پژوهشگران ايراني روش تشخيص هويت به كمك صدا و حركات صورت را طراحي كردند
روش جديد تشخيص هويت به كمك اطلاعات صدا و حركت عضلات صورت در دانشكده مهندسي پزشكي دانشگاه صنعتي اميركبير طراحي و پيادهسازي شد.
دكتر "وحيد اسدپور"، مجري طرح، استفاده از مشخصههاي طبيعي (بيولوژيك) افراد را روشي روبه گسترش در جهان ذكر كرد.
وي گفت: بهرهگيري از ويژگيهايي مانند صدا، اثر انگشت، تصوير عنبيه و شبكيه چشم از جمله راههايي هستند كه براي جايگزيني كلمههاي عبور، كليدها و كارتهاي شناسايي، كاربرد تجاري پيدا كردهاند.
وي ادامه داد: دراين طرح براي دستيابي به شيوهاي آسان، ارزان و داراي دقت بالا، از تحليل همزمان ويژگيهاي صدا و حركات عضلات صورت استفاده شد.
وي تصريح كرد: با اين روش، در محيطهاي بدون صدا به دقت صددرصد حتي در دوقلوهاي همسان و دقت ۸۵درصد در محيطهاي داراي صدا رسيديم كه البته با تكرار كلمه عبور اين دقت در محيطهاي داراي صدا به صددرصد هم ميرسد.
اسدپور، برتري طرح خود را امكان استفاده آسان در شبكههاي اينترنتي ذكر كرد.
وي گفت: ارسال و بررسي برخي دادههاي طبيعي بدن از راه دور دشوار و هزينه بر است در حالي كه با همراهي يك ميكروفون و دوربينهاي ديجيتال كوچك، اين شناسايي به راحتي انجام ميشود.
وي افزود:از ديگر برتريهاي اين طرح، جلوگيري از تخلف در آن است، زيرا به علت ساختار پيچيده عصبي، تقليد همزمان صدا و حركات صورت تقريبا غيرممكن است.
مجري طرح تعداد ماهيچههاي توليدكننده حركت فك و لب را ۳۶عدد ذكر كرد و گفت: از اين مجموعه سه ماهيچه اصلي حركتي در نظر گرفته و مدلسازي شد.
وي افزود: درمرحله بعد با استفاده از روشهاي رياضي، تحليل مدل تركيبي حركات صورت و صدا انجام و در گروهي از افراد از جمله ۴جفت دوقلوي همسان آزمايش شد.
به گفته وي، نتايج مدلسازي نشان داد كه اين روش با وجودآساني كاربرد و ارزاني سختافزار مورد نياز، كارايي مناسب و دقيق دارد.
براساس اين گزارش، اين پژوهش در رساله دكتري مهندسي پزشكي در دانشگاه صنعتي اميركبير انجام و از نتايج آن تاكنون ۸مقاله علمي تهيه شده است.
٠٩:١٠ ٣٠/١٠/١٣٨٥