خارجی ها در بازديد از کتابخانه ملی انگشت به دهان می مانند
کتابخانه های تخصصی کودک و نوجوان، نابینایان و کم بینایان، کتابخانه عمومی و مرکز مطالعات ایران شناسی و اسلام شناسی صبح امروز با حضور آیت الله امامی کاشانی و علی اکبر اشعری رئیس کتابخانه ملی در تالار شریعتی این کتابخانه افتتاح شد.
به گزارش خبرنگار مهر، در این مراسم آیت الله امامی کاشانی در سخنانی کتاب و کتابخوانی را از برکات انقلاب اسلامی برشمرد و گفت: به برکت انقلاب کتاب از زیر غبارها و از لای دیوارهای ضخیم ستمشاهی به در آمد و انقلاب اسلامی اینگونه در جهان مطرح شد.
او با تقدیر از تلاش کارکنان کتابخانه ملی افزود: اوایل انقلاب که من از کتابخانه های ملی کشورهای دیگر بازدید می کردم تاسف می خوردم از اینکه چرا باید چنین کتابخانه هایی در ایران نباشد.اما امروز همه ما باید به وجود کتابخانه ملی افتخار کنیم.
آیت الله امامی کاشانی در ادامه سخنانش پیشنهاداتی را به مسئولان سازمان اسناد و کتابخانه ملی ارائه داد.
او گفت: کتابخانه ملی باید از نظر زمان برای مراجعانش محدودیتی نداشته باشد و اشخاص خصوصاً نسل جوان همواره بتوانند از آن استفاده کنند. نباید به کتابخانه ملی مانند مرکز اداری نگاه کرد بلکه به آن باید به عنوان مرکز علمی نگریست.
آیت الله کاشانی همچنین افزود: جای کتب خطی نفیس نیز در کتابخانه ملی خالی است و باید بیشتر به آن توجه شود.
علی اکبر اشعری، مشاور رئیس جمهور و رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی جمهوری اسلامی ایران نیز در سخنان کوتاهی کتابخانه ملی را میراث گرانبهای فرهنگ ایرانی نامید و گفت: این مرکز اکنون یکی از بزرگترین مراکز فرهنگی کشور است و این بر کسانی که از خارج از کشور با آن در ارتباط اند پوشیده نیست. همه کسانی که از خارج به بازدید از کتابخانه ملی می آیند، انگشت به دهان می مانند.
وی ابراز امیدواری کرد که در دهه فجر سال 87 در مراسم جشنی، سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران را که در ارتقای سازمانی رتبه نخست را کسب کرده به عنوان کتابخانه برتر خاورمیانه معرفی شود.
"مهندس سعیدی" سرپرست و مجری طرح ساخت بخش های تخصصی کتابخانه ملی نیز با ارائه گزارشی از عملیات ساخت این بخش ها گفت: ساختمان کتابخانه ملی در سال 1355 باید ساخته می شد که این طرح تا سال 1365 مسکوت ماند. پس از تدوین کمیته ای و با برنده شدن شرکت "پیراز" در مناقصه ساخت این کتابخانه، عملیات اجرایی ساخت کتابخانه ملی در سال 1373 و در فضایی به وسعت 97 هزار متر مربع آغاز شد و امروز تحویل داده شد.
گفتنی است کتابخانه تخصصی نابینایان و کم بینایان سازمان اسناد و کتابخانه ملی در راستای مناسب سازی فضاها و خدمات این سازمان و جهت استفاده نابینایان و همچنین ایجاد الگویی مناسب جهت تولید، مشاوره، نظارت و هدایت خدمات کتابخانه ای و اطلاع رسانی ویژه این گروه مورد بهره برداری قرار گرفت.
انتشار فصلنامه سپید به منظور اطلاع رسانی آثار گویا و بریل و همچنین برجسته نمودن کتب و ایجاد کتب گویا از جمله دیگر خدماتی است که کتابخانه تخصصی نابینایان کتابخانه ملی ارائه خواهد کرد.
کتابخانه تخصصی کودک و نوجوان نیز که به عنوان اولین نمونه کشوری در نوع خود فعالیت خواهد کرد، با هدف ایجاد الگوی کتابخانه استاندارد کودک و نوجوان براساس استانداردهای بین المللی ساخته شده است.
جمع آوری و اطلاع رسانی کتب و دیگر منابع فرهنگی ویژه کودک و نوجوان که در داخل و خارج کشور منتشر و تولید می شود و همچنین ارائه خدماتی نظیر کتاب خوانی، قصه گویی و برگزاری کارگاه های آموزشی برای کودکان و نوجوانان همراه مراجعین کتابخانه ملی از مهم ترین فعالیت های این کتابخانه خواهد بود.
همچنین این کتابخانه با جمع آوری بالغ بر100 هزار جلد کتاب و منابع غیرمکتوب ویژه کودک و نوجوان به زبان های مختلف دنیا از جمله مراکز مهم تحقیق و پژوهش و ترجمه در حوزه ادبیات کودکان خواهد شد.
همچنین مرکز مطالعات ایران شناسی و اسلام شناسی سازمان اسناد و کتابخانه ملی بر اساس بند 2 اساسنامه این سازمان و با هدف جمع آوری کلیه مکتوبات و منشورات در مورد ایران و اسلام ایجاد شده، از دیگر مراکزی است که در مراسم امروز مورد بهره برداری قرار گرفت. این مرکز که پس از ادغام سازمان مدارک فرهنگی انقلاب اسلامی وارد مرحله جدیدی از فعالیت های تحقیقاتی شده است دارای وظایفی از جمله پژوهش در مورد منابع اسلام شناسی و ایران شناسی، تصحیح، تحشیه و آماده سازی نسخ نفیس موجود در کتابخانه ها و تهیه منابع اطلاع رسانی در مورد ایران شناسی و اسلام شناسی است.
کتابخانه عمومی کتابخانه ملی نیز براساس یکی از مهم ترین وظایف سازمان اسناد و کتابخانه ملی در امر مشاوره و هدایت فنی و سازماندهی کتابخانه های کشور افتتاح شد. از جمله مهم ترین خدماتی که در کتابخانه عمومی ارائه می شود امکان دریافت امانی کتاب از کتابخانه ملی خواهد بود.
١٥:٠٤ ٢١/١١/١٣٨٥