با هدف دستيابي به فن آوري ساخت انواع جديد زيردريايي
پژوهشگران دانشگاه تهران دو نوع «ميکروزيردريايي» ساختند
پژوهشگران پرديس فني دانشگاه تهران با الگوبرداري از طبيعت حرکت جانوران دريايي، دو نوع ميکروزيردريايي طراحي کرده و ساختند.
دكتر عقيل يوسفي كما، عضو هيات علمي دانشكده مهندسي مكانيك دانشگاه تهران و مجري طرح با اعلام اين مطلب به خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) گفت: هدف اصلي در اين طرح تقليد از مكانيزم هاي طبيعي در عملياتي نظير عمليات شناسايي، تجسس، كنترل سلامت سازههاي دريايي، عمليات نجات و عمليات انتحاري ميباشد.
وي با بيان اين كه گستره اقيانوس هاي جهان توجه زيادي پيرامون منابع طبيعي، محيطهاي زيستي، عمليات نظامي و پروژههاي علمي را به خود جلب كرده و احتياج بيش از پيش به استفاده از سيستمهاي روباتيك زيردريايي آشكارتر شده است، تصريح كرد: امروزه طراحي رباتها و وسايل نقليه زيردريايي كه بر پايه تقليد از موجودات آبزي ميباشد توجه محققان را به دلايل بسياري به خود جلب كرده است كه از عمده مزاياي آن افزايش كارايي اين سيستم ها در عين كاهش احتمال رديابي اين وسايل نقليه زير دريايي ميباشد.
دكتر يوسفي كما در ادامه با اشاره به مدل سازي و ساخت ربات ماهي به عنوان موضوع مورد بررسي در اين طرح گفت: از جمله موضوعات مورد بررسي در اين تحقيقات ساخت يک ربات ماهي با تقليد از کوسه ماهي است كه بالاترين نسبت سرعت به طول را در بين تمامي آبزيان دارد. شبيه سازي مكانيزم هاي حركت و اجزا صلب اين ربات سه درجه آزادي در نرم افزار ADAMS و مدل سازي هيدرو ديناميكي نيز در كنار مدل سازي سازهاي در نرم افزار FLUENT انجام شده و سرانجام با استفاده از نتايج مدل سازيهاي مذكور، نمونهاي به طول 46 سانتيمتر و وزن 1700 گرم ساخته شده است.
وي تصريح کرد: در بخش ديگري از اين تحقيقات به مدل سازي و ساخت يک ميکروزيردريايي ديگر با الهام از حرکت سفره ماهي اقدام شده است. زيردريايي ها عموما به دليل فرکانس توليد شده توسط موتورهاي پروانه آنها از طريق رادار رديابي مي شوند که هدف اين پروژه دستيابي به دانش طراحي و ساخت انواع جديدي از زيردريايي هاي بدون سرنشين و با حداقل رديابي است.
اين ميکروزيردريايي که با ايده بال زدن در آب طراحي شده و از تعادل و پايداري بالايي برخوردار است، به سهولت دور مي زند و قابليت مانوردهي بالايي نيز دارد.
يوسفي کما خاطرنشان کرد: نمونه ساخته شده 1100 گرم وزن دارد و 9 عدد سروموتور به عنوان عملگر در آن تعبيه شده است. اين ربات پس از طراحي سازه يي و آناليز هيدروديناميکي ساخته و با موفقيت تست شده است.
١١:٥٦ ٠٢/٠٣/١٣٨٦