رييس كتابخانه مركزي دانشگاه علم وصنعت خبر داد:
تجهيز كتابخانه به اينترنت بيسيم و ايجاد سرويس مطالعه آنلاين پاياننامه
تاسيس5 اتاق مشاوره و پانلهاي سمعي بصري
رييس كتابخانه مركزي دانشگاه علم و صنعت ايران گفت: كتابخانه مركزي دانشگاه با توجه به كوچك بودن فضاي فيزيكي نسبت به تعداد دانشجويان و رشد سالانه دو هزار نسخهاي كتابهاي مخزن، با مشكل كمبود فضا مواجه است.
دكتر بهداد كياني، در گفتوگو با خبرنگار صنفي آموزشي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با اشاره به تحصيل بيش از 11 هزار دانشجوي و تدريس 374 عضو هيات علمي در دانشگاه، گفت: منابع موجود در كتابخانه مركزي و كتابخانههاي اقماري براي اين تعداد، 125 هزار نسخه كتاب و يكهزار و 120 عنوان نشريات است، از اين ميان حدود 50 هزار نسخه در كتابخانه مركزي نگهداري ميشود كه با توجه به رشد كتابهاي مخزن ــ حدود دو هزار نسخه در سال ــ با مشكل كمبود فضا مواجه هستيم.
وي افزود: با توجه به استانداردهاي دانشگاهي ، براي سرويسدهي به اين تعداد دانشجو و استاد، 850 هزار جلد كتاب و 3 هزار عنوان نشريه نياز است كه براي رسيدن به استاندارد سرانه كتاب و نشريه، رشد 4 برابري تعداد كتاب و 6/2 برابري تعداد نشريات ضروريست.
دكتر كياني افزود: با توجه به استاندارد 5/2 مترمربع فضاي مطالعاتي براي 20 درصد دانشجويان دانشگاه، در كل به بيش از 5 هزار مترمربع فضاي سالن مطالعه نياز است كه در حال حاضر اين فضا به همراه كتابخانههاي اقماري كمتر از 3 هزار متر مربع است.
به گفته وي، از اين فضا 535 مترمربع كتابخانه مركزي به سالنهاي آزاد پسران و دختران اختصاص دارد كه مطابق استاندارد بايد 30 درصد زيربناي مفيد كتابخانه به سالنهاي مطالعه آزاد، مرجع و اتاقهاي مخصوص بحث و گفتوگوي علمي گروهي اختصاص پيدا كند و 45 درصد نيز به فضاي مخزن، ميز امانت و مراجع و 25 درصد هم به فضاي لازم و كاركنان اختصاص يابد.
وي خاطرنشان كرد: براي بهبود وضعيت كتابخانه مركزي دانشگاه علم و صنعت اقداماتي نظير نصب و راهاندازي شبكه Wireless (اينترنت بي سيم)، راه اندازي سرويس مطالعه آنلاين پايان نامههاي دانشگاه با رعايت حقوق كپي رايت بر روي اينترنت، راه اندازي مجدد دوربينهاي مدار بسته و خريد كمد جهت نگهداري وسايل و حفظ اموال دانشجويان در بخش امانت انجام دادهايم.
رييس كتابخانه مركزي دانشگاه علم و صنعت با اشاره به ترويج بيشتر فرهنگ كتابخواني در دانشگاهها اظهار داشت: از جمله راههاي ترويج فرهنگ كتابخواني جذاب كردن محيط كتابخانه است كه براي اين كار مواردي نظير ايجاد اتاقهاي مخصوص تبادل نظر علمي، احداث پانلهاي سمعي و بصري ــ شامل يك تلويزيون و هدفون و DVD كه دانشجو بتواند بدون ايجاد مزاحمت به مطالعه و تحقيق بپردازدــ و گسترش اطلاع رساني ديجيتالي را ميتوان انجام داد.
وي اذعان داشت: طرحهايي براي ترغيب بيشتر دانشجويان دانشگاه و ايجاد انگيزه بيشتر براي مراجعه به كتابخانه در سال جاري در برنامه خواهيم داشت كه از جمله آنها ميتوان به بهبود امكانات كتابخانه، گسترش واحد سمعي و بصري و برگزاري مسابقات كتابخواني اشاره كرد.
دكتر كياني با بيان اينكه ايجاد يا گسترش كتابخانه در خوابگاهها براي دانشجويان بسيار مؤثر است، خاطرنشان كرد: از آنجايي كه هم اكنون فضا و كتابهاي دانشگاه محدود است، بنابراين نميتوانيم به اين مساله بپردازيم ولي بعد از استانداردسازي فضا و كتب دانشگاه در مرحله بعدي ، خوابگاهها را مجهز به كتابخانه مي كنيم.
وي در مورد مشكلات اين كتابخانه گفت: يكي از مشكلات ، ازدحام فصلي در كتابخانه است به عبارت ديگر در مواقعي همچون هفتههاي قبل از آزمون كارشناسي ارشد با مشكل ازدحام جمعيت در كتابخانه مواجه ميشويم كه در نظر داريم به كمك بعضي از راهكارها از اين ازدحام جلوگيري كنيم.
رييس كتابخانه مركزي دانشگاه علم و صنعت ادامه داد: ازجمله مشكلات ديگر ما اين است كه چون مانند دانشكدهها درآمدهاي اختصاصي نداريم، با كمبود پرسنل متخصص مواجه هستيم.
