دستاوردهاي نوين وزارت بهداشت در نانوتكنولوژي و بيوتكنولوژي تشريح شد
فارس: نماينده تامالاختيار وزير بهداشت دستاوردهاي نوين ايران در عرصه نانوتكنولوژي و بيوتكنولوژي پزشكي، مهندسي بافت و توليد داروهاي ضدسرطان را تشريح كرد و گفت ايران پابهپاي پيشرفتهترين كشورهاي جهان در اين عرصهها حركت ميكند.
رسول ديناروند، نماينده تامالاختيار وزير بهداشت در امور فناوريهاي نوين در گفتوگو با فارس گفت: ادغام آموزش و تحقيقات پزشكي و خدمات بهداشتي ـ درماني در وزارت بهداشت موقعيت و جايگاه ممتازي براي كشور ما به وجود آورده كه باعث شده در عرصه نانوتكنولوژي و بيوتكنولوژي پا به پاي پيشرفتهترين كشورهاي جهان حركت كنيم و مطمئناً نتيجه تحقيقات عظيمي كه در اين عرصهها در كشور در حال انجام است طي سالهاي آينده جهانيان را شگفت زده ميكند.
وي ادامه داد: در زمينه بيوتكنولوژي يا زيست فناوري اكنون سند توسعه زيست فناوري وزارت بهداشت به تصويب نهايي رسيده است و زير ساختهاي اين فناوري نوين كه در اختيار كشورهاي محدودي در جهان قرار دارد در همه دانشگاههاي علوم پزشكي كشور فراهم شده يا در حال فراهم شدن است.
ديناروند گفت: در عرصه بيوتكنولوژي اكنون كشور ما جز سه كشور توليد كننده محصولات اين تكنولوژي در دنياست و محصولات واكسن هپاتيت B، اريتروپوئتين، آلفا اينترفرون و استرپتوكيناز، gcsf و اينترفرون بتا اكنون در كشور ما توليد ميشود و به زودي شمار محصولات بيوتكنولوژي در حوزه سلامت به دهها مورد ميرسد و از همين امسال توليد اين محصولات حداقل 100 ميليون دلار صرفهجويي ارزي نسبت به سه سال قبل به همراه خواهد داشت ضمن اينكه ايران را به عنوان يك كشور سرآمد در عرصه بيوتكنولوژي دنيا معرفي ميكند.
معاون غذا و داروي وزارت بهداشت اضافه كرد: اينترفرون گاما نيز از مجموعه داروهاي بيوتكنولوژي به زودي در كشور توليد ميشود و به خصوص داروي گران قيمت اينترفرون پگيليتد نيز در كشور توسط دو محقق به طور جداگانه در مرحله توليد است كه امسال هر دو محصول آن به بازار ميآيد و فقط توليد اين دارو سالانه 100 ميليون دلار به نفع كشور است در حالي كه تاكنون به علت گران قيمت بودن اين دارو امكان واردات آن به ميزان مورد نياز بيماران هپاتيت C وجود نداشت و اين بيماران به اين داروي گران قيمت دسترسي نداشتند و بدون درمان ميماندند.
ديناروند گفت: در حوزه نانوتكنولوژي كه تكنولوژي بسيار سطح بالايي در دنياست و توليد همه فراوردههاي آن در مقياس يك ميليونيم متر است نيز ايران همسطح كشورهاي پيشرفته جهان در حال حركت است، تحقيقات در اين فناوري در هيچ جاي جهان هنوز به توليد محصول نهايي نرسيده است اما در ايران 100 پروژه تحقيقاتي نانو تكنولوژي در حال انجام است و دهها محقق و دانشجوي phd روي اين پروژهها كار ميكنند.
رئيس ستاد فناوريهاي نوين وزارت بهداشت اضافه كرد: با اتمام اين پروژهها به زودي شاهد ورود داروهاي نانوتكنولوژي در عرصههاي مختلف به خصوص در زمينه داروهاي ضد سرطان و نيز بافت مصنوعي (پوست و ارگانهاي مصنوعي در مقياس نانو) در كشور خواهيم بود و اين پيشرفت بزرگي است كه در جهان كم نظير خواهد بود.
وي گفت: در عرصه نانوتكنولوژي و بايو تكنولوژي پزشكي بدون شك ايران در قلههاي علم حركت ميكند و حتماً ميتوانيم به اهداف چشمانداز 20 ساله كشور طي 10 سال برسيم.
وي افزود: پيشرفتهاي كشور در زمينه فناوريهاي نوين محدود به اين بخشها نميشود، توليد داروي imod براي بيماران ايدز، توليد كيتهاي تشخيص HIV و HCV در كشور، توليد هورمون رشد انساني، فاكتورهاي خوني، تكثير سلولهاي بنيادي بند ناف به منظور درمان سرطان يا صدمات بافت قلب و عصب و سلولهاي استخواني، ترميم ضايعات نخاعي، شبيهسازي، توليد سلولهاي بنيادي جنين، توليد واكسن اعتياد و تلاش براي توليد واكسن آنفلوآنزا در داخل كشور از جمله دستاوردهاي بزرگ كشور ما در عرصه فناوريهاي نوين است.
ديناروند گفت: توليد واكسن آنفلوانزا در كشور نيز اكنون توسط چند محقق ايراني با استفاده از تكنولوژي نانو در حال انجام است و قطعاً اين دستاورد عظيم نيز منجر به نجات جان انسانهاي زيادي خواهد بود زيرا اين واكسن جديد قدرت ايمني بالاتري نسب به واكسن موجود خواهد داشت.
وي افزود: پروژه واكسن اعتياد نيز كه در ايران در حال پيگيري است در جهان منحصر به فرد است، زيرا تاكنون همه انواع واكسن در جهان عليه يك عامل بيماريزا مثل ويروس يا باكتري طراحي مي شد اما اين واكسن جديد عليه يك ماده شيمايي اعتياد آور عمل ميكند و در صورت موفقيت نهايي، يك دستاورد بزرگ علمي محسوب ميشود.
نادر مقصودي، دبير ستاد فناوريهاي نوين وزارت بهداشت نيز در اينباره به خبرنگار فارس گفت: توليد مواد آنتي باكتريال با استفاده از ذرات بسيار ريز نانو باعث ميشود ماده مؤثره دارويي مستقيماً به محل مورد نظز آسيب ديده، در بيمار منتقل شود و ديگر نيازي به مصرف زياد دارو و فعل و انفعالهاي شميايي در بدن نيست و اين يك جهش بزرگ علمي در عرصه پزشكي خواهد بود كه كشور ما جزو پيشتازان آن در دنياست.
وي گفت: اين فعاليتهاي عظيم علمي در ايران البته با چالشهايي هم روبهروست و با توجه به سرمايهگذاريهاي عظيمي كه در اين بخشها در كشور شده است بايد بتوانيم براي حفظ حقوق مالكيت معنوي خود نسبت به اين دستاوردها نظام فوي ثبت داشته باشيم كه بايد چيزي در حد PATENT اروپا يا آمريكا باشد تا زحمات فراواني كه در اين عرصهها كشيده شده است به نام ديگران ثبت نشود.
وي افزود: براي توسعه هر چه بهتر و سريعتر اين فعاليتها سه شبكه، بايوتكنولوژي، نانو تكنولوژي و سلولهاي بنيادي در ستاد فناوريهاي نوين وزارت بهداشت تشكيل شده كه وظيفه پشتيباني از پروژههاي تحقيقاتي در اين زمينهها را دارد.
١٥:٥٠ ٢٤/٠١/١٣٨٦