٠٣:٥٧ ٠٧/٠٩/١٤٠٣
اخبار ديگر رسانه ها
مهم‌ترين اولويت‌هاي برنامه‌ي عملياتي ICT كشور كدام‌اند؟

به عقيده‌ي كارشناسان تحقق برنامه‌هاي فن‌آوري اطلاعات با بودجه‌اي كه براي آن تخصيص داده مي‌شود، محقق نخواهد شد، يكي از انتقاداتي كه مي‌توان به اجراي برنامه‌هاي ICT در كشور داشت اين است كه متاسفانه علي‌رغم برنامه‌ها و شعارهايي كه مطرح شد، نقش فن‌آوري اطلاعات در وزارتخانه‌ها گم شده است و توجه نكردن به اين بخش در بودجه‌ها، عملكردها و صحبت‌ها به بروز بحران‌ در جامعه مي‌انجامد بنابراين توجه به اولويت‌هاي برنامه‌ي عملياتي فن‌آوري اطلاعات و ارتباطات از موضوعاتي است كه در اين حوزه و در شرايط فعلي بسيار مهم و قابل توجه به شمار مي‌رود.
به گزارش خبرنگار فن‌آوري اطلاعات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، يك كارشناس در اين زمينه معتقد است: اولين قدم براي استفاده‌ي صحيح از فن‌آوري اطلاعات، سرمايه‌گذاري بر روي ايجاد فرهنگ استفاده‌ي مناسب از رايانه و تكنولوژي ICT است. 
فرهنگ‌سازي، اولين اولويت برنامه‌هاي عملياتي ICT در كشور است
محمد كامبد گفت: اولويت مهم در اين حوزه بحث فرهنگ‌سازي براي آحاد مردم در جامعه است زيرا متاسفانه در اين زمينه و در جهت آشنايي مردم در اين حوزه اقدامي انجام نشده است.
وي گفت:‌ اگر مي‌خواهيم يك صنعت و تكنولوژي را گسترش دهيم اولين اصل بر اين است كه بتوانيم عرضه و تقاضا داشته باشيم و در جهت افزايش آن بكوشيم؛ اين در حالي است كه متاسفانه در حوزه‌ي IT كار مهمي ‌انجام نشده است و درصد پاييني از مردم از خدمات اينترنتي و رايانه به خوبي استفاده مي‌كنند.
كامبد، اولويت دوم را توجه به نقش دولت و مسوولان در اين زمينه دانست و گفت: دولت و مسوولان بايد به اين نتيجه برسند كه راه استفاده صحيح از IT را در سازمان‌ها ايجاد كنند و مديران ارشد از اين تكنولوژي و فن‌آوري استفاده‌ي بهينه داشته باشند. 
 ديجيتالي كردن سيستم دبيرخانه‌يي سازمان‌ها از مهم‌ترين اولويت‌ها
يك مدرس دانشگاه معتقد است: ديجيتالي كردن سيستم دبيرخانه‌يي سازمان‌ها و وزارتخانه‌ها از مهم‌ترين و اولين اولويت‌هاي برنامه‌ي عملياتي در حوزه‌ي ICT محسوب مي‌شود كه به پيش نياز احتياجي نداشته و بدون طرح جامع ICT نيز انجام‌پذير است.
رمضان ميرعباسي تهيه‌ي برنامه‌ي جامع فن‌آوري اطلاعات و ارتباطات توسط سازمان‌ها را از جمله اولويت‌هاي مهم ICT دانست و اظهار كرد: سازمان‌ها و وزارت‌خانه‌هايي كه در اين زمينه كاري انجام نداده و يا نيمه تمام گذاشته‌اند بايد هرچه سريع‌تر در اين زمينه اقدام كنند.
اين استاد دانشگاه گفت: بعد از تهيه‌ي برنامه‌ي راهبري سازماني بايد برنامه‌ريزي معماري سازماني انجام شود و تدوين اين معماري از ديگر اقداماتي است كه بايد در مراحل بعدي انجام پذيرد.
ميرعباسي تهيه‌ي برنامه‌ي عملياتي كه در نهايت به معماري سازماني منتهي مي‌شود را مهم و قابل توجه برشمرد و در ادامه با اشاره به بودجه‌ي اختصاصي به پروژه‌هاي IT در كشور گفت: با اين ميزان بودجه در نظر گرفته شده براي برنامه‌هاي IT امكان محقق شدن پروژه‌ها وجود ندارد، بنابراين بايد فضاي IT به درستي شناخته شود تا اهميت و مهم بودن آن براي مديران و تصميم گيران مشخص و در مورد بودجه‌ي آن نيز اقدامات لازم انجام پذيرد. 
