عضو هيات علمي دانشگاه:
مردم بايد در تمام برنامههاي توسعهي ICT در راس قرار بگيرند
عضو هيات علمي دانشگاه شيراز گفت: مردم بايد در تمام مدلهاي برنامهي ICT كشور در راس قرار بگيرند و برنامهها با در نظر گرفتن نياز آنها اجرايي شوند.
علياكبر صفوي در گفتوگو با خبرنگار فنآوري اطلاعات خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با اشاره به اهميت ريشهيابي ميزان اثربخشي توسعهي ICT در كشورها اظهار كرد: آمار نشان ميدهد تا سال 2005، نزديك به حدود50 درصد مردم جهان تلفن نداشتند و اين در حالي است كه تا دو سال گذشته، تلفن همراه دامنهي پوشش خود را به بيش از 70 درصد دنيا توسعه داد.
اين استاد دانشگاه دربارهي قدرت دسترسي به تكنولوژي IT در بين جوامع در حال توسعه گفت: پرداختن به امتياز صنعت IT در برنامهريزيها با ركود جهاني مواجه است و در كشورهاي در حال توسعه، رشد ICT آنطور كه بايد و شايد تاثيرگذار نبوده و بهرهگيري خوبي صورت نگرفته است.
وي تصريح كرد: بايد به دنبال ميزان اثرگذاري بروي ساير ابعاد توسعه در كشور رفت و تاكيد بر اين است كه دولت بايد نقش بزرگتر را بازي كند و نوع نگاهش را به ICT و توليگري تغيير دهد.
او ادامه داد: از ديگر مباحث، خلاقيت در سرمايهگذاري و استفاده از مديريتهاي توانمند است؛ متاسفانه با توجه به اين كه ICT بحثي نوين است و با سرعت در حال گسترش است، تغيير و توانمند شدن به افراد پيشرويي نيازمند است كه از خلاقيت خود در نوع سرمايهگذاري بهره بگيرند، چراكه ICT با خلاقيت آميخته است.
صفوي خاطر نشان كرد: به كار گرفتن توانمندي به عنوان موضوعي براي رشد ICT در كشورهاي در حال توسعه پيشنهاد شده است كه در پرتو مشخص شدن جايگاه دولت انجام خواهد شد.
عضو هيات علمي دانشگاه شيراز افزود: مردم بايد در تمام برنامههاي توسعهي ICT در راس قرار بگيرند و اولويت را آنها تعيين كنند؛ اگر هدفگيري با نياز مردم همسان باشد بسياري از برنامهها به طور خودكار مسير درست را طي ميكنند.
وي افزود: دقيق بودن اهداف همراه با مطالعهي بيشتر، انحراف ما را از مسير كاهش ميدهد اما ذهنيت دولت و سرمايهگذاران محلي مشكلي است كه در كشورهاي در حال توسعه از جمله ايران مشاهده ميشود؛ بايد ديد نو بودن هر تكنولوژي دليلي براي اين نيست كه براي تمام اقشار جامعه مفيد باشد و اصرار بر استفاده در برنامهريزيها اثر منفي به جا خواهد گذاشت.
او ادامه داد: با يك نظرسنجي در هر منطقه ميتوان از ورود تكنولوژي IT و كاربردهايش به ميزان نيازها پي برد در واقع با آمارگيري از نياز افراد مشكل اثرگذار نبودن بعد از ورود تكنولوژي كمرنگتر خواهد شد و بايد در نظر داشت كه جمعيت آن منطقه به چه نوع مدلي از تكنولوژي نياز دارند و ميخواهند IT را به چه صورتي به كار ببرند؛ استفادهي مناسب از سرمايهها شكست در برنامهها را در كشورهاي در حال توسعه كاهش ميدهد.
صفوي با اشاره به بيتوجهي به اثر فكر، هنر و خلاقيت در كشورهاي در حال توسعه گفت: بيتوجهي به تحقيق و مطالعه قبل از ورود تكنولوژي باعث كاهش اثربخشي در نتيجهها ميشود؛ در حال حاضر شاخص توسعهيافتگي كشورها ميزان غني بودن در اطلاعات است كه رشد ما با اين نگاه منطقي نخواهد بود زيرا جريان سيال است و اگر با سرعتي بهتر از سايرين حركت نكنيم، به معناي عقبگرد ما خواهد بود.
١٠:٢٥ ٠٧/٠٣/١٣٨٦