نگاهي به فرهنگ مردم شيراز در محرم؛
گفتوگو با ابوالقاسم فقيري، پژوهشگر فرهنگ عامه
يک پژوهشگر فرهنگ عامه در شيراز گفت: شيرازيها از قبل ماه محرم به استقبال آن ميروند؛ بويژه بچههاي کوچک که با تشکيل دستههاي عزاداري به پيشباز محرم ميرفتند.
ابوالقاسم فقيري در گفتوگو با بخش ايرانشناسي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار داشت: هر محله در شيراز تکيههاي مخصوص به خود را دارد و قبل از ماه محرم تکيه ها سياهپوش ميشوند. همزمان با ماه محرم دستههاي سينهزني در تکيه جمع ميشوند و بعد حرکت ميکنند؛ اما سابق بر اين از هر جا که دستههاي عزاداري حرکت ميکردند، مراسم به شاهچراغ ختم ميشد.
وي با بيان اينکه دستههاي عزادار طبق علامتهاي مخصوص بر دست ميگرفتند، افزود: حمل اين طبقها که چراغ و آينه درون آن قرار دارد، بسيار مشکل بود و معمولا پهلوانان محل آن را حمل ميکردند.
او افزود: اوج سينهزني مردم شيراز در ايام محرم در شب تاسوعا و عاشوراست و قبلا رسم بود که صبح عاشورا عزاداران بر سر خود گل ميماليدند و گروهي هم بودند که بر فرق خود تيغ ميزدند.
فقيري در بيان برخي عادات مردم شيراز در ايام محرم گفت: مهمترين نذري که در شيراز ادا ميشود، آش سبزي و شله زرد است و از همه عزاداران با شکرپلو شيرازي پذيرايي ميشود. بويژه در روز قتل نذر است که شربت گلاب و آبليمو به عزاداران بدهند؛ بهصورتيکه شربت آبليمو را در ظرف مسي بزرگي بهنام دوس کومي (دوست کامي) ميريزند و در ميان عزاداران توزيع ميکنند.
اين پژوهشگر گفت: اغلب زنان شيرازي در ايام محرم سياهپوشند و خيلي از کساني که نذر دارند نيز همين رنگ را بر تن ميکنند و بويژه رسم است که براي تازهعروسها لباس و پارچه سبزرنگ ميبرند.
١٤:١٥ ١٢/١١/١٣٨٤