تدوين سند IT از مهم‌ترين اولويت‌ها است
اما مدير فن‌آوري اطلاعات سازمان آموزش فني و حرفه‌يي كشور گفت: تدوين سند IT كه در قالب آن برنامه‌هاي بلند مدت و كوتاه مدت در اين حوزه مشخص مي‌شود از مهم‌ترين اولويت‌هاي برنامه‌ي عملياتي ICT در كشور است.
منصور ندافيون داشتن برنامه‌ي جامع فن‌آوري اطلاعات را از مهم‌ترين اين اولويت‌ها برشمرد و اظهار كرد: بايد هر چه زودتر استراتژي‌هايمان را در بحث IT مشخص كنيم و در اين چارچوب طرح استراتژي IT و فعاليت‌هايي كه بايد صورت بگيرد از اولويت‌هاي اصلي است كه بايد به آن توجه شود.
ندافيون با بيان اين كه متاسفانه در كشور ما هماهنگي لازم در گرفتن پروژه‌ها وجود ندارد گفت: به عنوان مثال يك سيستم از نظر اتوماسيون مالي - اداري توسط شركت‌هاي مختلف با بانك‌هاي اطلاعاتي مختلف و با طرح‌هاي مختلف ساخته مي‌شود اما در نقطه‌اي كه همه آن‌ها بايد با هم لينك شوند بايد سازمان بالاتري وجود داشته باشد كه اولويت‌ها را مشخص كند.
وي داشتن سند ملي در حوزه‌ي ICT كه در آن به همه‌ي موارد درون مرزي و فرامرزي توجه شود را از ديگر موارد مهم دانست و استفاده از توان بخش خصوصي در حوزه‌ي IT را از اولويت‌هاي ديگر برشمرد و گفت: متاسفانه ما در كشورمان متخصصان كافي را براي اين حوزه و در زمينه‌ي امنيت نداريم بنابر اين، اين موضوع نيز بايد در اولويت‌ها قرار گيرد. 
تهيه‌ي طرح جامع فن‌آوري اطلاعات از مهم‌ترين برنامه‌ها است
اما مدير فن‌آوري اطلاعات شركت ملي نفت، تهيه‌ي طرح جامع فن‌آوري اطلاعات و تعيين متوليان و نقش آفرينان اجراي اين طرح در كشور و نظارت بر اجراي اين طرح‌ها از طريق مراجع مربوط از جمله شوراي عالي فن‌آوري اطلاعات كشور را از مواردي دانست كه بايد به عنوان اولويت‌هاي مهم اين حوزه به آن‌ها توجه شود.
حسين طالبي گفت: نظام‌مند كردن فعاليت‌هاي ملي و بخشي فن‌آوري اطلاعات و بررسي و آسيب‌شناسي طرح‌ها و پروژه‌هاي ملي و بخشي IT در كشور از جمله مهم‌ترين اولويت‌ها محسوب مي‌شود.
وي مشخص كردن دلايل ميل نداشتن به اجراي طرح‌ها و پروژه‌هاي مربوطه در حوزه‌ي IT و هم جهت كردن كليه‌ي طرح‌ها و پروژه‌هاي IT كشور با اهداف و آرمان‌هاي مندرج در چشم‌انداز 20 ساله‌ي جمهوري اسلامي ‌را از ديگر اولويت‌ها برشمرد.
به اعتقاد طالبي، بودجه‌ي IT اگر به اجراي طرح‌هاي مشخص، تامين منبع تخصصي و مديريت صحيح پروژه‌ها اختصاص يابد، امكان تامين منابع ملي در سطح ملي و بخشي وجود خواهد داشت و مهم‌ترين موضوع در اين زمينه برنامه‌ريزي صحيح، نظارت و مديريت صحيح بر اجراي طرح‌ها و ارزيابي صحيح پروژه‌ها جهت ميل به آن انتظارات و اهداف است. 
  وجود قوانين مشخص و شفاف اولين اولويت برنامه‌ي ICT است
عضو هيات علمي‌ دانشگاه تهران گفت: وجود قوانين مشخص و شفاف در حوزه‌ي IT كه در آن‌ها نقش دولت و بخش خصوصي مشخص شده و حدود دخالت آن‌ها شفاف باشد، از مهم‌ترين اولويت‌هاي برنامه‌ي عملياتي ICT در كشور است.
