طراحی شبکه های حسگر بی سیم توسط محققان دانشگاه امیرکبیر
بستر آزمایشی شبکه های حسگر بی سیم توسط پژوهشگران دانشکده مهندسی کامپیوتر و فناوری اطلاعات دانشگاه امبیرکبیر طراحی شد.
مهدی دهقان تخت فولادی - مجری طرح در گفتگو با خبرنگار مهر افزود: 3 تکنولوژی شبکه سازی سیستم های نهفته و حس کردن محیط، امکان استفاده از قدرت پردازش در اندازه کوچک و توان کم به وسیله شبکه های حسگر بی سیم محقق شده است که با ترکیب این سه تکنولوژی ، شبکه های حسگر بی سیم قادر می شوند به عنوان شبکه های با قدرت پردازش کافی و مصرف کم انرژی با دنیای اطراف خود در ارتباط بوده و کمیت هایی را در محیط اطراف خود حس و پردازش کنند.
استاد دانشگاه امیرکبیر اضافه کرد : کار بر روی شبکه های حسگر بی سیم در دانشکده مهندسی کامپیوتر و فناوری اطلاعات از دو سال پیش شروع شد. علاوه بر ساخت بستر سخت افزاری این شبکه در دانشکده که در ایران منحصر به فرد است تاکنون چندین پروژه کارشناسی و کارشناسی ارشد و دکترا در این زمینه ارائه شده است.
دهقان افزود: عمده کارهایی که در این زمینه در دانشگاه انجام شده طراحی الگوریتم های مسیریابی مطمئن برای ارسال اطلاعات با کمترین مصرف انرژی، همگام سازی زمان گروه های حسگر به صورت توزیعی و با سر بار کم، بهینه سازی عملیات پرس و جو در راستای کاهش انرژی و طراحی مکانیزم های موقعیت سنجی گره ها است.
دهقان در مورد فازهای بعدی تکمیل پروژه شبکه های حسگر بی سیم گفت: در فاز بعدی ما سعی می کنیم زیر ساخت های نرم افزار را که در دانشگاههای مختلف دنیا ساخته شده است، به سخت افزار خود منتقل کنیم. در حال حاضر مشغول انتقال این نرم افزارها بر روی گروه های ساخته شده در دانشکده هستیم تا به این ترتیب قابلیت لازم برای عملیاتی شدن کامل این گره ها ایجاد شود.
دهقان در مورد قابلیت این گره ها گفت: در حال حاضر دو کاربرد روی این گره ها در حال پیاده سازی است. یک مورد کشف حریق یا دود است که سیستم اعلام حریق را به راحتی در ساختمانها قابل نصب و اطلاعات را به صورت بی سیم به مرکز منتقل می کند و مورد دیگر کشف و نظارت بر تردد و افراد در ساختمانها است که در این حالت می توانیم وسایل ساختمان را بر حسب نوع افرادی که در ساختمان حضور دارند، سفارشی کنیم.
استاد دانشگاه امیرکبیر اضافه کرد : برای گره های حسگر علاوه بر واسط Zigbee از واسط های رادیویی و واسطه های بلوتوث نیز استفاده می شود. لذا در گام های بعدی در نظر است گره ها به صورت عمومی طراحی شوند.
مجری این طرح افزود: گره های ساخته شده با یک باطری 9 ولتی کار می کند، سعی می شود که در مراحل بعدی این گره ها را به صورت مینیاتوری در اندازه های کوچک طراحی کنیم که در این صورت با قیمت اندک قابل ساخت و تکثیر خواهد بود.
وی در ادامه گفت : کار بر روی شبکه های حسگر در ابتدا با اهداف و کاربردهای نظامی و دفاعی آغاز شد ولی به سرعت کاربردهای بسیار دیگری نیز پیدا کرد که برخی از کاربردهای این فناوری در کاربردهای نظامی و امنیتی (کنترل نیروها و تجهیزات نظامی، تشخیص نفوذ و تجسس در محیط های جنگی)، نظارت بر محیط های داخلی و خارجی (کاربرد در ساختمان های هوشمند، کنترل ترافیک، تشخیص حوادث طبیعی، کشاورزی و نظارت های زیست محیطی)، کاربردهای صنعتی (کنترل دقیق نیروی انسانی، پیگیری کالاهای تولیدی، نظارت بر خط تولید و حفاظت و کنترل ایمنی محیط) و کاربردهای پزشکی (مراقبت از سلامت انسان و جراحی) است.
١٣:٤٧ ٠٥/١٢/١٣٨٥