توسط پايگاه اطلاعات علمي جهاد دانشگاهي
سرويس «گزارشهاي استنادي نشريات علمي- پژوهشي كشور» (JCR) راهاندازي شد
رييس مركز اطلاعات علمي جهاد دانشگاهي از طراحي و راهاندازي سرويس «گزارشهاي استنادي نشريات علمي - پژوهشي كشور»(JCR) مشابه با سرويس پايگاه ISI براي نشريات علوم انساني و در كلان براي نشريات علوم اسلامي در منطقه توسط اين مركز خبر داد.
دكتر محمد صادق حاجي تاروردي در گفتوگو با خبرنگار «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار كرد: آمار مقالات علمي منتشر شده ايرانيان در پايگاه ISI در طول سالهاي اخير، حاكي از رشد چشمگير تحقيقات علمي در كشور است. حفظ و توسعه اين رشد علمي، علاوه بر پشتيباني از مراكز تحقيقاتي، مستلزم حمايت و پشتيباني از پايگاههاي اطلاع رساني علمي روزآمد و پويا توسط مسوولان ذيربط است كه متاسفانه به دليل بهروز و جامع نبودن پايگاههاي اطلاع رساني نشريات و مقالات داخلي، بيشتر دانشگاهيان اجبارا به پايگاههاي اطلاع رساني خارجي مراجعه ميكنند.
وي در بيان اهداف راهاندازي پايگاه اطلاعات علمي گفت: جهاد دانشگاهي براي حل اين مشكل و با هدف گسترش پايگاههاي علمي كشور، ترويج و اشاعه اطلاعات علمي و ارائه دستاوردهاي محققان كشور به بخش صنعت جهت رشد كيفي، گسترش، ارتقاء و تسهيل خدمات اطلاع رساني علمي، افزايش ثمربخشي تحقيقات در كشور، افزايش تعامل علمي ميان اساتيد و محققان كشور و تبادل اطلاعات و گسترش همكاري علمي و مبادلات الكترونيكي با كشورهاي اسلامي نسبت به راهاندازي «پايگاه اطلاعات علمي» (SID) براي ارائه مقالات علمي - پژوهشي (چكيده و متن كامل) از سال 1379 به طور روزآمد اقدام كرد.
وي با اعلام ايجاد سرويس گزارشهاي استنادي نشريات(JCR) و تبيين اهميت ارزشگذاري نشريات علمي كشور افزود: به منظور بررسي كيفي مقالات نشريات علمي- پژوهشي كشور و تعيين ميزان ارجاعات به آنها، نرم افزار و سيستمي طراحي و اجرا شده تا مقالات علمي پژوهشي داخلي در موضوعات پزشكي، علوم انساني، علوم پايه، فني و مهندسي، كشاورزي و هنر نيز مشابه سيستم رتبه بندي پايگاه ISI ارزيابي شود.
دكتر تاروردي در خصوص گزارشهاي موجود در اين سرويس اظهار كرد: اين سرويس داراي شش نوع گزارش است كه اولين گزارش آن شامل دو شاخص «ضريب تاثير» (Impact factor) به عنوان شاخص اصلي و شاخص آني يا «فوريت مراجعه» (Immediacy) است به نحوي كه هر نشريهاي كه ضريب تاثير بالاتري داشته باشد، در انتخاب اساتيد براي درج مقاله از اقبال بيشتري برخوردار خواهد بود و در رتبهبندي نشريات نيز از اين ضريب استفاده خواهد شد.
وي افزود: گزارش بعدي، اين دو شاخص را براي نشريات يك گروه ارائه ميدهد و در اين حالت با مقايسه آنها، ارزشهاي علمي هر نشريه تشخيص داده شده و به نويسندگان مقالات در انتخاب نشريه برتر براي درج مقاله ياري ميرساند.
دكتر تاروردي ادامه داد: گزارش سوم شاخص هاي علمي نشريات را در موضوعي خاص نشان داده و گزارش چهارم به بررسي تعداد ارجاعات به مقالات چاپ شده پرداخته و مقالات پر استناد را در طول يك سال مشخص ميكند. در گزارش پنجم نويسندگان پر استناد مشخص مي شود؛ بنابراين در آيندهاي نزديك ميتوان به كمك اين روش دانشمندان ايران را با بيشترين آمار مقالات و بالاترين ارجاعات، تعيين و معرفي كرد.
