به همت پژوهشگران فنآوري هستهيي
دستگاه «بازيافت بخارات آب سنگين» در كشور طراحي و ساخته شد
پژوهشگران كشورمان با بهرهگيري از فنآوريهاي روز و بدون بهرهگيري از نمونههاي مشابه خارجي براي نخستين بار موفق به ساخت دستگاه بازيافت بخارات آب سنگين محتوي گاز در خلاء شدند.
مهندس محمد شرفي، مجري طرح در گفتوگو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) ، اظهار كرد: در چرخه توليد آب سنگين، بخشي از بخارات محتوي هوا بدون آن كه بازيافت شوند از خط فرايند اصلي فرار كرده و اتلاف ميشوند كه جلوگيري از فرار اين بخارات باارزش در كارخانه تحت شرايط خلاء به لحاظ اقتصادي و مصارف استراتژيك بسيار بااهميت است.
وي خاطرنشان كرد: براي حل اين مشكل فرايند بازيافت اين بخارات محتوي هوا به روش سرما، انجماد و انجماد عميق در شرايط خلاء توسط دستگاه تبريد «تله دوقلو انجماد در خلاء» انجام ميشود.
وي افزود: آب سنگين به عنوان عنصري بسيار ارزشمند كه حداكثر در 10 كارخانه جهان قابل توليد است از نظر شكل ظاهري شبيه آب سبك (آب مورد مصرف و شرب) بوده اما فرمول متفاوتي دارد و در صنايع مختلفي چون راكتورهاي هستهيي و نيروگاههاي توليد برق به عنوان كنترل كننده انرژي آزاد شده از هسته، در صنايع كشاورزي براي ارتقاء كيفيت محصول و افزايش مقاومت گياهان در برابر آفت زدگي و خشكسالي، در صنايع بهداشتي براي توليد كرم هاي مرطوب كننده با ويژگيهاي برتر و نيز در صنايع دارويي و پزشكي براي مداواي برخي بيماريها كاربرد دارد.
مهندس شرفي با اشاره به راهاندازي اين سيستم در كارخانه آب سنگين خاطر نشان كرد: اين دستگاه كه بين خط فرايند و سيستم خلاء در كارخانه مستقر ميشود، بر اي اولين بار در داخل كشور با دانش فني و فنآوري روز و استانداردهاي صنعتي به صورت بومي، بدون نمونه يا مشابه خارجي طراحي و ساخته شده است.
وي در خصوص نحوه عملكرد اين دستگاه گفت: اين دستگاه به شكل دو قلو از دو واحد A,B تشكيل يافته كه هر واحد، به طور پيوسته بخارات آب سنگين محتوي هوا را توسط اپراتورهاي خود در شرايط خلاء در فضاي بسته، با تبديل به فازهاي مايع و جامد از هوا جدا ميكند، به طوري كه بخارات بازيافتي جمع آوري شده به صورت مايع (در زمان سيكل تبريد و يخ زدايي) توسط سيستم تخليه دستگاه به خط اصلي كارخانه برگشته و هواي جدا شده خارج ميشود.
١٣:٣٣ ٢٤/٠١/١٣٨٦