وي در مورد برنامههاي آموزشي اين كتابخانه افزود: اگر برنامههاي آموزشي داشته باشيم، بعد از هماهنگي هايي كه به كمك سايت كتابخانه انجام ميدهيم، آن را ارائه ميدهيم و حتي بعضي از آموزشهايي كه واحد مجازي بايد ارائه كند توسط سايت دانشگاه كتابخانه انجام ميشود.
دكتر كياني در مورد روابط اين كتابخانه با كتابخانههاي دانشگاههاي ديگر كشور اظهار داشت: كتابخانه دانشگاه علم و صنعت با كتابخانههاي دانشگاههايي مانند دانشگاه صنعتي اميركبير، دانشگاه صنعتي شريف، دانشگاه صنعتي اصفهان، دانشگاه مالك اشتر و دانشگاه صنعتي برق و پژوهشگاههاي نيرو و صنعت نفت تفاهمنامهاي دارد كه دانشجويان دانشگاه علم و صنعت ميتوانند از كتابهاي اين مراكز به طور متقابل استفاده كنند.
وي در مورد طرحهاي اين كتابخانه در سال جاري اذعان داشت: چندين طرح پيشنهاد داديم كه منتظر نتيجه آن هستيم و از آن جمله ميتوان به مواردي نظير ساخت يك طبقه بر روي سالن مخزن كتاب كتابخانه، تاسيس 5 اتاق به ابعاد سه در پنج متر مجهز به ميز، صندلي و وايت برد براي بحث و مشاورههاي علمي و گروهي دانشجويان يا كلاسهاي آموزشي كوچك داراي عايق صدا كه با رزرو قبلي فايل استفاده براي گروههاي دانشجويي 8 نفر باشد، تاسيس يك واحد سمعي و بصري با 8 پانل مجزا براي استفاده دانشجويان با هدفون، توسعه امكانات كتابخانه ديجيتالي در زمينه كليه منابع و ادامه و گسترش عضويت بانكهاي اطلاعاتي داخلي و خارجي و كتابهاي الكترونيكي از طريق پرداخت حق عضويت ها اشاره كرد.
رييس كتابخانه مركزي دانشگاه علم و صنعت تصريح كرد: اين كتابخانه داراي 6 بخش سفارشات، خدمات فني، امور خدمات مراجعين - شامل مواردي نظير نشريات، اطلاع رساني، مخزن امانات، مرجع و سمعي و بصري - ، كتابخانه ديجيتال ، واحد پشتيباني و خدمات پشتيباني - شامل بر واحدهاي كار پردازي، جمعداري، نظافت فضاها و تجهيزات است.
وي در مورد بخش سفارشات ادامه داد: تهيه و تامين مدارك و استاد علمي و تخصصي از داخل و خارج از كشور از مسووليتهاي اساسي و مهم اين بخش محسوب ميشود كه در سال 1385 براي تامين مجلات علمي و تخصصي مورد نياز دانشگاه مبلغ 326هزار و 400 دلار براي خريد نشريات لاتين سال 2007 ميلادي تخصيص يافته است.
دكتر كياني افزود: همچنين در اين بخش با جمع آوري ليست درخواستي دانشكدهها و مذاكره با شركت سال (SAL U.K.LTD) كليه بدهي اين شركت به دانشگاه كه بيش از 82 هزار دلار است تسويه شده و حدود نيمي از 600 عنوان كتاب لاتين سفارش داده شده در نمايشگاهي كه به اين منظور در 28 بهمن ماه سال گذشته در كتابخانه مركزي برپا شده بود توسط اين شركت تحويل داده شد.
وي در مورد اقدامات بخش اطلاع رساني اين كتابخانه گفت: از جمله فعاليتهاي اين بخش برگزاري منظم دورههاي آموزشي آشنايي با بانكهاي اطلاعاتي براي مديران، استادان و دانشجويان دانشكدههاي مواد، عمران، معماري، كامپيوتر و ... ، برگزاري جلسه آموزشي براي استادان و مديران كتابخانههاي دانشكدهها در سايت دانشكده صنايع با حضور نماينده ELSEVIER براي آشنايي حاضران با SCI.DIRECT و محصولات ELSEVIER است.
وي ادامه داد: در اين بخش براي امكان سفارش، خريد و دسترسي به معتبرترين و تخصصي ترين بانكهاي اطلاعاتي سال 2007 ميلادي بيش از 600 هزار دلار هزينه شد.
دكتر كياني در پايان در مورد كتابخانه ديجيتال گفت: در اين بخش اقداماتي نظير آماده سازي پايان نامههاي ارسالي دورههاي تحصيلات تكميلي، تهيه 465 هزار و 306 صفحه الكترونيكي از كتب مرجع و ارزشمند، تبديل آرشيو چاپي نشريات به نسخه الكترونيكي، اسكن منابع متفرقه از موسسات و پژوهشگاهها و تهيه نسخه پشتيباني از منابع بر روي DVD ، CD و HARD انجام شده است.
گفتني است، كتابخانه مركزي دانشگاه علم و صنعت ايران در شمال پرديس مركزي دانشگاه و داراي حدود دو هزار مترمربع فضاي مفيد است كه در سال 1337 تاسيس و در سالهاي 1363، 1376 و 1380 بازسازي شده و گنجايش 400 نفر در 4 سالن مطالعه را دارد.
٠٩:٢٧ ٢١/٠١/١٣٨٦