دستاورد پژوهشگران نانوالكترونيك ايران در مرزهاي دانش
نمايشگرهاي مسطح قابل انعطاف پلاسمايي بر روي پلاستيك در ايران طراحي و ساخته شد
با تلاش پژوهشگران آزمايشگاه لايه نازك و قطب نانوالكترونيك دانشگاه تهران براي نخستين بار نمايشگرهاي مسطح پلاسمايي بر روي پلاستيك (PET) طراحي و ساخته شد.
دكتر شمسالدين مهاجرزاده، عضو هيات علمي دانشكده برق و كامپيوتر دانشگاه تهران و مجري اين طرح در گفتوگو با خبرنگار پژوهشي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) ، اظهار كرد: اين نمايشگرها كه علاوه بر وزن بسيار كم از قابليت انعطاف بسيار بالايي برخوردار هستند، براساس مجموعهاي از پيكسلهاي كوچك و منظم از الكترودهاي آند و كاتد تشكيل شدهاند كه بر روي يك بسته شيشه يا پلاستيك تعبيه شدهاند.
وي در ادامه افزود: در اين طرح با استفاده از فنآوري ريز ماشين كاري و نيز با استفاده از تكنيكهاي حكاكي نوري امكان ايجاد ساختارهاي منظم و چند مرحلهيي بر روي پلاستيك (PET) بررسي و محقق شده است.
دكتر مهاجرزاده تصريح كرد: مشكل نفوذپذيري بالاي پلاستيك در مقابل هوا و اكسيژن و يا آب از مسائل اساسي در ساخت چنين نمايشگرهايي است كه اين امر با توجه به وجود يك خلاء مختصر در داخل محفظه پلاسمايي تشديد ميشود.
مشكلات اساسي ديگر مانند شكستگي خطوط اتصال فلزي در اثر خمش و نيز نياز به يك ماده فسفرسانس براي تبديل نور ماوراي بنفش به نور مرئي از ديگر موارد پيش روي اين فنآوري بوده است.
عضو هيات علمي دانشكده برق و كامپيوتر دانشگاه تهران تاكيد كرد: با استفاده از سوزاندن پلاسمايي ميزان نفوذپذيري پلاستيك (PET) را تا حد قابل قبولي براي اين ساختارها كاهش داده شده است. همچنين با استفاده از ساختارهايي با الگوي پهلو به پهلو برخي مسائل مربوط به حكاكي و نيز با استفاده از تركيب رژمانيم ـ نقره و آلومينيوم مشكل شكستگي خطوط ارتباطي و نيز پراكنش ناخواسته حل شده است.
مجري اين طرح اضافه كرد: با روش ريز ماشينكاري با پلاسما و يا با اشعه ماوراي بنفش الگودهي هر سلول و ايجاد فضاي مناسب براي روشن شدن پلاسما عملي شده است.
برگزيده رتبه دوم پژوهشهاي بنيادي جشنواره خوارزمي در پايان با اشاره به اين كه پروسه طولاني اين طرح در آزمايشگاه لايه نازك و قطب نانوالكترونيك دانشگاه تهران و وزارت صنايع و معادن صورت گرفته است به ايسنا گفت: برخي مسائل مانند طول عمر و كار در مساحت بزرگ هنوز در دستور كار قرار دارد و اين طرح ميتواند راهي براي ورود كشور به بازار بسيار بزرگ نمايشگر باشد.
١٣:١٥ ٣٠/١١/١٣٨٥