ایجاد نظام اطلاعات پژوهشی و فناوری یکپارچه / لزوم ایجاد حرکتی بنیادین در اختصاص اعتبارات علمی
رابطه مثبت بین توسعه علم و فناوری و توسعه اقتصادی اجتماعی یکی از عوامل دستیابی به توسعه پایدار است. همچنین شناسایی و معرفی نخبگان جامعه و معرفی آنها تنها یک حلقه از زنجیره توسعه مبتنی بر دانش به حساب می آید. حقله های دیگر آن حمایت مالی، پشتیبانی علمی و فراهم آوردن امکانات تحقیق و توسعه است. حال که مقام معظم رهبری و دولت، متفق القول راه پیشرفت و توسعه کشور را گسترش فعالیت نخبگان می دانند ضروری است تا در حرکتی بنیادین اعتبارات مربوط به این مهم نیز در نهادهای علمی و فناوری جاری شود.
به گزارش خبرنگار مهر، دکتر محمد مهدی زاهدی صبح امروز در بیستمین جشنواره بین المللی خوارزمی با بیان تسلیت به مناسبت سوگواری سالار شهیدان افزود: خوشحالم که در بیستمین جشنواره بین المللی خوارزمی در حضور شما نوآوران، دانشمندان ایرانی و مهمانان خارجی حضور یافتم. گذشت دو دهه پرافتخار در برگزاری این جشنواره نشان دهنده توجه مستمر نظام به حوزه علم و فناوری است و این نویدی است برای گسترش پایدار فعالیت های دانشمندان در ایران.
وی گفت: تاکیدات اخیر مقام معظم رهبری در اهمیت برنامه ریزی برای توسعه علم و فناوری در کشور تا حد دستیابی به دستاوردهای منحصر به فرد جهانی از جمله دیگر عوامل تضمین کننده رشد و توسعه این فعالیت در کشور به حساب می آید.
وزیر علوم ، تحقیقات و فناوری اظهار داشت: امروزه تاثیر فزاینده تحقیق و توسعه و نوآوری در رشد و شکوفایی اقتصاد و اجتماع واجب شده است که بسیاری از دولتها علاوه بر اقدامات معمول و همگانی حمایت از تحقیق و توسعه به سازوکارهای جدیدتری نظیر شناسایی ، تحرک و جابجایی اندیشمدان علم و صنعت مشارکت در منابع بین المللی دانش ، تضمین حقوق مالکیت فکری ، ارایه خدمات مشاوره ای دانش محور، توسعه شرکت های برخاسته از دانشگاهها و نهادهای پژوهشی ، تشکیل خوشه های علمی و فناوری، پارک ها و مراکز رشد و حتی کریدورهای فناوری دست زده اند و این همه میسر نخواهد شد مگر با تغییر دیدگاههای رایج به علم و دانش و کشاندن آن از قفسه کتابخانه ها به بستر نیازهای مادی و معنوی جامعه. از این رو است که دانش و فناوری های نوین برای رفع نیازهای جامعه به عنوان یکی از اولویت های اساسی ایران در نظر گرفته شده است.
زاهدی گفت : بدیهی است که این مهم جز با حمایت از نخبگان ، مخترعان و دانش پژوهان کشور که جشنواره بین المللی خوارزمی تا حدی این وظیفه را به عهده گرفته میسر نمی شود اما مسیر موفقیت علمی و فناوری کشور محتاج توجه ویژه به بعضی پارامترهای اساسی است.
وی ادامه داد: توجه به فعالیت های پژوهشی، زیر ساخت های توسعه فناوری و پیگیری فعالیت های مرتبط تنها در استقرار نظام ملی نوآوری به عنوان نظامی پویا، آینده بین و رشد دهنده میسر می شود. از این روز مسئله شناسی نظام نوآوری کشور با تمرکز بر خلق ، انتقال و گسترش فناوری با رویکردی فرابخشی از جمله مواردی است که می باید جایگاه ویژه خود را در عرضه علم کاربردی پیدا کند.
وزیر علوم حفظ حقوق و مالکیت فکری را به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای توسعه فناوری در روند توسعه همه جانبه ضروری دانست و گفت: توجه جدی به تسهیل سازوکارها در ثبت پتنت در داخل و خارج از کشور، پرورش حقوقدانان آشنا به موضوع پتنت و پایه ریزی نظام اطلاع رسانی پویا جهت بهره گیری از دانش فنی نهفته در پتنت ها از ضروریاتی است که با کلان نگری ، ظرفیت سازی، همفکری و ساختارسازی نقش تعیین کننده خود را باز می یابد.
وی اظهار داشت: امروزه نسل حیاتی داده ها و اطلاعات و دقت و شفافیت آن در ساختار رو به توسعه کشورها تعیین کننده است و دسترسی آسان به این اطلاعات، امکان تجزیه و تحلیل عمیق تر صرف هزینه های کمتر و یافتن راه حل های اساسی مشکلات را میسر می سازد. از این رو ایجاد نظام اطلاعات پژوهشی و فناوری یکپارچه در کشور جهت دسترسی صنعت و دانشگاه به اطلاعات از ضروریات است.
زاهدی با بیان اینکه به زودی شاهد جشن موفقیت های فعالیت صلح آمیز هسته ای خواهیم بود گفت: به برکت انقلاب اسلامی ، جامعه علمی اعتماد به نفس و جسارت لازم را برای حضور در صحنه های علمی و فناوری های نوین به دست آورده که نمونه هایی از این موفقیت ها را در ایام دهه فجر ملاحظه کرده و می کنید.
وزیر علوم اضافه کرد : امیدوارم دانشمندان و محققان خارج از کشور ، پیام رسان صلح و دوستی و جایگاه علم و فناوری جمهوری اسلامی ایران و هموطنان خودباشند و ارتباط دانشمندان و محققان داخل و خارج کشور پایدار و همیشگی باشد.
١١:٣٢ ١٧/١١/١٣٨٥