چاپ مقاله يك پژوهشگر ايراني در معتبرترين مجله علمي جهان
بيوشيميست ايراني دانشگاه «هوکايدو» موفق به كشف مكانيزم عملكرد باكتري عامل سرطان معده شد
مقاله دانشجوي ايراني دانشگاه «هوكايدو» ژاپن در خصوص مكانيزم عملكرد باكتري عامل سرطان در غير قطبي كردن سلول هاي «اپيتليال» معده در شماره هفته گذشته مجله «نيچر» ــ معتبرترين نشريه علمي جهان ــ به چاپ رسيد.
ايرج سعادت، عضو هيات علمي دانشگاه شيراز و دانشجوي دكتري بيوشيمي دانشگاه «هوكايدو» ژاپن در گفتوگو با خبرنگار «پژوهشي» خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا) اظهار داشت: در تحقيقات اين مقاله که با همکاري گروهي از محققان ژاپني انجام شده، براي نخستين بار مكانيزم عملكرد باكتري هليكوباکترپيلوري در از بين بردن قطبيت سلول هاي «اپيتليال» معده مشخص شده كه اين پديده به التهاب و زخم معده و در نهايت بروز سرطان در آن منجر ميشود.
وي خاطر نشان كرد: يك سويه از باكتري قدرت بيماري زايي بيشتري دارد كه تمايز آن با سويه ديگر داشتن پروتئين CagA است و حدس زده ميشود اين پروتئين در بروز سرطاني معده نقش اساسي ايفاء ميكند. از سوي ديگر، پيش از اين اثبات شده بود كه از بين رفتن قطبيت سلولهاي معده يكي از نشانه هاي بروز بدخيمي يا سرطان است.
سعادت تصريح كرد: طبق بررسي هاي انجام شده پروتئين CagA از باكتري به درون سلول تزريق شده و سبب از بين رفتن قطبيت آن ميشود. در اين تحقيق مكانيزمي را ارائه کرده ايم كه نشان ميدهد پروتين چگونه باعث پاره شدن اتصال محكم سلولها و در نهايت تبديل آنها به سلولهاي غير قطبي ميشود.
دانشجوي ايراني دانشگاه هوكايدو خاطر نشان كرد: مکانيزم عملکرد باکتري به اين صورت است که پروتئين CagA در سلول به آنزيمي موسوم به PAR1 که نقشي اساسي در قطبيت سلول هاي «اپيتليال» ايفا مي کند، متصل شده و با غيرفعال کردن اين آنزيم به پاره شدن اتصال محکم بين سلول ها و در نهايت غيرقطبي شدن سلول هاي «اپيتليال» معده منجر مي شود.
وي در پايان با بيان اين که مکانيزم عملکرد «هليكوباکترپيلوري» در از بين بردن قطبيت سلول هاي «اپيتليال» تا پيش از اين مشخص نبوده است درباره نتايج احتمالي اين کشف در مبارزه با امراض معده به ايسنا گفت: طبق مطالعات انجام شده، غيرقطبي شدن سلول هاي «اپيتليال» معده اولين گام در سرطاني شدن اين عضو است و بنابراين شناسايي مکانيزم عملکرد عامل بروز اين مشکل مي تواند در ساخت داروهاي احتمالي براي مقابله با سرطان معده موثر باشد، البته بايد توجه داشت که مقالات منتشره در «نيچر» در مرز دانش هستند و رسيدن انها به مرحله کاربرد سال ها زمان بر است.
١٣:٢٤ ٠٦/٠٣/١٣٨٦