مدرس دانشگاه علم و صنعت:
در موج جهاني شدن نبايد هويت تاريخي ما گم شود
توسعه گردشگري يکي از محورهاي توسعه پايدار است
مدرس دانشگاه علم و صنعت گفت: آنچه در بستر سازي گردشگري و شهرسازي بايد مورد توجه قرار گيرد اين است که همسو شدن با موج جهاني فرهنگ و هويت تاريخي ما را به عنوان خرده فرهنگ ناديده نگيرند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) منطقه مرکزي ، دکتر اسماعيل شيعه در همايش بررسي قابليتها، موانع و راهکارهاي توسعه گردشگري استان مرکزي در دانشگاه اراک گفت: نبايد به بناها و آثار تاريخي فقط انديشيد که حفظ تاريخ و فرهنگ و اصالت و هويت نسل گذشته و انتقال آن به نسل آينده ، يکي از وظايف سازمان ميزاث فرهنگي و گردشگري است.
وي با بيان اينکه ايران سرزمين متمدن فرهنگي با سابقهي هفت هزار ساله است به مفهوم رشد وتوسعه اشاره کرد و افزود: آنچه امروز توسعه Development است اتفاق نميافتد مگر اينکه اصول توسعه با جميع ويژگيها همراه باشد.
وي تصريح کرد:توسعه يافتگي در بعد توسعه گردشگري يکي از محورهاي توسعه است که عوامل وقوع آن فراهم کردن بستر گردشگري با تقويت نهادهاي مربوط و ايجادساختار، معيارها و امکانات در هر منطقه باشد.
استاد دانشگاه علم و صنعت در ادامه سخنراني خود به پتانسيلهاي توسعه گردشگري با توجه به ويژگيهاي منطقهاي و محلي اشاره کرد وگفت: حفظ بناهاي تاريخي و توجه به پتانسيلهاي منطقه و ايجاد زيرساختها به طور مثال استان مرکزي با داشتن طبيعت زيبا ، واقع شدن در محور ارتباطي استانهاي لرستان، اصفهان ، قم ، تهران و همدان ، قطب صنعتي و شهرهاي تاريخي جذابيتهايي دارد که دراستان هاي ديگر وجود ندارد وبايد به مختصات توسعه گردشگري خاص هر منطقه توجه کرد.
وي افزود: فکر نکنيم تخريب بناهاي تاريخي يا تحت الشعاع قراردادن بافت تاريخي وقديمي شهرها فقط تخريب يک بناست بلکه تخريب بستر توسعه يا يکي از عوامل توسعه گردشگري به عنوان بسترتوسعه است چرا که از همان بنا در بحث گردشگري به عنوان عامل توسعه واقتصادي ، ايجاد اشتغال ياد ميشود.
او تاکيد کرد: گردشگري به شهري يا روستايي يا منطقهاي سفر مي کند در واقع انتخاب ميکند که به ديدن جايي برود که در شهر يا منطقه خود ندارند و دنبال شرايط مطلوب است و تخريب هر بناي تاريخي مانند آنچه در تخريب بناهاي تاريخي ساختمان شهرداري اراک يا ساخت پل آهني در بافت تاريخي شهر اراک اتفاق افتاد يا تخريب فضاي سبزاراک که بيش از 60 درصد فضاي جذاب براي گردشگران خوزستان و جنوب بود، عاملي در جهت عقب انداختن جريان توسعه پايدار در اين شهر بود.
وي استان مرکزي را استاني با قابليت و جذابيت براي گردشگران صنعتي ، طبيعت گردي و سرزمين تاريخي مردان سياست و ديني ، سرزمين صنايع دستي و قطب توليد محصولات دامپروري وکشاورزي بيان کرد که امروز بايد نگران از دست دادن صنايع دستي غني آن بود.
اين استاد دانشگاه در ادامهي همايش به مشکلات توسعهي گردشگري اشاره کرد وگفت: مشکلات فرهنگي واجتماعي شامل نداشتن نگرش قومي به تمام قوميتها، چشم انداز زيباي شهري يا محوطه سازي وارائه سرويس خدمات در شهرها امکانات بهداشتي ويژه براي مسافران وگردشگران است.
او هدف توسعه گردشگري را در راستاي رسيدن به توسعه پايدار اعلام کرد و افزود: بهبود شرايط جامعه پذيرنده گردشگران، رعايت مساوات بين نسلها، حفظ محيط زيست ، حفظ يکپارچگي فرهنگي و ايجاد ساز و کار فرهنگي محلي، منطقهاي و ملي ازاهداف اين توسعه است.
وي راهکار توسعه گردشگري را دراستان مرکزي با توجه به ابعاد فرهنگي ،اجتماعي ، طبيعي، بهداشتي و درمان ،زيباسازي، تاريخي، گسترش موزه ها و حفظ بناها ، پالايش فضاهاي موجود و معرفي هويت تاريخي، رفع موانع اداري و انجام تبليغات رسانهاي براي معرفي جاذبه هاي گردشگري بيان کرد.
دکتر شيعه در پايان گفت: رسيدن به توسعه پايدار در بحث توسعه گردشگري تقويت و حفظ بنيانهاي تاريخي همچون آثار تاريخي قبل و بعد از اسلام، ايجاد فستيوالها و تقويب بسترهاي گردشگري، حفظ هويت فرهنگي و تاريخي وسياست تمرکز زدايي است.
١٠:٢٨ ٣١/٠٢/١٣٨٦