيز خواهد بود اما آنچه كه اهميت دارد و قابل توجه، اين است كه امر پژوهش كاري است طولاني مدت و مختص يك نهاد و يا يك دانشگاه نيست بلكه تعامل تمامي مراكز علمي و صنعتي را نيازمند است.
دكتر زنديه در ادامه با بيان اين كه كمبود بودجه از عمدهترين مشكلات پژوهشگران است، اظهار داشت: با توجه به تاكيد مقام معظم رهبري ما بايد توجه بيشتري به پژوهش داشته باشيم و اگر مساله اول كه بودجه است رفع شود نيازمند برنامهريزي قوي در حوزه پژوهش هستيم تا شاهد گسترش پژوهش ايجاد تعامل بين دانشگاهها و نهادهاي ديگر باشيم.
وي در عين حال در پاسخ به اين سوال كه چرا با اين كه پژوهش و توليد علم در دانشگاههاي استان مورد توجه قرار گرفته، بهره برداري از آن چندان مناسب نيست، اظهار داشت: مراكز علمي طرح و پروژههاي مطالعاتي خود را انجام ميدهند و رشد آمار طرحها فوق العاده بالا است اما فقدان ارتباط با مراكز صنعتي باعث شده تا اين توليدات پژوهشي مورد استفاده قرار نگيرد. البته ما با اقداماتي نظير برگزاري سمينارها، نشستها و نمايشگاهها تلاش كردهاييم اين مشكل را تا حدي برطرف كنيم.
انجام پروژهها و كارهاي تحقيقاتي به وسيله مراكز و اساتيد دانشگاهها و همين طور ايجاد مراكز رشد و پارك علمي فناوري كه حلقهاي واسطه اين امر ميباشد از جمله اقداماتي است با انجام آنها بسياري از مشكلات حل خواهد شد.
وي خاطرنشان كرد: برگزاري نمايشگاه هفته پژوهش ميتواند عامل موثري در ايجاد انگيزه بين دانشجويان باشد كه به دنبال انجام پروژههاي تحقيقاتي و عقد قراردادها با مراكز صنعتي كه فرصتي براي كارآفريني است باشند.
معاون پژوهشي و فنآوري دانشگاه بينالمللي امام خميني (ره) در پايان درباره وضعيت بودجه پژوهشي اين دانشگاه به خبرنگار ايسنا گفت: در سال گذشته و يا چند سال قبل بودجه پژوهشي اغلب ممكن بود زياد بيايد اما در دو سه سال اخير هر ساله كمبود بودجه پژوهشي داشتهايم و عليرغم اين كه در سال 85 بودجه ما در دانشگاه نزديك دو برابر شده اما با كمبود بودجه مواجه شدهايم و اين يك بار مثبت دارد و نتيجه آن است كه مقالات و كارهاي تحقيقاتي و شركت در سمينارها آنقدر زياد است كه بيش از حد پيش بيني ما بوده و بر اين اساس تا پايان سال بودجه ويژهاي درخواست كردهايم.
١١:٣٣ ١١/١٠/١٣٨٥