٠٧:٢٦ ٠٦/٠٩/١٤٠٣
اخبار ديگر رسانه ها
لنکراني در معرفي دستاورد اخيرمحققان کشور:
«كارت ژنتيكي فناناپذير»زمينه پيشرفت درعلوم ژنتيك رافراهم مي کند
نگاه دولت به بودجه‌ پژوهشي غيرانقباضي وتوسعه يي است

وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي دستيابي به فن آوري«كارت شناسايي فناناپذيرژنتيكي» توسط دانشمندان زيست فن آوري را گامي مهم در راستاي پيشرفت هر چه بيشتر در زمينه علوم ژنتيك در کشور خواند که چه بسا اگر انگيزه هاي والاي معنوي در پاسخگويي به نيازهاي خانواده هاي معظم شهداي جاويدالاثر در محققان اين طرح وجود نداشت، اجراي چنين طرح علمي پيشرفته اي ميسر نمي شد.
به گزارش خبرنگار «فن آوري» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) ، «کارت ژنتيكي فناناپذير» دستاورد علمي تازه محققان کشور ماست که با تلاش پژوهشگران دانشگاه هاي امام حسين (ع) و بقيه‌الله (عج) و همكاري جمعي ديگر از محققان زيست فن آوري کشور همگام با برخي از پيشرفته ترين کشورهاي جهان به منظور كمك به تشخيص هويت جان‌باختگان سوانح، نيروهاي مسلح و گروه‌هاي شغلي در معرض خطر در کشور اجرا شده است.
با اجراي كامل اين طرح که شامل صدور کارت اطلاعات ژنتيكي براي نيروهاي مسلح و ساير گروه هاي هدف و ثبت اين اطلاعات در بانک هاي اطلاعاتي مربوطه است، امكان تشخيص هويت افرادي كه در معرض سوانح و خطراتي چون سقوط هواپيما، آتش‌سوزي، انفجار، زلزله، سيل و ... قرار دارند به سهولت فراهم مي‌شود. به موازات اين طرح با توجه به اهميت شناسايي شهداي گمنام، کار ثبت اطلاعات ژنتيكي آنها با استفاده از استخوان‌ها و بقاياي پيكرهاي مطهر به دست آمده توسط گروه‌هاي تفحص از مدت ها قبل آغاز و از طرف ديگر بانك اطلاعات گسترده‌اي از مشخصات ژنتيكي خانواده‌هاي شهداي جاويدالاثر در حال تهيه است كه بتوان با تطبيق اطلاعات اين بانك با مشخصات ژنتيكي در حال جمع‌آوري از شهداي گمنام كمك موثري به شناسايي هويت آنها و پايان انتظار خانواده‌هاي معظم اين شهدا کرد.
دكتر کامران باقري لنكراني روز پنج شنبه در افتتاحيه نخستين همايش تخصصي تعيين هويت ژنتيكي و معرفي اين طرح اظهار داشت: امروز خوشحاليم كه در سالروز آزادي خرمشهر شاهد به ثمر رسيدن يكي از دستاوردهاي مهم در زمينه علوم ژنتيك در دانشگاه بقيه‌الله (عج) باشيم زيرا بحث علم ژنتيك از علومي است كه در دهه اخير با نگاهي جامع و پرمعنا به آن توجه مي‌كنند و آشنايي با متون و استفاده از آن مي‌تواند در بسياري از زمينه‌هاي تحقيقاتي و پژوهشي و حتي صنعتي و آينده علمي كشور مؤثر باشد.
وزير بهداشت با بيان اين كه اطلاع يافتن از اين فن آوري روز دنيا نيازمند كار دقيق و تلاش شبانه روزي متخصصان و محققان كشور است اظهار داشت: شايد اگر ما موتور محرك پاسخ گو بودن نسبت به خانواده هاي شهداي جاويدان اثرمان را نداشتيم سختي كار باعث مي‌شد كه دانشمندان ما اين كار را ادامه ندهند ولي با اين انگيزه، اين كار را با جديت و انگيزه بيشتر پيش برند و شايد بسيار زودتر از آن كه فكر مي‌كرديم امروز شاهديم كه كار با سرعت و جديت بسيار زيادي به پيش مي‌رود و قطعا چون با نيت الهي همراه بوده است درهاي بسته بسيار سريعتر گشوده شده و ما الان صاحب اين فن آوري هستيم و مي‌توانيم آن را خيلي راحت و به صورت بومي انجام دهيم.