ناصر يزداني درباره‌ي اولويت‌هاي برنامه‌هاي توسعه‌ي ICT اظهار كرد: اولين اولويت وجود قوانين مشخص و شفاف در اين حوزه است كه در اين قوانين نقش دولت و بخش خصوصي مشخص مي‌شود كه به اين واسطه نقش افراد و حدود دخالت آن‌ها در اين رابطه شفاف خواهد شد.
وي موضوع زيرساخت ICT را از ديگر موارد مهم و قابل توجه برشمرد و گفت: متاسفانه زيرساخت‌هاي ICT در كشور بسيار ضعيف بوده و هنوز اينترنت بسياري از مراكز وصل نشده است و اتصال روستا‌ها به اينترنت نيز از ديگر برنامه‌هايي بود كه بايد انجام مي‌شد.
او آموزش و تربيت نيرو‌هاي متخصص را از ديگر اولويت‌هاي مهم در اين حوزه برشمرد و گفت: در حال حاضر فرار مغز‌ها در رشته‌هاي تخصصي رايانه، شبكه و مخابرات در كشور افزايش يافته و كشورمان هر روز در اين زمينه فقيرتر مي‌شود، بنابراين بايد تمهيداتي در اين زمينه انجام شود و با سرمايه‌گذاري و اختصاص بودجه‌ي كافي از اين فرارها جلوگيري شود. 
تمام رشته‌هاي دانشگاهي بايد وامدار IT باشند
اما يك عضو هيات علمي دانشگاه گفت: ايجاد سازمان‌هاي توانمند و پويا در حوزه‌ي IT و توجه به اين امر از اولويت‌هاي مهم برنامه‌هاي عملياتي در اين حوزه است.
اصغر مهاجري پژوهش مستمر علمي‌ در ارتباط با IT، زمينه‌هاي نياز به اين فن‌آوري، ‌نحوه‌ي به كارگيري و كاركردهاي آن را از جمله اولويت‌هاي مهم برشمرد و اظهار كرد: متاسفانه اين‌گونه اقدامات در كشور انجام نمي‌شود و از طرفي اين يك موضوع تحقيقاتي بين رشته‌اي است بنابراين تمامي ‌رشته‌هاي دانشگاهي بايد نسبت به IT وامدار باشند.
وي با بيان اين كه زماني يك عنصر فرهنگي در جامعه پويا مي‌شود كه بسترهاي فرهنگي و باور آن ايجاد شود، گفت: رفع مشكلات IT فقط بر شانه‌هاي متخصصانIT نيست بلكه به عهده‌ي همه‌ي رشته‌ها است در صورتي كه متاسفانه هيچ كدام از حوزه‌ها چنين احساسي ندارند.
مهاجري با بيان اين كه قوانين ما در ارتباط با IT ناقص است گفت:‌ بايد مجلس، دولت و از طرفي سازمان‌هاي بخشي نيز در ارتباط با IT و قوانين آن ورود پيدا كنند. 
  اشتغال‌زايي، از مهم‌ترين برنامه‌هاي عملياتي ICT است
اما يك كارشناس فن‌آوري اطلاعات گفت: از جمله‌ اولويت‌هايي كه بايد در برنامه‌هاي عملياتي ICT به آن توجه شود، موضوع اشتغال‌زايي است و كه بايد با توجه به آن در برنامه‌ريزي‌ها، از رانت جلوگيري و زمينه‌سازي عدالت در كل جامعه فراهم شود.
محمدباقر اثني‌عشري گفت: يكي ديگر از مهم‌ترين اولويت‌هاي ICT مي‌تواند موضوع عدالت اجتماعي و عدالت اطلاعات باشد كه همه بتوانند به اطلاعات در جامعه دسترسي داشته باشند.
وي گفت: از جمله وظايف مهمي كه دولت مي‌تواند در اين رابطه داشته باشد اين است كه با ايجاد آرشيو ديجيتال و الكترونيكي، تمامي اسناد و مدارك موجود در سازمان‌ها و وزارتخانه‌هاي مختلف را در اين آرشيوها قرار دهد.
به گفته‌ي وي توجه و سرمايه‌گذاري در بحث بانك‌داري الكترونيكي از موارد مهم و قابل توجه است كه با اختلاف زماني طولاني با دنيا در بانك‌داري الكترونيكي حركت‌هاي مثبتي انجام شده است و اين جاي تاسف دارد در صورتي كه بايد با فراهم آوردن زيرساخت‌هاي مناسب بحث تجارت الكترونيكي را در كشور ايجاد كرد، زيرا سيستم بانك‌داري الكترونيكي بدون شبكه‌ي زيرساخت جواب نمي‌دهد.

٠٩:٢٨ ٢١/٠١/١٣٨٦
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد