يك پژوهشگر:
تفكر و بررسي علمي ساختار يك شيء از خود شيء مهمتر است
يک پژوهشگر تاكيد كرد: آثار و مناطق باستاني از هزارههاي مختلف فقط به مردم هر دوره متعلق نيستند، بلكه واسطهاي بين گذشته و آيندهاند و انتقال شايستهي آنها به نسلهاي ديگر ضروري است.
منوچهر آرين در گفتوگو با خبرنگار بخش ميراث فرهنگي خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) در خراسان رضوي، افزود: يك قطعهي تاريخي در موزه، فقط يك شيء عتيقه نيست، همچنان كه نگهداري صرف آن در ويترين و نمايش آن كافي نيست. تفكر و بررسي علمي ساختار و درك باور دروني در هر شيء است كه از خود شيء مهمتر است.
وي بر برگزاري بحثهاي تخصصي در موزهها و گسترش آموزش، پژوهش و مقالهنويسي تاكيد كرد و گفت: موزهها مكاني براي ارتباط بين حال و گذشتهاند. اشياي تاريخي در موزهها، زندگي مردم، سير پيشرفت ابزار و جانمايهي هنر و هنرمندان را در هر عصر و دوره نشان ميدهند.
او به ارزش محوطههاي تاريخي و جريان انتقال تاريخ در آنها اشاره و بيان كرد: در موزههاي برخي كشورها، اشياي گرانقدري را متعلق به تاريخ مرز و بوم ايران ميبينيم؛ اما مناطق و محوطههاي باستاني كه آن اشيا در آنجا كشف شدهاند و مطالعهي روند سير انتقال تاريخ در اين مكانها، ارزش فزونتري نسبت به خود اشيا دارند كه نبايد از آن غافل شد.
آرين با اشاره به به حفاريهاي غير مجاز در محوطههاي تاريخي، افزود: آثار و مناطق باستاني از هزارههاي مختلف فقط متعلق به مردم هر دوره نيستند، بلكه واسطهاي بين گذشته و آيندهاند و انتقال شايستهي آنها به نسلهاي ديگر ضروري است.
وي قطع ارتباطات استاد و شاگرد را عامل گمگشتگيهاي فرهنگي ارزيابي كرد و ادامه داد: معماري گذشته از تاثير انتقال شغل و فن پدر به پسر بود كه از نسلي به نسل ديگر، رمز و رموز كار آموخته ميشد. اكنون اين امر بر دوش استادهاي دانشگاهها و متخصصان است كه متاسفانه بسيار كمرنگ شده و ارتباط آشفتهاي را بهوجود آورده است كه نه فرهنگ قديمي را حفظ كرده و نه فرهنگ جديد تحميلي اروپايي و آمريكايي را انتقال داده است.
او بر اهميت مسايل تخصصي، علمي و فرهنگي تاكيد و اضافه كرد: بايد به فن و تخصص كارشناسان و استادهاي كهن ميراث فرهنگي و باستانشناسي ارج نهاده و از تجربيات آنها در تربيت متخصصان جديد استفاده شود. مسايل فرهنگي بايد در چارچوب مسايل سياسي شناخته و در تصميمگيريهاي دولت گنجانده شوند.
اين پژوهشگر دربارهي ارتباطات فرهنگي بين موزهها، گفت: اشياي تاريخي وابستگيهاي هنري و علمي دارند و موزهها با ارتباطات زنجيرهيي در جهت كامل كردن و پيشرفت تحقيقات باستانشناسي و فرهنگشناسي موثرند.
وي با اشاره به به رفع ابهام يا تغيير برخي نظريات در جريان پيشرفت علم، اظهار داشت: در فرهنگيابي يا تعلق افتخارات فرهنگي به ملتها، حق ايرانيان بسيار پايمال شده است. بايد ميراثي را كه از گذشته با انگيزه و زحمت بهدست ما رسيده است، پاس بداريم و هويت خود را دوباره پيدا كنيم.
او روند حركت موزههاي كشور را روبه رشد دانست و بيان كرد: هرچند تعداد موزههاي كشور نسبت به ديگر كشورهاي تاراجگر مانند موزهي لندن و لوور كمتر است، اما روند روبه رشدي دارد. هرچه تعداد موزهها بيشتر باشد، آثار موجود در خزانهها بهتر و شايستهتر بهنمايش درخواهند آمد.
آرين افزود: سازههاي كهن مانند خانههاي قديمي و كارروانسرها بهعنوان موزه ميتوانند استفاده شوند كه مورد استقبال مردم و گردشگران قرار خواهند گرفت.
وي نيروي مردمي را در حفظ آثار تاريخي، بهترين و پراهميتترين نيرو ارزيابي و اضافه كرد: آگاهيرساني از طريق رسانههاي جمعي عامل جلب توجه مردم به حفظ گذشتهي خود است. فضاهاي بصري شهري چون بيلبوردها، راديو و تلويزيون نيز در اين ميان نقش بهسزايي دارند.
١١:٥٦ ٠٢/٠٣/١٣٨٦