معاون دانشگاه تهران:
حدود50 محقق خارجي در هفته به دانشگاه تهران ميآيند
معاون پژوهشي دانشگاه تهران با اشاره به جوايز دانشگاه تهران به كتب برگزيده سال دانشگاهي اعلام كرد: دانشگاه تهران در جشنواره پژوهش سال آينده، كتب برگزيده دانشگاهي را كه مولفان آن ايرانيان مقيم خارج از كشور و يا غير ايراني بوده و به زبان فارسي نگارش شده باشد مورد تقدير قرار ميدهد.
دكتر موسوي موحدي، معاون پژوهشي دانشگاه تهران در گفتوگو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) با تاكيد بر اهميت مبادلات علمي در ارتقاي جايگاه دانشگاهها اظهار كرد: استنادات علمي، نسبت متعادل استاد به دانشجو، فضاي فيزيكي و امكانات تحقيق قابل دسترس، كارآفريني، جوايز علمي و روابط بين الملل از شاخصهاي رتبهبندي دانشگاههاي جهان است.
وي خاطرنشان كرد: مهم ترين شاخص استنادات علمي است كه پس از انجام كار علمي دست اول و انتشار آن در سطح جهان، پژوهشگران جهان به آن رجوع كرده و در متون علمي وارد شود كه اين والاترين جايگاه پيشبرد علم است.
دكتر موسوي موحدي افزود: شاخص ديگر نسبت متعادل استاد به دانشجو است و دانشگاه برتر بايد از اساتيد و دانشجويان خارجي بهره برد تا به گردش علم و يادگيري گسترده كمك كند.
همچنين فضاي فيزيكي دانشگاه بايد پاسخگوي نياز دانشجويان بوده و تجهيزات مدرن، منابع علمي الكترونيكي قابل دسترس با سرعت بالا و امكانات تحقيق به سهولت در اختيار دانشجويان قرار گيرد.
دكتر موسوي موحدي در ادامه اظهار داشت: روابط بين المللي دانشگاهها، تعامل، انجام تحقيقات و پروژههاي مشترك و رفت و آمد پژوهشگران ميتواند در ارتقا سطح كيفي آن مركز موثر باشد، به طوري كه در دانشگاه تهران علاوه بر اينكه حدود 400 نفر دانشجوي خارجي كه دارد، به طور متوسط در هفته ميزبان حدود 50 نفر پژوهشگر خارجي است كه براي مبادلات علمي و تحقيقاتي به دانشگاه ميآيند.
وي افزود: دانشگاه برتر بايد براي فارغ التحصيلانش كارآفرين بوده و نيروي انساني پيشرفته در سطح استاد داشته باشد، همچنين يكي از ويژگيهاي دانشگاههاي برتر تركيب متوازن از استادان مجرب و اعضاء علمي جوان است كه حضور هر دو موجب گره خوردن خرد با علم ميشود كه در اين صورت معرفت حاصل ميشود. ابعاد معرفت فراتر از علم است و معرفت از مجموعه علوم ( علوم بين رشتهيي و علوم فرارشتهيي) و تجربه حاصل ميشود.
معاون پژوهشي دانشگاه تهران ادامه داد: جوايز علمي به فردي اهدا ميشود كه نشر علم كرده و به دستاورد علمي او رجوع شود و متون علمي به آن استناد كند كه براساس اين استنادات حتي جوايز بزرگ علمي جهان به دانشمندن تعلق ميگيرد؛ سر آمد بودن در چند رشته خاص و جديد از ديگر ملاكهاي رتبه بندي است.
وي در ادامه به ايسنا گفت: به نظر ميرسد روح يك دانشگاه برتر به رجوع و استناد علمي به دستاوردهاي علمي آن دانشگاه است بدين معني كه جامعه، صنعت و پژوهشگران در سطح ملي و بينالمللي بتوانند از دستاوردهاي علمي يك دانشگاه بهرهمند شده و نياز خود را رفع كنند كه چنين دانشگاهي ميتواند دانشگاه برتر باشد؛ همچنين از ديگر شاخصها بودجه مناسب دانشگاههاي برتر جهان است و اسقلال آنها از اهميت خاصي برخوردار است و اين دانشگاهها در جذب منابع غير دولتي موفق هستند.
دكتر موسوي موحدي در پايان با بيان اهميت كاربردي كردن علم اظهار كرد: در مرحله اول كاربردي شدن علم، بايستي براي رفع نياز ملي باشد اما يك دانشمند مسلمان بايد پهناي فكري گستردهاي داشته باشد و فراتر از مرزها به همه عالم خدمت كند و نيازهاي آنها را رفع نمايد تا بدين طريق دين، زبان و فرهنگ به سراسر جهان صادر شود.
١٠:٤٣ ١١/١١/١٣٨٥