درنشست خبري ايسنا تشريح شد:
جزئيات بهرهمندي بيماران قطع نخاعي از دستاورد بيسابقه جراح ايراني مقيم آلمان
امكان كنترل سيستم تناسلي و ادرار با دستگاه جديد
پروفسور «نعمتي» جراح برجسته مغز و اعصاب و رييس كلينيك جراحي مغز و اعصاب بيمارستان آموزشي دانشگاه «بن» آلمان براي نخستين بار در جهان موفق به ابداع دستگاهي شد كه با بهرهگيري از آن ضمن رفع مشكل كنترل ادرار و مدفوع بيماران قطع نخاع، امكان برقراري روابط جنسي طبيعي در آنها فراهم ميشود.
به گزارش خبرنگار علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا) ، پروفسور «محمد نبي نعمتي» در نشست خبري سرويس «علمي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در تشريح اين دستاورد جديد درماني و نحوه بهرهمندي بيماران از اين شيوه درماني، به خبرنگاران گفت: اين روش جديد كه حاصل شش سال تحقيق مستمر است طي سه سال اخير بر روي 120 بيمار قطع نخاع در بيمارستان «پروتستانت» دانشگاه بن آلمان استفاده شده كه نقش موثري در بهبود كيفيت زندگي اين گروه از بيماران داشته است.
عضو هيات علمي دانشكدههاي پزشكي دانشگاههاي هانوفر و بن آلمان با اشاره به مشكلات و رنجهاي ناشي از عدم كنترل اين بيماران بر عملكرد دستگاه تناسلي از جمله دفع ادرار و مدفوع و برقراري روابط زناشويي اظهار داشت: با توجه به افزايش فزاينده آمار مصدومان قطع نخاعي در جهان از جمله در ايران كه آمار تصادفات و سوانح رانندگي بالا بوده و با جمعيت زيادي از جانبازان جنگي و مصدومان سوانح مختلف مواجه است، گسترش كاربرد اين روش كه كارايي موثر آن در بخش اعظمي از بيماران به اثبات رسيده، ميتواند كمك موثري در بهبود كيفيت زندگي شمار زيادي از آنها باشد.
پروفسور نعمتي در تشريح روش ابداعي گفت: اين دستگاه شامل يك سوند به صورت رشتهاي انعطاف پذير است كه با يك عمل جراحي بسته با بيهوشي كوتاه مدت (و يا به صورت سرپايي) از ناحيه مياني نشيمنگاه وارد كانال نخاع شده و دور نخاع - در ناحيهاي كه كنترل عملكرد دستگاه تناسلي را بر عهده دارد - گره ميخورد. بخش ديگر سيستم دستگاه گيرندهاي است كه در داخل بدن در ناحيه زير شكم كاشته ميشود و از طريق يك دستگاه فرستنده كوچك كه به وسيله بيمار كنترل ميشود، فعال شده و با ارسال امواج الكترومغناطيسي، سوند را در كه بين ريشههاي S1 تا S4 نخاع بيمار قرار گرفته، تحريك و به اين ترتيب به بيمار امكان ميدهد هر زمان كه نياز به دفع يا برقراري رابطه جنسي داشت با تحريك بخشهاي كنترلي در نخاع، بخشهاي مربوطه را در بدن فعال كند.
وي خاطرنشان كرد: به اين ترتيب معلولان قطع نخاعي قادر خواهند بود همانند افراد طبيعي، بر دفع ادرار و مدفوع خود كنترل داشته باشند.
پروفسور نعمتي با بيان اين كه اين روش درماني تاكنون بر روي 120 بيمار از آلمان و كشورهاي ديگر از جمله مجروحان فلسطيني با موفقيت استفاده شده، اظهار كرد: اين افراد از مصدومان قطع نخاعي يا بيماراني بودهاند كه به دلايل مختلف با اختلال در عملكرد دستگاه تناسلي مواجه بودهاند كه پس از انجام عمل، مشكل 80 درصد از آنها كاملا رفع شده و 20 درصد بقيه كساني بودهاند كه محل ضايعه در ستون فقرات و نخاع آنها مربوط به بخشهاي فوقاني بوده كه البته خوشبختانه محل ضايعه در عمده مصدومان سوانح رانندگي در بخشهاي پاييني نخاع است كه اين روش به خوبي در آنها جواب ميدهد.
به گزارش ايسنا، وي تاكيد كرد: اين دستگاه بدون هرگونه مشكل يا عوارض خاص به طور دائمي در بدن بيمار كاشته شده و باتري آن هم تا 10 سال دوام دارد كه باتري نيز به سادگي و با ايجاد شكاف كوچكي در بالاي شكم بيمار تعويض ميشود.
استاد جراحي مغز و اعصاب دانشگاه بن در ادامه درباره هزينه انجام اين عمل گفت: دستگاه مورد نياز در اين روش توسط يك شركت آلماني توليد و با قيمتي حدود 5/4 تا 5 ميليون تومان عرضه ميشود كه پيشبيني ميشود طي دو، سه سال آينده با افزايش متقاضيان، قيمت دستگاه به نصف كاهش يابد.
اين جراح برجسته ايراني كه هر ساله براي درمان بيماران به ايران ميآيد در پايان با اعلام آمادگي براي انجام عمل جراحي مربوط به اين روش در ايران و آموزش آن به جراحان به منظور فراهم شدن امكان بهرهمندي جانبازان و معلولان ايراني از اين روش بديع بهبود كيفيت زندگي، تصريح كرد: عمل جراحي در يك مرحله در مدت حدود يك ساعت و نيم صورت ميگيرد و طي دو هفته با مراجعه بيمار، عملكرد دستگاه نصب شده در بدن بيمار كنترل ميشود و پس از آن بيمار نيازي به مراجعه به بيمارستان براي كنترل دستگاه نخواهد داشت.
١٣:١٨ ١٦/٠٢/١٣٨٦