پژوهشگران ايراني به فنآوري پيشرفته توليد الياف كربني دست يافتند
پژوهشگران يك شركت داخلي از دستيابي به فنآوري توليد الياف كربن براي نخستين بار در خاورميانه خبر دادند.
مهندس مازيار زند، مدير پژوهش و مهندسي شركت گسترش الياف پيشرفته وابسته به شركت گسترش مواد پيشرفته در گفتوگو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار كرد: الياف كربن موادي هستند كه براي افزايش مقاوم سازي ساختمانها و ديگر سطوح مورد استفاده قرار ميگيرند و با هزينههاي زيادي از كشورهاي ديگر وارد ميشوند اما با تلاش پژوهشگران ايراني موفق به توليد آن در داخل كشور شديم.
وي افزود: اين مواد با وجود وزن كم، استحكام زيادي حدود سه تا بيست برابر استحكام فولاد دارند و نسبت به كارايي بالايي كه دارند با هزينه مناسبي توليد ميشوند.
زند در بيان كاربرد الياف كربن گفت: الياف كربن در ساخت قطعات بدنه هواپيما، موشك، راكت تنيس و تور ماهيگيري، مقاوم سازي ساختمانها و ساخت مخازن CNG نوع سوم به كار ميروند.
براي مقاوم سازي ساختمان الياف كربن را در قسمت پي ساختمان يا ستونهاي اصلي به صورت كاغذ ديواري به دور ستون پيچانده و يا روي بادبندها ميزنند تا ساختمان در برابر زلزله مقاومت بيشتري داشته باشد.
مهندس زند ادامه داد: روي بدنه آلومينيومي مخازن CNG نوع سوم را با الياف كربن پوشانده و مقاوم ميكنند كه اين الياف وزن كمتري نسبت به مخازن فولادي دارد به طوري كه مخازن سواري وزني معادل 130 كيلوگرم اما مخازن نوع دوم 30 تا 40 كيلوگرم وزن دارند.
وي در گفتوگو با ايسنا خاطر نشان كرد: مواد اوليه الياف پن از نوع پلي آكريلونيتريل هستند كه در كشور وجود دارد و ايران قابليت توليد 120 تن الياف كربن را در سال دارد و تكنولوژي توليد اين الياف وارد و در كشور بومي شده است.
اين پژوهشگر در پايان با اشاره به اين كه يكي از هتلهاي بزرگ تهران به عنوان اولين ساختمان در كشور با استفاده ازالياف كربن وارداتي به مقاوم سازي پايههاي ساختمان اقدام كرده است، بر اهميت و كارايي بالاي اين الياف در مقاومسازي ساختمانهاي كشور تاكيد و تصريح كرد: توليد انبوه الياف كربن در اين شركت با همكاري بنياد مسكن و سازمان گسترش صنايع طي يك تا يك و نيم سال آينده آغاز ميشود.
١٣:٠٢ ١٥/١١/١٣٨٥