دكتر باقري لنكراني اثرات اين فن آوري را در حوادث و بلاياي طبيعي و پزشكي قانوني عنوان و تصريح كرد: با تلاش محققان داخلي توانستيم اين فن آوري را در كشور بومي كنيم و مي‌توان ضمن بركاتي كه خواهد داشت و تكليف بسياري را در اين زمينه روشن خواهد كرد درس خواستن و توانستن را نيز از آن بياموزيم.
وي در ادامه با يادي از مرحوم دكتر كاظمي آشتياني در موسسه رويان و دستاوردهاي اين موسسه، خاطر نشان كرد: خوشبختانه كشور ما به خصوص در دهه گذشته توانسته است پيشرفتهاي چشمگيري در زمينه ژنتيك انساني داشته باشد كه يك سري از فعاليتهاي آن نيز در موسسه رويان صورت مي‌گيرد، يكي از آنها دستيابي كشور به فناوري سلولهاي بنيادي و كلونينگ است كه براي كشور ما مسيرهاي روشني ترسيم مي‌كند و اميدواريم با همت دانشمندان شاهد قوت و جديت در پيمايش اين مسيرها باشيم.
امروز كشوري مي‌تواند مستقل بماند كه علم را به صورت بومي در اختيار بگيرد
وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي در ادامه با بيان اين که امروز استقلال کشورها در گرو عالم بودن و بومي کردن علم است به اين سخن مقام معظم رهبري اشاره کرد که علم و دانايي را يکي از ابزارهاي قدرت نظام سلطه کنوني عنوان کرده اند و گفت: اگر بخواهيم كشور ما عزيز و مستقل باقي بماند بايد يكي از مهمترين اهدافمان رشد و توسعه علمي كشور باشد و نگاه ما به علم و دانش فقط براي پرستيژ علمي براي خودمان نباشد و به آن به عنوان وظيفه شرعي و تكليف الهي نگاه كنيم و تمام توانمان را در اين عرصه به كار بگيريم.
صحنه جهاد علمي امروز همان صحنه جنگ سال هاي گذشته است كه همه بايد ايثارگرانه تلاش كنند
وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي همچنين ادامه داد: بايد توجه ما به خصوص محققان به اولويتهاي كشور باشد زيرا صحنه جهاد علمي امروز همان صحنه جنگ سالهاي گذشته است كه بايد ايثارگرانه تلاش كنيم و اين كه بخواهيم صرفا از ديگران كپي برداري كنيم به هيچ عنوان جواب نخواهد داد. ممكن است شروع هر نهضت علمي از كپي برداري باشد مانند صدر اسلام كه با نهضت ترجمه آغاز کرد اما در فاصله بسيار بسيار كوتاهي پرچمداران علم شدند.
وي افزود: ما نبايد يادمان برود كه نگاهمان به علم فقط كپي برداري نيست و بايد به گونه‌اي باشد كه آن را به يك جوشش در ميان خودمان تبديل و آن را بومي سازي كنيم و اين را به عنوان هدف پيش روي خود قرار داده‌ايم.
نگاه دولت به بودجه‌هاي پژوهشي نگاهي غير انقباضي است
دكتر باقري لنكراني در ادامه خاطر نشان كرد: من از اين فرصت استفاده مي‌ كنم و اعلام مي‌كنم كه دولت وظيفه خود مي‌داند كه از تحقيقات در همه زمينه‌هايي كه راهگشاي مشكلات كشور است با جديت حمايت كند. همان گونه كه بودجه تحقيقات در علوم پزشكي در سال 85 نسبت به سال 84 تقريبا دو نيم برابر شد و از 40 ميليارد تومان به 100 ميليارد افزايش يافت امسال نيز علي رغم اين كه نگاه دولت به بودجه همه بخش ها به لحاظ شرايطي كه حس مي‌كرد نگاهي انقباضي بود در بحث تحقيقات نگاهي توسعه يي داشت و بودجه را افزايش داده و با وجود اين افزايش بودجه به تمام دستگاه ها هم تكليف كرد كه حداقل يك درصد بودجه‌هايشان را - تا سقف چهار درصد - صرف تحقيقات کنند و به اين ترتيب يك فضاي تامين منابع جدي و جديد را براي تحقيقات ايجاد كرد.
