ثبت 1400 اختراع در سال گذشته / تولید 5400 مقاله جهانی توسط محققان کشور در سال گذشته
وزیر علوم به تعداد ثبت اختراع داخلی اشاره کرد و گفت : ثبت اختراعات داخلی حدود 1400 مورد در سال اخیر است. این میزان باید به ارقام پنج رقمی برسد تا نشان دهنده حرکت وجنبش نوآوری و تولید فناوری کشور باشد مراکز رشد، پارکهای علم و فناوری و نیز دانشگاه ها مراکزی هستند که در این راستا نیز باید فعال شوند.
به گزارش خبرنگار مهر، محمد مهدی زاهدی صبح امروز در مراسم گشایش هفته پژوهش و فناوری و تقدیر از پژوهشگران برگزیده در سالن اجلاس سران گفت : پژوهش فرآیند تولید علم است و تولید فناوری بکارگیری یافته های پژوهشی است . تاثیر گذاری پژوهش فناوری در تمدن کنونی دنیا و در آینده آن بسیار روشن است وبدهی است. هر چه در تاریخ بشری به زمان های اخیر نزدیک می شویم این تاثیر گذاری بیشتر شده است. یک منبع اصلی در طول تاریخ برای معفری و ترویج پژوهش امام جعفر صادق علیه السلام بوده اند که توسط شاگردان بسیار خوب خود به ویژه پژوهش های علوم تجربی را علاوه بر علوم دینی تاسیس و ترویج کرده اند و در حقیقت نورافشانی پژوهش مرهون آن امام بزرگوار است.
وی اضافه کرد : هم اکنون ما با مبنای فکری اسلامی انقلاب کشور را اداره می کنیم نباید در اهمیت و جایگاه پژوهش تردیدی وجود داشته باشد. سخنان مدیران ارشد نظام به ویژه مقام معظم رهبری هم این موضوع را تایید می کند. اما هرچه سه سطوح اجرایی و واقعیت های کشور نزدیک می شویم و آمار واقعیت ها را بررسی می کنیم این دیدگاه را کمتر مشاده می کنیم.
زاهدی به عوامل موثر بر پژوهش کشور اشاره کرد و گفت : تعداد پژوهشگران در میلیون نفر یک کشور از شاخص های ارزیابی جهانی برای تعیین میزان پیشرفت آنهاست. آمارگیری جامعی در کشور در این مورد وجود ندارد اما تخمین ها حدود 1200 پژوهشگر را برای کشور نشان می دهد که از متوسط جهانی که 1400 نفر است پایین تر است. افزایش پژوهشگر نیازمند افزایش مرکز تحقیقاتی است که باید ایجاد شوند.
وی به حجم سرمایه گذاری کشور در پژوهش نیز اشاره کرد و گفت : هم اکنون حدود 64/0 درصد از GDP کشور را برای پژوهش سرمایه گذرای می کنیم این رقم از متوسط جهانی که 5/1 درصد بسیار پاین تر و حتی از متوسط کشورهای در حال توسعه دنیا که 1 درصد است نیز کمتر است. طبیعی است که هر چقدر سرمایه گذاری می کنید باید انتظار اثر بخشی داشته باشید هر چند که پژوهش کشور در همین وضعیت نیز اثر بخشی وسیعی داشته که محاسبه دقیقی بر روی آن انجام نشده است.
زاهدی در زمینه تعداد مقالات جهانی و مقالات داخلی گفت : ابتدا تبریک می گویم که دو سال پس از سخنان مقام معظم رهبری در مورد ایجاد نظام نماسازی اسلامی، توانستیم در وزارت علوم پایگاه استادی علوم جهان اسلامی (ISC) را در کتابخانه منطقه ای شیراز راه اندازی کنیم حرکتی که انشاء الله پویا خواهده بود و به همه کشورهای اسلامی گسترش می یابد. تولید مقالات داخلی در مجلات علمی - پژوهشی و علمی ترویجی ما در سال 85 حدود 5000 بوده است. تعداد مقالات در مجلات علمی معتبر جهانی کشور 5400 مقاله در سال اخیر بوده است. این حجم از مقالات حتی اگر میزان تولید کتابهای تخفیفی علمی را نیز در نظر بگیرم نسبت به شان و جایگاهی که کشور ما باید به لحاظ علمی در دنیا داشته باشد و مقام اول علمی منطقه را کسب کند کافی نیست.
وزیر علوم در زمینه نقش هفته پژوهش در ارتقاء پژوهش کشور گفت : این جشنواره باعث می شود تا یک بار دیگر پژوهش در اذهان عمومی مطرح شده و پژوهش کردن به عنوان یک ارزش ملی و دینی مطرح شود. اعضاء هیات علمی دانشگاه های کشور باید بیشتر از گذشته به پژوهش بپردازند و کم کم در دانشگاه ها باید پژوهش هم وزن آموزش عالی شود. دانشجویان تحصیلات تکمیلی نیز باید به پژوهش به صورت جدی و اصیل بپردازند دانشجویان و دانش آموزان نیز در راستای امر پژوهش باید کار آفرینی را در خود تقویت کنند.
وزیر علوم افزود : نقش نهایی و اساسی این جشنواره تقدیر و تشکر است. امسال بخش های جشنواره نسبت به سالهای گذشته دو برابر شده است. مدیران پژوهشی و سازمانهای پژوهشی برتر براب اولین بار برگزیده شده و تقدیر می شوند. این امر تاثیر بسیاری بر رقابت نیست و رشد مدیریت پژوهش و در بین موسسات پژوهشی خواهد گذاشت و آثار و برکات آن در سالهای بعد روشن می شود.
١٢:٠٨ ٢٥/١٠/١٣٨٥