سعادت درگفتوگوباايسنا:
اگر روزي نفت تمام شود تكليف دانشگاهها چه ميشود؟
متوليان آموزش عالي ديدگاههاي خود را در خصوص تحقيقات و فناوري تغيير دهند
عضو كميسيون آموزش و تحقيقا ت مجلس شوراي اسلامي با بيان اينكه متوليان آموزش عالي بايد ديدگاههاي خود را در خصوص توليد علم، دانش و تحقيقات و فناوري تغيير دهند، گفت: نگاه كنوني مسئولان به آموزش نگاهي سنتي است و هرچه كمتر و ديرتر به اين موضوع رسيدگي شود، ضايعات وارده در آينده بيشتر خواهد شد.
حميد سعادت در گفتوگو با خبرنگار «پارلماني» خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، افزود: زماني كه بحث توليد دانش به صورت مبحثي محوري مطرح ميشود با چالشهايي همچون كمبود بودجه تحقيقاتي روبرو ميشويم.
نماينده نجفآباد با اشاره به اينكه عليرغم تلاشهاي صورت گرفته توسط كميسيون، بودجه مناسبي براي پيشرفت كشور به امر تحقيقات تخصيص داده نشد، عنوان كرد: اين موضوع يكي از چالشهاي آموزش عالي است كه چالش بزرگتر عدم استفاده صحيح از همين بودجه اندك است و تحقيقات در كشور ما، نتيجهمحوري و كاربردي نيست.
وي چالش ديگر را فاصله زياد دانشگاهها با خارج از كشور ناميد و اذعان داشت: بهترين دانشگاههاي ما در بين 500 دانشگاه معتبر جهان هيچ جايگاهي ندارد.
عضو كميسيون آموزش با بيان اينكه در تخصيص بودجه به دانشگاهها كم لطفي شده است، گفت: اعتبارات فوق كم لطفي برنامهريزان و مسئولان را ميرساند و دانشگاهها بايد به دنبال كسب منابع جديد باشند و از اتكا به بودجه دولتي كه نهايتا از فروش نفت استحصال ميشود، خودداري كنند.
وي با اشاره به اينكه چنانچه روزي نفت تمام شود تكليف دانشگاهها چه ميشود؟ ادامه داد: دانشگاهها حتي با تخصيص بودجه نفت باز هم نميتوانند به اهداف كمي كه در برنامه چشمانداز بيست ساله پيشبيني شده، برسند.
سعادت بهترين راهكار در اين زمينه را اتصال دانشگاهها به مراكز صنعتي خارج از دانشگاه دانست و گفت: به اين ترتيب از خروج بودجه جهت خريداري دستگاههاي صنعتي قديمي كشورهاي پيشرفته ممانعت و بودجه فوق به دانشگاهها سرازير ميشود. همچنين از مسايل اجتماعي و فرهنگي كه عواقب آن را در جاهايي ديگر همچون زندانها و تنشهاي اجتماعي و سياسي ميبينيم، جلوگيري ميشود.
وي فعاليت دانشگاهها در سال 85 را خوب ارزيابي كرد و گفت: در اين سال ضريب پوشش دانشجويي مناسب بوده اما در مسير كيفيت حركت نكردهايم و محصول دانشگاههاي ما بايد در توليد علم، حداقل در مجلات علمي معتبر چاپ شود، چرا كه هم اكنون در سطح منطقه و با همسايگان فاصله داريم و اين نشان ميدهد در مسير كيفيت و رسيدن به آن حركت نميكنيم.
سعادت انتقادات وارده به دانشگاه آزاد را به لحاظ نوآوري اين دانشگاه دانست و گفت: چالش موجود تنها در اين دولت بوجود نيامده، بلكه حتي در دولتهاي موسس اين دانشگاه نيز وجود داشته، اما اكنون بيشتر شده است.
وي ديگر چالشهاي اين دانشگاه را شهريه دانشجويي و رقابتي شدن دانشگاهها ناميد و اظهار داشت: پذيرفتن رقيب در آموزش عالي امري اشتباه است، و نبايد به عنوان يك رقيب يكديگر رااز صحنه بيرون كنيم كه متاسفانه هم اكنون اين ديدگاه حاكم است.
سعادت در خصوص وام شهريه دانشجويي نيز تصريح كرد: شهريه فوق از ديد خانوادهها بالاست، اما از نگاه هزينههاي تمام شده در آموزش عالي پايين است، و در اين رابطه دولت بايد وارد و با پرداخت وام به خانوادههاي كم درآمد كمك كند.
٠٩:٥٦ ٢٧/٠١/١٣٨٦