به گزارش ايسنا، وزير بهداشت با اشاره به تشكيل معاونت تحقيقات و فن آوري رييس جمهور و تاكيد رييس جمهور بر حمايت از طرحهاي تحقيقاتي كاربردي تصريح كرد: عزم عمومي كشور و از همه بالاتر نگاه رهبر معظم انقلاب اسلامي كه چشم انداز 50 ساله تحقيقات را روشن كردند فضايي را در كشور به وجود آورده است كه هيچ محققي نتواند عذر و بهانه بياورد كه من مي‌خواستم كاري را انجام دهم ولي نشد و الان بايد همه عزم و تلاش ها اين باشد كه كشورمان را به پيش ببريم .
وي در ادامه مراسم افتتاحيه نخستين همايش تخصصي تعيين هويت ژنتيكي ابراز اميدواري کرد که پژوهشگران ما از اين فرصت بزرگ به نحو مطلوب استفاده كنند و شاهد باشيم كه نشاط تحقيقاتي روز به روز در كشور بيشتر شود. همانطور كه آثار و نمايه‌ها اين را نشان مي‌دهد مثلا در سال 2006 تعداد مقالات علوم پزشكي نسبت به سال قبل بيش از 20 درصد رشد داشته که نشان دهنده حركت پرشتاب در زمينه علوم است.
تداوم رشد پرشتاب علمي كشور مستلزم دستيابي به راه هاي ميانبر است
وزير بهداشت، درمان و آموزش پزشكي رشد پرشتاب علمي كشور را مستلزم يافتن راه هاي ميانبر عنوان كرد و افزود: خوشبختانه اين مورد نيز مانند ساير موارد مورد توجه محققان كشور ما بوده است و در بسياري از فن آوري هاي جديد شاهد فاصله بسيار كم با دنيا هستيم و چه بسا در بعضي موارد حرفهاي نويي نيز براي گفتن داريم. از محققين انتظار مي رود كه در اين زمينه طرح هاي بيشتر و جدي‌تري ارائه دهند.
تشکيل ستاد فن آوري هاي نوين وزارت بهداشت و تصويب رشته جديد «نانوفن آوري ژنتيكي»
دكتر باقري لنكراني با اشاره به تشكيل ستاد فن آورهاي نوين در وزارت بهداشت، تاكيد كرد: اين ستاد، فن آوري هاي نوين مانند بيوتكنولوژي و نانوتكنولوژي را در بر مي‌گيرد. يكي از نمونه فعاليت هاي اين ستاد ايجاد رشته تحصيلي جديد نانوتكنولوژي ژنتيكي است كه اخيرا تصويب شده و پذيراي دانشجو است. همچنين بيوتكنولوژي را كه از سنوات قبل داشتيم گسترش داده و گرايش هاي مختلف در آن به وجود آورده ايم كه اگر در اين زمينه سرمايه گذاري جدي‌تري صورت بگيرد حتما آثار و فوايد آن چنين سريع خودش را نشان خواهد داد و اين جزء زمينه‌هاي ميانبر توسعه علمي كشور خواهد بود.
وي در پايان با تقدير از محققان و متخصصان طرح کارت ژنتيكي فناناپذير اظهار داشت:اين طرح بسيار باارزش است اما نبايد نگاهمان به اين پروژه، نگاهي توقفي باشد بلكه نيازمند نگاه توسعه‌ يي است كه تا بتواند پايه يك سري فعاليتهاي ديگر در زمينه ژنتيك و تحقيقات ژنتيك مولكولي و ژنتيك انساني شود.

١١:٥٣ ٠٤/٠٣/١٣٨٦
عناوين اصلي
معرفي جهاد دانشگاهي
تشکيلات جهاد دانشگاهي
اخبار جهاد دانشگاهي
انتشارات
اعضاء
نام کاربر
رمز عبور
نظر خواهي
کدامیک از فعالیت های جهاددانشگاهی در پیشبرد توسعه همه جانبه کشور موثرتر می باشند؟
تمامي حقوق متعلق به جهاد دانشگاهي مي باشد