با هدف افزايش كارايي درمان
سيستم دارورساني آهستهرهش داروي ترك اعتياد به همت پژوهشگران ايراني تهيه شد
سيستم دارورساني تزريقي آهستهرهش داروي ترك اعتياد (نالتركسون) به همت پژوهشگران دانشكده داروسازي دانشگاه علوم پزشكي تهران تهيه شد.
به گزارش سرويس «پاياننامه» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، با بهرهگيري از اين سيستم دارورساني امكان قطع مصرف دارو توسط بيمار از بين رفته و غلظت خوني مناسب به مدت چندين هفته تا چندين ماه (بسته به نوع فرمولاسيون) حفظ ميشود و به اين ترتيب كارايي درماني داروي «نالتركسون» به عنوان درمان نگهدارنده در ترك اعتياد افزايش مييابد.
نالتركسون يك آنتاگونيست اوپيوئيدي است كه عمدتا براي جلوگيري از بازگشت مجدد افراد به سمت اعتياد، پس از مرحله سم زدايي مورد استفاده قرار ميگيرد.
اين دارو در حال حاضر به صورت قرص يا كپسولهاي خوراكي با دوز روزانه 50 ميلي گرم تجويز ميشود.
با اين حال عدم پذيرش مناسب بيماران براي ادامه دادن روزانه درمان به مدت 4 تا 8 ماه كارايي نالتركسون خوراكي را كاهش داده است.
به طور كلي پذيرش روند درماني توسط بيمار و ادامه درمان در مورد تمامي داروها حائز اهميت است اما در مورد اين گروه خاص دارويي، پذيرش فرد و مصرف پيوسته دارو در تضاد با تمايل وي براي تجربه مجدد حس سرخوشي ناشي از مصرف مواد اوپيوييدي قرار ميگيرد و اين تمايل رواني كاهش پيوستگي مصرف دارو و در موارد زيادي، قطع مصرف دارو و روي آوردن مجدد به اعتياد را موجب ميشود.
مشكل دوم نوسانات زياد غلظت پلاسمايي نالتركسون در طي مصرف روزانه به صورت خوراكي است كه اين نوسانات روزانه سبب بروز عوارض جانبي در طي دوره غلظت بالاي پلاسمايي و عدم اثر دارو در دوره كاهش غلظت پلاسمايي ميشود.
به علاوه متابوليسم اوليه كبدي (كه در مورد نالتركسون تا 95 درصد ميرسد) كاهش مييابد.
به گزارش ايسنا، دكتر شادي حاجيزاده مقدم، دانشآموخته رشته داروسازي دانشگاه علوم پزشكي تهران در تحقيقات پاياننامه Ph.D خود با راهنمايي دكتر رسول دنياروند و دكتر فاطمه اطيابي و مشاوره دكتر حميد اكبري، سيستم دارو رساني تزريقي آهسته رهش نالتركسون را به دو شكل ميكروسفر و ايمپلانت تهيه كرده است.
اين سيستمها با قرار گيري در زير پوست، دارو را در مدت دو ماه آزاد كرده و سبب حذف مشكلات ياد شده و افزايش كارايي درمان با نالتركسون ميشود.
١٣:٣٣ ١٣/١٠/١٣٨٥