*همايش«زن،انقلاب اسلامي،هويت بازيافته»*
معاون پژوهشي دانشگاه مفيد:خانواده ميدان چالش وتنازع نيست
حسن معاشرت درخانواده تكليف اخلاقي است كه ضمانت اجرايي ندارد
معاون پژوهشي دانشگاه مفيد با تاكيد بر اين كه حقوق در خانواده مرهون قواعد اخلاقي است، گفت: در حوزهي حقوق خانواده قاعدهاي بر پايهي اخلاق شكل ميگيرد.
به گزارش خبرنگار حقوقي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، دكتر قرباننيا در چهارمين همايش علمي «زن، انقلاب اسلامي، هويت بازيافته» در سخناني با موضوع حقوق در خانواده با بيان اينكه خانواده واحد بنيادين جامعه است، تلاش براي حفظ صيانت، قداست و ارزش آن را خواستار شد.
وي با اشاره به اصل دهم قانون اساسي با تاكيد بر اهميت، قداست و استواري خانواده گفت: در اين اصل تاكيد شده از آنجا كه خانواده يك واحد بنيادين در جامعه است، بايد راهكارهايي براي تسهيل در شكلگيري آن و تلاش براي حفظ صيانت و استواري آن بر پايهي حقوق و اخلاق انجام شود.
قرباننيا ادامه داد: دولت ايران براي حفظ اين واحد بنيادين موظف به وضع قوانيني بر پايهي حقوق است.
معاون پژوهشي دانشگاه مفيد دربارهي نقش اخلاق در شكلگيري قواعد حقوقي در خانواده گفت: ما اگر در خانواده حقوقمند شديم بايد بدانيم كه اين حقوق چه جايگاهي دارد و چگونه بايد قواعد حقوقي اجرا شود و آيا رعايت حقوق نيازمند اخلاق هست يا خير؟ مهمترين بخش حقوق تعهد است كه حتي در تعهدات حقوقي هم بايد مسالهي اخلاق مورد توجه قرار گيرد.
وي با بيان اينكه اخلاق در رگهاي حقوق جريان دارد، گفت: اگر اخلاق در رگهاي حقوق جريان نداشته باشد حقوق از حركت باز ميايستد.
قرباننيا با بيان اينكه وضعيت حقوق در خانواده بسيار متفاوت از ساير مسايل است، عنوان داشت: در خانواده بيشتر به قواعد اخلاقي توجه شده است. حقوق در خانواده مرهون قواعد اخلاقي است و قاعدهاي در حوزهي حقوق خانواده بر پايهي اخلاق شكل ميگيرد.
معاون پژوهشي دانشگاه مفيد، با اشاره به مواردي از زمانهاي گذشته و تاكيد بر اينكه زن مانند آن روز در مالكيت مرد نيست و رابطهي زن و شوهر در خانواده رابطهي كارگر و كارفرما محسوب نميشود، تصريح كرد: حقوق وامدار اخلاق است و توسعهي خانواده در قالب توسعهي اخلاق شكل ميگيرد.
وي در ادامه، حسن معاشرت در خانواده را يك تكليف اخلاقي دانست كه ضمانت اجرايي در آن وجود ندارد.
قرباننيا ادامه داد: اخلاق و حقوق بايد به صورت همراه با هم حركت كنند و اگر چنين نباشد از اخلاق ممكن است سوءاستفادهي حقوقي شود. اخلاق بايد در كنار حقوق به صورت همدسته حركت كند و زوجين بايد بفهمند كه خانواده يك واحد بنيادين در جامعه است.
معاون پژوهشي دانشگاه مفيد، تاكيد كرد: بايد به همگان فهماند كه خانواده ميدان چالش و تنازع نيست و بايد مرزهاي تصادم شكسته و يگانگي، صفا، يكرنگي و همدلي جايگزين شود.
١١:٣٤ ١٥/١١/١٣٨٥