در بخش ششم از گزارشهاي موجود در اين سرويس، ميتوان به بررسي نحوه استناد به مقالات پرداخت تا تعيين شود كه اين ميزان استناد به مقاله از سوي خود نويسنده صورت گرفته يا توسط ديگران.
وي خاطر نشان كرد: از آنجا كه مقالات رشتههاي علوم انساني و اسلامي در پايگاههاي بين المللي نسبت به ساير رشتهها كمتر نمايه شده است؛ لذا، در گام اول مقالات نشريات علمي - پژوهشي اين گروه نمايه شده است. بهرحال از 60 نشريه علمي - پژوهشي حوزه علوم انساني داراي مجوز از وزارت علوم، تحقيقات و فنآوري، بيش از چهار هزار مقاله در پايگاه قرار گرفته و با همكاري مسوولان نشريات ذيربط، پايگاه تكميل خواهد شد.
رييس مركز اطلاعات علمي جهاد دانشگاهي، ابراز اميدواري كرد با فراهم شدن سرويس گزارشهاي استنادي نشريات علمي- پژوهشي فارسي و انگليسي كشور، مقدمات تجهيز پايگاه ISI ايراني و در مرحله بعد ISI اسلامي ايجاد شود و به دليل اهميت بالاي اين حركت، مقالات برجسته كشورهاي اسلامي نيز در اين سيستم مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
وي در ادامه با اشاره به افتتاح پايگاه SID در مرداد ماه سال 1383، ابراز اميدواري كرد كه با همكاري مسوولان نشريات علوم انساني كشور اطلاعات اين نشريات تا پايان سال جاري تكميل شود.
دكتر تاروردي در گفتوگو با ايسنا يادآور شد: همانطور كه پايگاه ISI بينالمللي تنها نشريات علمي - پژوهشي داراي ضوابط ويژه را نمايه ميكند، در اين پايگاه نيز تنها نشريات علمي - پژوهشي مورد تاييد دو وزارت علوم، تحقيقات و فنآوري و بهداشت، درمان و آموزش پزشكي نمايه مي شوند؛ بنابراين، گزارشهاي تهيه شده جهت استفاده در ارزيابي مقالات اساتيد و بررسي وضعيت نشريات علمي- پژوهشي در دانشگاهها و وزارتين علوم و بهداشت مي تواند يكي از مباني علمي قابل بهره برداري در تصميمگيريها باشد. با توجه به اين كه تمامي فعاليتهاي علمي جهاد دانشگاهي بدون در نظر گرفتن اعمال نظرهاي سليقهيي صورت ميگيرد؛ لذا اميد است اين سرويس نيز همچنان مورد اعتماد تمام اقشار دانشگاهي قرار گيرد.
وي با اشاره به حمايتهاي لازم براي تكميل اين طرح، اظهار كرد: اين طرح در گام نخست به حمايتهاي همه جانبه وزارتين علوم، تحقيقات و فن آوري و بهداشت، درمان و آموزش پزشكي نيازمند بوده تا پايگاه را به عنوان بازوي ارزشيابي و ارزشگذاري نشريات علمي ــ پژوهشي كشور ياري كنند و نيز همكاري مديران مسوول و سردبيران نشريات علمي - پژوهشي كشور را مي طلبد تا با در اختيار گذاشتن اطلاعات مورد نياز از بروز هر گونه خطاي محاسباتي حاصل از كمبود اطلاعات و امتيازدهي ناعادلانه به نشريات، جلوگيري كنند. همچنين براي ارائه نشريات علمي - پژوهشي با استانداردهاي بينالمللي و ارتقاي جايگاه ايران در عرصه جهاني و تحقق چشم انداز بيست ساله، نيازمند حمايتهاي سازمان مديريت و برنامهريزي كشور و مجلس شوراي اسلامي ميباشند.
رييس مركز اطلاعات علمي جهاد دانشگاهي در پايان اساتيد دانشگاهها و محققان كشور را به بازديد از پايگاه اطلاعات علمي جهاد دانشگاهي به نشاني اينترنتي www.sid.ir و اظهار نظر در اين خصوص، دعوت كرد.
١٢:١٤ ٠٢/١١/١٣٨٤