يك كارشناس فنآوري اطلاعات:
بيشتر بودجهي IT صرف فعاليتهاي اجرايي و خريد تجهيزات ميشود
به عقيدهي يك كارشناس، در شرايطي كه مردم متقاضي IT نيستند و كار سيستمها كماكان به صورت دستي انجام ميشود؛ بيشتر بودجهي IT به سمت فعاليتهاي اجرايي و خريد تجهيزات ميرود و همچنان كمترين سرمايهگذاري در بخشهاي پژوهشي، آموزشي و فرهنگسازي انجام ميشود و اين نشان ميدهد كه بودجه به جاي بازدهي به نوعي اسراف شده است.
محمد مصلايي در گفتوگو با خبرنگار فنآوري اطلاعات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: از لحاظ دريافت امكانات و سرعت كيفيت كار، بودجه معمولا صرف هزينهها ميشود اما اگر راهكارها از طريق IT باشند، جامعه به سرعت به توسعه دست مييابند زيرا IT ارتباط مستقيمي با توسعه دارد و هر چه توسعهيافتگي بيشتر باشد جايگاه IT در آن بالاتر است.
وي ادامه داد: اگر معدلي از كل كاركرد سازماني يا جامعه داشته باشيم، هنوز با بحث فنآوري اطلاعات درگيريم و براي استفاده از اين تكنولوژي شاهد مشكلات زيادي خواهيم بود اما ميتوان براي تقسيمبندي بودجه به سمت فرهنگسازي، آموزش، پژوهش و فعاليتهاي اجرايي حركت كرد.
به گفتهي او تاكنون بودجه بيشتر صرف فعاليتهاي اجرايي شده است و توسعه در اين حوزه را روي مباحث تلفن همراه قرار داده است اما تقاضا براي بهرهگيري از امكاناتي چون ديتا، فكس و اينترنت بر روي تلفن همراه زياد نيست.
او معتقد است: خريد دستگاههاي مدرن نشان از بالا بردن جايگاه IT در سازمانها نيست، داشتن تجهيزات لازم است اما فرهنگ استفاده را تضمين نميكند و كاربران بايد متقاضي برخورداري از خدمات با كيفيت باشند؛ در اين راستا از منظر مجلس ابتدا نگاه به نتيجه مهم است.
مصلايي تصريح كرد: مراكز تصميمگيري متعددي وجود دارد البته حركت به سمت يكپارچه شدن پيش ميرود كه شوراي انقلاب فرهنگي بايد در فعاليتهاي پژوهشي كشور خط بدهد و مباحث اجرايي را وزارت ICT انجام ميدهد؛ اين ارگانها داراي خط سير كاملا مجزايي هستند كه بايد ديدشان نزديك تر شده و مطابق نيازهاي موجود، بسترها را فراهم كند و اين باعث ميشود كه بودجه هوشمندانه و با ديد رو به آينده صرف شود.
او ادامه داد: يكي از دلايل اين كه پولهاي خرج شده براي تجهيزات بازدهي نداشته اين است كه براي هزينهي نگهداري از تجهيزات تفكري نشده است و در مواردي كه بودجه در جاي غلط هزينه شده و بهره برداري هم به همراه نداشته است، به تحليلهاي درستي نياز وجود دارد كه متاسفانه يا روند كند است و يا جدي گرفته نميشود كه به سطح مديريت اجرايي ما برميگردد كه به بهرهوري بالا اهميت نميدهند.
او ادامه داد: با توجه به كم بودن بودجه در سال 86 كه در سطح مملكتي تاثيرات منفي خواهد داشت، سازمان مديريت و برنامهريزي بايد بتواند پايهگذار تامين نيازهاي سازماني بر اساس اصول باشد، اين كه نيازها چه چيزي را برطرف ميكند، چه بروكراسي را اضافه ميكند اما بايد مديران در يك سطحي تحليل كنند.
مصلايي با اشاره به اين كه مديران به نياز سازماني اشراف كامل ندارند گفت: طبيعتا اين مدير قدرت خرج بودجه را به طور صحيح ندارد و درخواستها را طبق اولويت مد نظر خود ميبينند اما از ديگر دلايل كندي روند اين است كه بودجه دير به دست دولت ميرسد و باعث ميشود كه دولت در چيدن برنامهي يك سال كاهلي كند و براي بودجهي خود در طول سال فكري نميكنند.
او خاطر نشان كرد: بخش خصوصي نظير تشكلهاي صنف انفورماتيك ايده و راهكار ارايه نميكند كه اين باعث ميشود در توسعه و آموزش و پژوهش در جا بزنيم و به نسبت تواناييهاي ايرانيها كمتر پيش برويم و از طرفي توانايي جذب نيروها را نداريم.
او معتقد است: در آخرين گرهي پيوند فارغالتحصيلان دانشگاهي با بازار كار بيبرنامه عمل ميشود و نبود برنامه براي جذب فارغ التحصيلان باعث ميشود آخرين گره را سهم ساير كشورها شود و آنها بدون سرمايهگذاري 20 ساله براي آموزش نيروهاي متخصص از آنها بهره برداري كنند.
٠٩:٥٣ ٠٢/٠٢/١٣٨٦